El Kaide’den IŞİD’e aforoz

Güncelleme Tarihi:

El Kaide’den IŞİD’e aforoz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 01:09

EL Kaide lideri Eyman el Zevahiri, Suriye’nin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu ve İslami Cephe’nin savaş açtığı Irak-Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) aforoz etti.

Haberin Devamı

‘Kaide Genel Komutanlığı’ imzasıyla yayımlanan açıklamada “IŞİD Kaide’nin bir kolu değil” denildi. Mart 2013’te IŞİD komutanı Ebubekir Bağdadi, Irak İslam Devleti (IİD) olarak Irak’ta faaliyet gösteren örgütün adını Irak-Şam İslam Devleti olarak değiştirip Kaide’nin Suriye uzantısı Nusra Cephesi’ni feshettiğini duyurmuştu. Nusra lideri Muhammed Colani ise Bağdadi’nin tek taraflı kararını reddedip doğrudan Zevahiri’ye biat ettiğini açıklamıştı. Kaide’nin dünkü açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Hiçbir bağ yoktur

“Kaide, IŞİD ile bağlantısı olmadığını, IŞİD’in oluşturulmasından haberdar edilmediğini ve onu kabul etmediğini ilan eder. IŞİD, Kaide’nin bir kolu değildir. Kaide’nin IŞİD’la hiçbir bağı yoktur ve eylemlerinden sorumlu değildir.” IŞİD, Rakka’da kadınlara sokakta örtünme ve erkeklere cumaya gitme zorunluluğu getirip müzik, sigara ve nargileye yasak koymuştu.
Zevahiri, 22 Ocak’taki ses kaydında İslamcı gruplar arasındaki çatışmaların bitirilmesi çağrısı yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!