Yılana kıymayan Ali’ye kıydınız

Güncelleme Tarihi:

Yılana kıymayan Ali’ye kıydınız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 01:36

Gezi protestoları sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın Kayseri’deki duruşmasında anne Emel Korkmaz, sanıklara oğlunun fotoğrafını göstererek “Gözlerimin içine bak. Nasıl kıydınız o çocuğa?” diye bağırınca salondakiler gözyaşına boğuldu. Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz, “Ali bahçedeki yılanı öldürmedi. O bir yılana kıyamazken siz ona nasıl kıydınız?” dedi.

Haberin Devamı

KAYSERİ 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya yüzü aşkın müdahil avukat, 12’si CHP’li biri HDP’li 13 milletvekili, Korkmaz ailesi, Gezi olaylarında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş’ın avukatları katıldı. 5’i tutuklu 8 sanık yerlerine alındıktan sonra önlerine polis, arkalarına jandarma barikatı kuruldu. Salonda milletvekilleri başta olmak üzere birçok kişi ayakta kaldı.

AİLE ALKIŞLARLA SALONDA
Anne Emel Korkmaz ve yengesi Süheyla Korkmaz, duruşma salonuna Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraflarıyla geldi, avukatlar anne ve yengeyi ayakta alkışladı. Anne Korkmaz, oğlunun fotoğrafını salondakilere göstererek “Ali’yi getirdim size” dedi. Daha sonra sanıklarla kendileri arasında etten duvar ören polis ve jandarmalara “Koruyun arkadaşlarınızı. Bizi görmesinler, yüzümüze bakmasınlar” diye seslendi. Anne Korkmaz sanıklara, “Nasıl kıydınız o çocuğa? Ne yaptı size? Çıkarın bunları buradan. Alişim küçücüktü. Alişimi katiller aldı. Bunlar annelerinin yüzlerine nasıl bakıyorlar?” dedi. Ali İsmail’in ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz, sanık polisleri savunan ve aralarında hukuk fakültesinden bir arkadaşının da bulunduğu avukatlara, “Yazık. Savunma bunları, haram olsun aldığınız para” diye bağırdı.

OH BE STRES ATTIK
Savcı iddianameyi okurken tanıklardan birinin Ali’yi döven polislerin söylediğini iddia ettiği “Oh be stres attık” ifadesi salonda tepkilere neden oldu. Duruşmaya öğle arası verilirken salon çıkışında ağabey Korkmaz sanık polislere, “Bir suçu varsa gözaltına alsaydınız, neden öldürdünüz kardeşimi? Babam bahçedeki yılanı öldürmek istedi, kardeşim karşı çıktı, bırak doğada yaşasın dedi. Ali İsmail bir yılana kıyamazken siz ona nasıl kıydınız?” diye seslendi.

Haberin Devamı



TALİMAT VARSA YAPARIM
Mahkeme heyeti, Korkmaz ailesi dışındaki tüm müdahillik taleplerini reddetti. İlk sorguları yapılan sanıklardan polis memuru Şaban Gökpunar, olay akşamı izinli olduğunu, yazılı değil, sözlü talimat üzerine olay yerine gittiğini, elinde cop bulunduğunu, Ali İsmail’i hatırlamadığını söyledi. “Ali İsmail tabir edilen şahıs” ifadesi tepki çeken Gökpunar, Ali İsmail’in dövüldüğü sokakta olmadığını savundu. Sanık polis Hüseyin Engin ise Ali İsmail’i tanımadığını, kimseye vurmadığını öne sürdü. Sanığın “Elinizdeki sopayla göstericilere vuruyor musunuz?” sorusuna “Talimat olursa gereğini yaparım” yanıtı ise tepkilere neden oldu. Müdahil avukatın, teşhis sırasında neden bıyığını kesip gözlük taktığı sorusuna yanıt vermeyen Engin, Ali İsmail koşarken ilk vuranlardan biri olduğu iddiasını reddetti.

BABA FENALIK GEÇİRDİ
Sanık İsmail Koyuncu’nun, savunmasını yaparken Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz fenalık geçirdi. Savcı, tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut’un tutuklanmasını istedi. Talebi reddeden mahkeme heyeti, 14 saat süren duruşmayı 12 Mayıs’a erteledi.

Engellerle geldiler

OTOBÜSLERLE KAYSERİ'YE GİTTİLER / Foto Galeri

DAVA için Kayseri’ye çeşitli illerden 5 bine yakın kişi geldi. Daha büyük diye eski adliyede görülen duruşmaya 300 kadar avukat geldi. DHA

Haberin Devamı

Dinlemedi, sorumlu o

DURUŞMADA söz alan müdahil avukatlarından Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin “Polis gaz sıkmasaydı, Ali İsmail o sokağa kaçmaz, öldürülmezdi. Bu çok önemli, Vali Tuna bizi dinlemedi, sorumludur. Bütün halkın, herkesin Ali İsmail’e borcu var” dedi. Duruşmanın görüldüğü eski adliye binasının önünde açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise “Bu dava Eskişehir’de sürdürülmeliydi. Çünkü orada ancak sağlıklı keşif yapılabilirdi. Kayseri’de de adaletin tecelli edeceğinden umutluyuz” dedi.

Ayağımla dürttüm kalkmasını istedim küfretme ayıp erkek insana yakışmaz dedim

Benim vurduğum Ali İsmail değildi

Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan: “Ali İsmail gibi bir gencimizi kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Amirlerimizden biri, bölgedeki grubu uzaklaştırmamızı istedi. Sokağa giriş nedenimiz oydu. Benim vurduğum şahıs kesinlikle Ali İsmail değildi. Önümden geçti. Yalçın Bey (polis) koşuyordu, ileride üç-dört şahsın önüne geçtiğini gördüm. Bırakın dokunmayın dedim, yere düşmüştü, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim. Arkamdan küfür etti. Küfretme ayıp, erkek insana küfür etmek yakışmaz dedim. Sonra koşarak uzaklaştı.”

Haberin Devamı

GAZDAN KAÇANLAR FIRINA SIĞINDI

Tutuklu fırıncı İsmail Koyuncu: “Bir grup gazdan kaçıp işyerime geldi. Poğaça yiyip dinlendiler, Yağmur olduğu için çöp torbası istediler, teşekkür edip gittiler. Sonra sokakta birileri “Tutun” diye bağırdı. Daha önce çelme taktığımı söyledim ama kamerada temasım olmuyor gençle. Bir polis bir-iki kez ayağıyla vurup yerdeki gencin, “Bizi yorma evine git” dedi. Genç gitti. Elimde sopa, vurduğumu görürseniz en ağır cezayı verin. İşyerimi, itibarımı kaybettim.”

SİVİL POLİSLER DÜŞÜRDÜ GENCİ

Tutuklu sanık Ebubekir Harlar: “Fırındaydım. “Yakalayın” diye ses geldi. Bir şahsı polisler kovalıyordu. Bize doğru koşarken önüne geçtik, çelme taktım, düşmedi. Polisler o şahsı dövmeye başladı. Polisin vurup öldüreceğini bilmiyordum. Sivil polisler düşürdüler genci.”
Tutuklu sanık Muhammet Vatansever: “Devletin, polisinin kovaladığı bir şüpheliyi polise teslim ettim, suçsa özür diliyorum.”
Tutuklu Ramazan Koyuncu: “Özel güvenlik görevlisiyim. Ismail Koyuncu çağırdı, gittik. Göstericiler polise birşeyler atıyordu. Bir ses geldi, “Önüne geçin” diye. Polislerin kovaladığı kişinin önüne geçtik. Kendisini yere attı. Bize küfür etti, mağdurum.”

ANNESİ, ALİ'NİN RESMİNİ ELİNDEN HİÇ DÜŞÜRMEDİ / Foto Galeri

KAYSERİ ADLİYESİ ÖNÜNDE BİNLERCE POLİSLE ÖNLEM / Foto Galeri

ALİ İSMAİL KORKMAZ / HÜRRİYET TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!