Ali İsmail Korkmaz davasında gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Ali İsmail Korkmaz davasında gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 11:16

Eskişehir'de geçen yıl 2 Haziran’da Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili açılan davanın görüldüğü Kayseri’de bugünkü ilk duruşma öncesi güvenlik önlemleri alındı. Kent dışından gelen otobüsler durduruldu, içindekiler tek tek arandı. Duruşmada Ali'nin acılı annesi oğlunun resmini sanıklara göstererek, ''Ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm. O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma'' diye feryat etti, avukatlar gözyaşlarına boğuldu. Duruşma salonunda sivil giyimli bir kişinin üzerinde silah çıktı, salon gerildi. Sivil giyimli kişinin tutuklu polisin yakını olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

AİLE ALKIŞLARLA DURUŞMA SALONUNDA
Ali İsmail'in ailesi duruşma salonuna alkışlarla girdi. Duruşmada yer yokluğu zaman zaman tartışmalara neden oldu.

AVUKATLAR 'GEZİ DİRENİŞİ' DİYEREK SÖZLERİNE BAŞLADI
Duruşmada sanık avukatlarıyla müdahil avukatları arasında tartışma yaşandı. Sanıkların önünde polisler, arkasında jandarmalar barikat oluşturdu. Müdahil avukatları usule dair sözler alıyor. Her avukat sözlerine "Gezi direnişi" diye başladı.

''POLİS GAZ SIKMASAYDI BUNLAR YAŞANMAZDI''
Eskişehir Baro Başkanı, "Polis gaz sıkmasaydı, Ali İsmail o sokağa kaçmaz, öldürülmezdi. Bu çok önemli, Vali bizi dinlemedi, sorumludur. Bütün halkın, herkesin Ali İsmail'e borcu var, adil bir yargılama istiyoruz" dedi.

ALİ'NİN ANNESİ FERYAT ETTİ, AVUKATLAR AĞLADI
Anne Emel Korkmaz, sanıklara dönerek "O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma, nasıl bakabiliyorsunuz çocuklarınızın yüzüne. Ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm" diye feryat etti, salondaki avukatlar ağladı. Anne Korkmaz, elindeki oğlunun çerçeveli büyük fotoğrafını sanık polisin suratına tutup, "Oraya değil buraya bak, çocuğum var derken gözlerimin içine bak" dedi.

Haberin Devamı

KIZ KARDEŞİ: KARDEŞİM ÇOCUĞUNU MU ÖLDÜRDÜ
Kız kardeşi de sanığa "Kardeşim çocuğunu mu öldürdü?" diye sordu.

ALİ'NİN ABİSİ: HARAM OLSUN
Abisi Gürkan Korkmaz sanıklara ve avukatlarına tepki gösterdi, ''Haram olsun aldığınız para'' diye bağırıp ayağa kalktı, yanındakiler koluna girdi.

SİLAHLI SİVİL YAKA PAÇA DIŞARI ÇIKARILDI
İzleyici bölümündeki sivil giyimli kişi, jandarma olduğunu söyledi. Kişilerin silahı olduğu anlaşılınca yaka paça dışarı çıkarıldı. Avukatlar kimlik tespiti istedi, arbede yaşandı.

SAĞIR-DİLSİZ NUMARASI YAPMIŞ
Kimliği Mahkeme Başkanı tarafından alınan siviller, arka kapıdan çıkarıldı. Silahlı sivillerin, kim oldukları sorulunca sağır-dilsiz numarası yaptığı öne sürüldü.

ALİ İSMAİL'İN ABLASI BAYILDI
Ali İsmail'in ablası fenalık geçirdi, kolonya ile teskin edildi.

SİLAHLI SİVİL, TUTUKLU POLİSİN YAKINI MI?
Silahlı sivil, mahkeme başkanının huzuruna alındı. İbrahim K. adlı bu kişi, "Kulaklarımda problem var. 58. Piyade Alayı'nda uzman çavuşum. Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan'ın akrabasıyım. Onu görmeye geldim, silahım yok. Avukat hanım kimlik sordu, ısrar edince üzerinde silah var diyerek dışarı attılar" dedi.

Haberin Devamı

CHP'Lİ VEKİLLER DE DURUŞMAYI İZLİYOR
CHP'li vekiller Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Süheyl Batum, Musa Çam ve Tufan Köse de duruşmayı izlemek için Kayseri'ye gitti.

2 BİN POLİS GÖREVDE
Kentte her türlü gösteri valilik tarafından yasaklandı. Yaklaşık 2 bin 30 polis memuru, 3 TOMA, bir panzer ve bir polis helikopterinin görev yaptığı duruşma öncesi, şehrin giriş ve çıkışlarına arama noktaları kuruldu. Davada 1’i polis olmak üzere 5’i tutuklu 8 kişi kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında ceza istemiyle yargılanıyor.

KAYSERİ’YE ONLARCA OTOBÜS
Davayla ilgili olarak Kayseri’ye çeşitli illerden 40’a yakın otobüs, midibüs, minibüs ve özel araçlarla 5 bine yakın kişi geldi.

Haberin Devamı

OTOBÜSLERDE ARAMA
Birçok kentten duruşmayı izlemek için otobüsler kent girişinde durduruldu. Kayseri’nin Ankara ve Adana girişindeki Pastırmacılar Parkı arama noktasında durdurulan, davayı izlemeye gelenler kimlik ve GBT sorguları yapıldıktan sonra kente alındı. Sosyal medyada ise Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'ye gelen otobüslerde güvenlik güçlerinin arama ve kimlik kontrolü yaptığı anlara dair kareler paylaşıldı.

ARAMAYI ÖNLEMEK İÇİN
Bir otobüsün üzerine durdurulmasın diye ''İHH ve MİT'e aittir'' diye yazıldığı da görüldü.

ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Kayseri'de sabah erken saatlerinde Adliye önünde de çok yoğun güvenlik önlemi alındı. Polis araçları ve TOMA'ların beklediği görüldü.

Haberin Devamı

ALİ İSMAİL'İN ANNE VE BABASI DA DURUŞMAYA GELDİ
Ali İsmail Korkmaz'ın anne ve babası da duruşma için Adliye'ye geldi. Acılı anne baba duruşma salonuna girmek için uzun süre kapıda bekledi.

''NASIL KIYDINIZ OĞLUMA''
Oğlunu yitiren acılı anne duruşmanın başlamasını beklerken adliye koridorlarında gözyaşlarıyla oğlunun resimlerini göstererek ''Nasıl kıydınız çocuğuma? Ne yaptı çocuğum size? Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz'' diye isyan etti.

YÜZLERİNİ GİZLEDİLER
Kayseri Kapalı Cezaevi'ne önceki gün duruşmayla ilgili nakledilen tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, Ebubekir Harlar cezaevi aracıyla eski adliye binasının mahkum girişine kadar getirildi. Jandarmanın adeta etten duvar ördüğü kapıdan 5 tutuklu, yüzlerini ellerindeki dosyalarla, atkılarla kapatarak duruşma salonuna götürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban G. Hüseyin E., Yalçın A. da adliyeye, polis kontrolündeki yan kapıdan girdi.

Haberin Devamı

AVUKATLARLA TARTIŞMA
Eski adliye binasındaki duruşmaya girmek isteyen 300’e yakın avukatla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Duruşma öncesi avukatlar yaptıkları ortak açıklamada, "Ali’yi aramızdan aldılar. Adaleti hangi deliğe girerse girsin oradan çıkaracağız’’ dedi.

DURUŞMA NOTLARI:
* Bu davaya özel olarak Kayseri'de eski adliye binası tahsis edildi

* Salona sınırlı sayıda basın mensubu alındı

* Adliye çevresi polis ablukasına alındı

* Adliye önünde geniş bir alan bariyerleri çevrilerek takip edenler bekletildi

* Davayı 300 avukat üstlendi

* Avukatlar akın etti adliyeye, salonu doldurdu

* Duruşmayı izlemek için gelen milletvekilleri, avukatlar ve sivil toplum örgütü yöneticileri duruşmaya gireceklerin onaylanmış listesine bakılarak tek tek eski adliye binasına alındı. Bu sırada listede ismi olmayan avukat ve sivil toplum örgütü yöneticileriyle, adliye kapısında görevli polisler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

* Kayseri, Eskişehir ve Adana Baro Başkanları da vekil olarak katıldı.

* Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu uçağı kaçırdığı için gelemedi.

* Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap, annesi Emel, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile kız kardeşleri Melika Çakırkaya ve Aylin Taktuk da adliye binasına kimliklerini göstererek girdi.

* Saat 09.15'te salon açıldı. Müdahil avukatların isimleri alındı.

ANNEYE ALKIŞ
* Anne Emel Korkmaz elinde Ali İsmail Korkmaz'ın portresiyle girdi salona, avukatlar ayakta alkışladı.

* Ali İsmail'in babası, avukat abisi Gürkan ve kardeşleri de duruşma salonunda

* CHP'li vekiller Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, BDP'li vekil Levent Tüzel salonda

* Vekil sayısı 10'u buldu. Anne Korkmaz "Oğlum ne yaptı size?" diye feryat edip ağladı.

300 AVUKAT ADINA AÇIKLAMA
* Etrafı demir barikatlarla çevrilen ve arama noktalarından girilen adliye binası önünde, Eskişehir Barosu başta olmak üzere 300 avukat adına bir basın açıklaması yapıldı. Avukat Ali Özgür tarafından okunan bildiride şöyle denildi:

"Eskişehir’de 2 Haziran Gezi parkı protestoları sırasında uradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite örgencisi Ali İsmail Korkmaz’ın davası, Eskişehir’den kaçırılarak, Kayseri’ye getirildi. Ali İsmail, dosyasının güvenlik nedeniyle Eskişehir’den Kayseri’ye taşıyan Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, 1993 yılında da Lice’de katledilen Tuggeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakletmişti. Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir’den güvenlik gerekçesiyle kaçırılmış olması ve doysa Kayseri’ye nakledilmişken, 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması, naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir. Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamayan talimat duruşmasına 100’dan fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu kez 300 avukatla katılıyoruz. Yolları kesseniz de Ali İsmail’in ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle Kayseri’deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali’yi aramızdan aldılar ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!