İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano Türkiye'nin avukatlığına soyundu

Güncelleme Tarihi:

İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano Türkiyenin avukatlığına soyundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2014 17:40

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano resmi bir ziyaret için gittiği Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda İtalyan parlamenterlere konuşurken Türkiye’yi gündeme getirerek, “Türkiye tepkisinde çok haklı. Müzakerelerde anlaşmalara saygı duymak gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Napolitano, Ankara’dan AB’ye üyelikle ilgili yaptığı eleştirilerin geldiğini ancak İtalya’nın Türkiye’nin üyelik müzakerelerine hiçbir zaman itiraz etmediğini hatırlatarak, “Fransa ile Almanya bu konuda frene basmışlardır” açıklaması yaptı.

Paris ve Berlin’in sözleşmeyi imzaladıktan iki yıl sonra fikir değiştirdiklerini belirten Napolitano daha sonra şöyle konuştu:

“Latince bir söz vardır “Pacta sund servanda” yani “Anlaşmalara saygı gösterilir” diye. 2009 yılında Ankara’ya gittiğimde bunu hep hatırladım. Bir ülkenin üyeliği için eşit şartlarda müzakere edilmesi gereği bulunur. Elbette bu müzakerelerin kuralları katı olur. Sözleşmeyi imzaladıktan iki yıl sonra AB’nin iki temel ülkesi Fransa ve Almanya bu müzakereleri kanla değil kalemle imzalamalarına karşın Türkiye ile müzakereleri ileriye götürüp sonuçlandırmak istemediler. İşte o zaman Ankara’da bana “Anlaşmaya saygı gösterin” dediklerinde Türkler haklıydı. Ben sadece İtalya’nın bu konuda ki güvenliğini kanıtlamaya çalıştım. Çünkü biz Sarkozy ve Merkel’in yaptıkları gibi bu konuda inkar etme yoluna gitmeyip tam tersi bu müzakerenin sonunun getirilmesi istedik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!