Soçi'de "kırmızı alarm"

Güncelleme Tarihi:

Soçide kırmızı alarm
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 11:56

Rusya'nın Soçi kentinde 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında düzenlenecek 22. Kış Olimpiyatları öncesinde güvenlik sorunu, organizasyona katılacak ülkelerde endişeye neden oluyor.

Haberin Devamı

Rusya'nın ilk kez evsahipliği yapacağı 2014 Kış Olimpiyatları'nın son hazırlıkları devam ederken, organizasyonun başlamasına sayılı günler kalmasına rağmen şampiyonaya katılacak ülkelerin güvenlik endişesi devam ediyor. Endişenin temel noktasını olimpiyatlar sırasındaki muhtemel terör saldırıları oluştururken, turnuvaya yüksek sporcu sayısı ile katılan ülkeler Rusya'yan güvenlik konusunda tam güvence almasına rağmen tedbiri elden bırakmıyor.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Matthew Olsen, Soçi'deki kış olimpiyatlarında terör saldırısı tehdidine yönelik gelen raporlarda artış gözlendiğini, asıl endişeye yol açan noktanın ise yarışmaların yapıldığı alanın dışında kalan kenar mahallelerdeki terör saldırısı olasılığı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

ABD'den yardım önerisi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise güvenlik hazırlıklarında Rus hükümetine tam destek önermesine rağmen olumlu yönde bir cevap alamadı. Söz konusu güvenlik önlemleri arasında Karadeniz'de iki gemi dahil olmak üzere hava ve deniz unsurlarının Soçi'ye gönderilmesi de bulunuyor. ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, güvenlik sorununun önemini hatırlatırken, "İlk kez olimpiyatlarda güvenlik konusunda bu kadar fazla endişe yaşanıyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

İngiltere, Rusya ile ortak çalışıyor

İngiltere'nin önceliği ise şampiyonaya katılacak sporcularının güvenliğini sağlamak. Rus yetkililerle güvenlik konuları da dahil olmak üzere oyunların hazırlık aşamasında ortak çalışan İngiltere, kış olimpiyatlarına gelecek seyirciler ve sporcular için tehlikesiz bir ortam sağlamanın en önemli amaçları olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Rusya'ya seyahat edecek İngiliz vatandaşlarının sürekli yenilenen seyahat uyarılarını takip etmesi isteniyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sayfasında Rusya ile ilgili "seyahat tavsiyesi" bölümünde, "Rusya'da büyük ölçekli etkinlikler, teröristlerin hedefi olmaktadır" ifadesinin yer alması dikkati çekiyor. ABD de vatandaşlarına söz konusu yönde uyarılarda bulunmayı ihmal etmiyor.

Fransız sporcular özel korumayla geliyor

Fransa Spor Bakanı Valerie Fourneyron, 116 sporcu ile katılacakları turnuvada “terörist saldırı tehdidine karşı özel jandarma ve polis birimleri” ile katılacaklarını vurguluyor.

İsveç Spor Bakanı Lena Adelsohn Liljeroth ise oyunlara evsahipliği yapacak tesislerin inşaası sırasında "işçilerin maaşlarını alamadıklarını, ülkede insan hakları ihlalleri bulunduğunu, basın özgürlüğü olmadığını, toplanma ve konuşma özgürlüğünün bulunmadığını" öne sürerek, oyunların Soçi'de yapılmasının hata olduğunu savundu. Bakan Liljeroth, bu nedenlerle Rusya'nın Soçi kentine gitse de oyunların açılış törenine katılmayarak tepkisini ortaya koyacak.

Haberin Devamı

Almanya'dan Rusya'ya güvence

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise güvenlik konusunda çok fazla endişe taşımadıklarını belirtirken, “Rus makamlarının Kış Olimpiyat Oyunları'nın güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağını umuyoruz ve bunu başaracaklarına da güveniyoruz” dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise olimpiyatın maliyetinden maliyetininden şikayetçi. Soçi'deki organizasyonun 37,5 milyar avroyu bulan maliyetinin, önceki 5 kış olimpiyatının toplamı kadar olmasının kendisini düşündürdüğünü vurgulayan De Maiziere, "Olimpiyatların daha mütevazı bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor" şeklinde görüş belirtti.

Haberin Devamı

Kanadalı sporcuların kafası karışık

Kanada, olimpiyatlara katılacak sporcuların güvenliğini sağlamak amacıyla Soçi'ye askeri teçhizat yollamayacağını açıklasa da müttefik ülkelerle irtibatını yoğunlaştırarak bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Resmi yetkililer, sporcularının sağlığını güvence altına almak için organizasyona katılmama konusunun dahi masaya yatırılabileceğini vurgularken, sporculardan bazılarının da bu yönde bir talebinin olabileceği kaydediliyor. Danimarka istihbarat teşkilatı PET, Soçi'ye gidecek sporcuların terör saldırısıyla karşılaşabileceği konusunda ülkesinin olimpiyat delegasyonuna uyarılarda bulunuyor.

Soçi'de "kırmızı alarm"

Olimpiyatların güvenliğini sağlamak için 37 bin kişinin görevlendirildiği organizasyonun düzenlendiği Soçi'de ise kırmızı alarm verilmiş
durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla kentte ve çevresinde
sıkı güvenlik önlemlerinin alınmasına organizasyonun bir ay öncesinde başlandı.

Söz konusu önlemler arasında kente girişlere sınırlama, Abhazya sınırında güvenlik koridoru alınması, kentin plaka numarası taşımayan araçların Soçi'ye girişinin yasaklanması ve güvenlik noktalarında araçların tek tek kontrol edilmesi, şampiyonaya katılacak herkesin akreditasyon yaptırması ile silah ve her türlü benzer malzeme satışının yasaklanması öne çıkıyor.

Haberin Devamı

"Gezegendeki en iyi korunan nokta"

Soçi Olimpiyatları Organizasyonu Başkanı Dmitry Chernyshenko ise "Bugüne kadar düzenlenmiş olimpiyat oyunları arasında güvenlik açısından en sıkı tedbirlerin alındığı organizasyonun Soçi'de olacağını temin ederim. Kent şu an gezegendeki en iyi korunan nokta" sözleriyle güvence veriyor.

Tüm güvenlik önlemlerine rağmen Rusya'daki kış olimpiyatlarına seyirci katılım sayısının düşük olabileceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!