Chobani yoğurtları, ABD ve Rusya arasında kriz yarattı

Güncelleme Tarihi:

Chobani yoğurtları, ABD ve Rusya arasında kriz yarattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2014 09:14

Rusya’nın Soçi şehrinde yarın başlayacak Kış Olimpiyatları’na katılacak ABD Milli Takımı’nın resmi sponsoru olan Chobani yoğurtları, Moskova’nın bürokratik nedenler öne sürerek yoğurtları ülkeye sokmaması üzerine krize neden oldu.

Haberin Devamı

Türk girişimci Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu Chobani yoğurtlarının ABD’li sporculara ulaştırılmasının engellenmesine en büyük tepkiyi Demokrat Parti’nin New York Senatörlerinden Charles Schumer verdi. Senatör Schumer, yayımladığı bildiride; Rusya gümrük yetkililerin “sağlanması imkansız “ sertifikalar istediklerini, Chobani yoğurtlarının ABD Tarım Bakanlığı’ndan onaylı, besleyici ve güvenli olduğunu, ayrıca sadece ABD’li sporcular tarafından tüketileceğini belirterek, bu anlamsız engellemeye derhal son verilmesini istedi.

Chobani yoğurtları, ABD ve Rusya arasında kriz yarattı
ABD’DEN DİŞ MACUNU UYARISI

Schumer, üretimi New York eyaletinde yapıldığı ve ekonomik katkısı büyük olduğu için desteklediği Chobani’nin önündeki bürokratik engellerin derhal kaldırılması için Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kishlyak’a bir mektup gönderdi. Mektubunda, Rus yetkilerin ülkelerine girecek olan süt ürünlerindeki yüksek güvenlik kaygılarını anladıklarını belirten Schumer; Yunan yoğurdu olarak bilinen Chobani yoğurtlarının hijyenik standartlarının ABD hükümeti tarafından onaylandığını ifade ederek, yoğurtların 2014 Kış Olimpiyatları’na katılan Amerikan vatandaşlarının tüketimi için güvenli olduğunu vurguladı ve Newark havalimanında uçağa yüklenmeyi bekleyen 5 bin konteynır yoğurdun girişine derhal izin verilmesini istedi.

Haberin Devamı

“YOĞURTLARA DİPLOMATİK DOKUNULMAZ”
Yoğurtları Rusya engeline takılan Ulukaya, henüz bir açıklama yapmazken, Chobani’nin Pazarlama ve Marka Müdürü Peter McGuinness, “Yoğurtun diplomatik dokunulmazlığı olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Chobani yoğurtlarının Ruslar tarafından Soçi’ye hijyen endişeleri nedeniyle sokulmaması sosyal medyada da yankı buldu. Son haftalarda Soçi’deki otellerin musluklarından çamurlu sarı suların aktığını gösteren Youtube videoları, iki kişilik tuvaletlerin ABD medyasında alay konusu olmasına karşı Rusya’nın bir misilleme yaptığı iddialarına destek oldukça büyük.

“WHOLE FOODS” RAFTAN İNDİRDİ
Geçtiğimiz yıl Chobani firmasının Idaho eyaletindeki fabrikasında üretilen bazı yoğurtlarda küf çıkması ve 89 kişinin mide rahatsızlığı geçirerek hastaneye kaldırılması üzerine, Türk işadamı Ulukaya’nın yoğurtları daha yakın denetime alınmış, kısa sure sonra da ABD’nin en büyük organik ürünler satan süpermarket zinciri “Whole Foods” Ocak 2014’den itibaren Chobani yoğurtlarını raflarından indireceğini duyurmuştu. Whole Foods, bu kararına gerekçe olarak Chobani’nin GDO’lu hayvan yemi ile beslenen ineklerden elde edilmiş sütten üretilmesini gösterdi.

Haberin Devamı

11 MİLYAR DOLARLIK PAZAR TEHLİKEDE
Sekiz milyar dolara ulaşan yoğurt pazarında Yoplait’ten sonra ikinci sıraya yerleşen Chobani yoğurtlarının “Whole Foods”’un raflarından indirilmesi, ABD’nin yaklaşık 100 bin okulun menüsüne koymayı planladığı 11 milyar dolarlık ihale yarışından da elenme tehlikesini doğurdu.

New York senatörleri Schumer ve Kristen Gillibrand’ın tam desteğini kazanan Ulukaya’nın sponsor olduğu ABD Milli Takımı oyuncularına yoğurtları ulaştıramaması kısa zamanda ABD’nin dolar milyarderleri arasına giren genç işadamının başını büyük ölçüde zora sokacak gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!