Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme

Güncelleme Tarihi:

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 01:18

Eskişehir'de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın Kayseri'deki duruşmasında savcı, tutuksuz yargılanan polis Yalçın Akbulut hakkında tutuklama talep etti. Mahkeme heyeti, savcının talebini reddetti. 14 saat süren duruşma 12 Mayıs 2014'e ertelendi.

Haberin Devamı


Eskişehir'de geçen yıl 2 Haziran’da Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili açılan davanın görüldüğü Kayseri’de bugünkü ilk duruşma öncesi güvenlik önlemleri alındı. Duruşmada iddianame okundu. İddianamede tanıkların anlatımlarına göre, Ali'yi döven polisler 'Oh be stres attık' demiş. Mahkeme, Ali'nin ailesi dışındaki müdahillik taleplerini reddetti. Sanık polisler, ellerinde cop olduğunu ama kimseye vurmadıklarını iddia etti. Sanıklar, avukatın ''Elinizdeki sopayla göstericilere vuruyor musunuz?'' sorusuna verdiği “Talimat olursa gereğini yaparım” yanıtını verdi. Sanık polislerden Hüseyin Engin, neden bıyığını kesip, gözlük taktığı sorusuna yanıt veremedi.


AİLE ALKIŞLARLA DURUŞMA SALONUNDA


Ali İsmail'in ailesi duruşma salonuna alkışlarla girdi. Duruşmada yer yokluğu zaman zaman tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

AVUKATLAR 'GEZİ DİRENİŞİ' DİYEREK SÖZLERİNE BAŞLADI

Duruşmada sanık avukatlarıyla müdahil avukatları arasında tartışma yaşandı. Sanıkların önünde polisler, arkasında jandarmalar barikat oluşturdu. Müdahil avukatları usule dair sözler alıyor. Her avukat sözlerine "Gezi direnişi" diye başladı.

''POLİS GAZ SIKMASAYDI BUNLAR YAŞANMAZDI''

Eskişehir Baro Başkanı, "Polis gaz sıkmasaydı, Ali İsmail o sokağa kaçmaz, öldürülmezdi. Bu çok önemli, Vali bizi dinlemedi, sorumludur. Bütün halkın, herkesin Ali İsmail'e borcu var, adil bir yargılama istiyoruz" dedi.

ALİ'NİN ANNESİ FERYAT ETTİ, AVUKATLAR AĞLADI

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme
Anne Emel Korkmaz, sanıklara dönerek "O pis ellerinizde dokunmayın çocuğuma, nasıl bakabiliyorsunuz çocuklarınızın yüzüne. Ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm" diye feryat etti, salondaki avukatlar ağladı. Anne Korkmaz, elindeki oğlunun çerçeveli büyük fotoğrafını sanık polisin suratına tutup, "Oraya değil buraya bak, çocuğum var derken gözlerimin içine bak" dedi.

Haberin Devamı

OTOBÜSLERLE KAYSERİ'YE GİTTİLER / Foto Galeri

KIZ KARDEŞİ: KARDEŞİM ÇOCUĞUNU MU ÖLDÜRDÜ

Kız kardeşi de sanığa "Kardeşim çocuğunu mu öldürdü?" diye sordu.

ANNESİ, ALİ'NİN RESMİNİ ELİNDEN HİÇ DÜŞÜRMEDİ / Foto Galeri

ALİ'NİN ABİSİ: HARAM OLSUN

Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz, sanık polisleri savunan hukuk fakültesindeki aynı sınıftan mezun olan avukat arkadaşına "Yazık, ayıp. Savunma bunları’’ dedi. Gürkan Korkmaz, ''Haram olsun aldığınız para'' diye bağırıp ayağa kalktı, yanındakiler koluna girdi.

KAYSERİ ADLİYESİ ÖNÜNDE BİNLERCE POLİSLE ÖNLEM / Foto Galeri

SİVİL YAKA PAÇA DIŞARI ÇIKARILDI

İzleyici bölümündeki sivil giyimli kişi, jandarma olduğunu söyledi. Kadın avukatların ''Üzerinde silah var'' iddiası nedeniyle bu kişi yaka paça dışarı çıkarıldı. Avukatlar kimlik tespiti istedi, arbede yaşandı.

Haberin Devamı

ADLİYE ÖNÜNDE ALİ İSMAİL İÇİN TOPLANDILAR / Foto Galeri

SAĞIR-DİLSİZ NUMARASI YAPMIŞ

Kimliği Mahkeme Başkanı tarafından alınan sivil giyimli kişi, arka kapıdan çıkarıldı. Sivilin, kim olduğu sorulunca sağır-dilsiz numarası yaptığı öne sürüldü.

ALİ İSMAİL'İN ABLASI BAYILDI

Ali İsmail'in ablası fenalık geçirdi, kolonya ile teskin edildi.

SİVİL UZMAN ÇAVUŞ, TUTUKLU POLİSİN YAKINI

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme
Sivil, mahkeme başkanının huzuruna alındı. İbrahim Karaman adlı bu kişi, "Kulaklarımda problem var. 58. Piyade Alayı'nda uzman çavuşum. Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan'ın akrabasıyım. Onu görmeye geldim, silahım yok. Avukat hanım kimlik sordu, ısrar edince üzerinde silah var diyerek dışarı attılar" dedi.

Haberin Devamı

TANIK AVUKATLARDAN SİLAHLI İKİNCİ KİŞİ İDDİASI

Tanık avukatlar "Bir kişi daha vardı, silaha dokunduk" diyerek itiraz ettiler. Mahkeme Başkanı, sivil uzman çavuşa müdahale eden avukatları dinledi.

SİVİL UZMAN ÇAVUŞUN ÜZERİNDE SİLAH ÇIKMADI

2 avukat ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun şahitliğinde polisler tarafından yapılan aramada, Burdur 58'inci Piyade Alayı'nda görevli Uzman Çavuş İbrahim Karaman'ın üzerinde herhangi bir silah çıkmadı.

Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da İbrahim Karaman'da silah olmadığını ve bu durumun tutanakla tespit edildiğini belirtti.

Aramanın ardından CHP'li Kulkuloğlu da, koridorda bekleyen avukatlara, aramada silah bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, ifadesi alındıktan sonra Karaman'ın duruşmayı izlemesine müsaade etti.

UZMAN ÇAVUŞUN SİLAHI BURDUR’DAKİ EVİNDE BULUNDU

Kulkuloğlu İbrahim Karaman'ın Burdur'da görevli, Afyon Çay nüfusuna kayıtlı olduğunu ve sağlık izninde bulunduğunu belirterek, tutuklu sanık polislerden Mevlüt Saldoğan'ın yakını olduğunu aktardı. İbrahim Karaman'ın duruşmaya da bu nedenle geldiğini kaydeden Kulkuloğlu, "Polisler tarafından duruşma solunundan çıkarılan İbrahim Karaman, arşiv odasına alındı. Arşiv odasının aranmasını istedik. Odada bir sürü dosya var. Silah oraya saklanmış olabilir. Bu konuda tanık olmak istediğimi hakime söyledim’’ dedi.

Ancak, mahkemede ifadesini alınan uzman çavuş İbrahim Karaman'ın beylik tabancasının Burdur’daki evinde olduğu burada yapılan arama sonucu belirlendi.

KAYSERİ VALİSİ TWEET ATTI: CEP TELEFONUNU SİLAH SANDILAR

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, silahlı kişi ihbarı üzerine tweet attı.

Düzgün, şunları yazdı:
Duruşma salonunda bazı kişilerin üzerinde silah bulunduğuna ilişkin bilgiler doğru değildir.
Duruşmayı izlemeye gelen avukatlardan birisi salondaki izleyicilerden birinin cebindeki sert cismi (cep telefonu) silah sanmıştır.

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme


RAPOR ALAN UZMAN ÇAVUŞ ŞİKAYETÇİ OLDU

Adliye binasındaki duruşma salonunda üzerinde silah olduğu ihbar yapılan ancak aramada tabancasının olmadığı ve bir sanık yakının akrabası olduğu belirlenen Uzman çavuş İbrahim Karaman’ın doktor raporu alıp, adliye koridorlarında gerginlik yaşadığı kişilerden şikayetçi olduğu öğrenildi.

SİLAHLI POLİSLER ÇIKARILDI

Öte yandan, üstlerinde silah bulunduğu ve milletvekillerini korudukları tespit edilen 2 polis memuru ise duruşma salonundan çıkarıldı.

FEYZİOĞLU DA GELDİ

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, uçağını kaçırdığı duruşmaya gecikmeli olarak geldi. Korkmaz ailesinin avukatlığını üstlenen Feyzioğlu, saat 11.20 sıralarında duruşma salonuna girdi.

FEYZİOĞLU'NDAN ESKİŞEHİR VALİSİ'NE ELEŞTİRİ

Metin Feyizoğlu söz aldı ve davanın Eskişehir'den Kayseri'ye alınmasıyla birlikte delillerin kararabileceğini söyledi. Feyzioğlu, olay için "Arkadaşları öldürmüştür" diyen Eskişehir Valisi'ni eleştirdi, "Yargının kurucu unsuru olarak buradayız. Adil bir yargılama bekliyoruz" dedi. Feyizoğlu, "Ali İsmail'in anısı için o vali görevden alınmalı" diye ekledi.

Feyzioğlu, davanın buraya gelmesinde avukat arkadaşlarının çok ciddi mücadelesi olduğunu söyledi.

Davayla ilgili Eskişehir Barosu'na kayıtlı özel bir ekibin çalıştığını belirten Feyzivoğlu, delillerin ortadan kaybedilmesi noktasında çok önemli eylem ve işlemlerle karşılaşıldığını iddia etti.

Mahkemeden tüm toplumu tatmin edecek bir sonucun çıkması gerektiğine dikkati çeken Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Defalarca silinen kayıtlar, birtakım görüntüler, avukatlar tarafından tek tek toplandı. Bütün bu cümlelerin ardından avukatların provokasyon yapabileceği düşüncesiyle 'davanın Eskişehir'de görülmesi uygun değildir' denildi. Mahkemenize tarihi bir sorumluluk yüklendi. Kayseri'de Ali İsmail Korkmaz için adalet çıkması lazım. On binlerce polis teşkilatı mensubu için de adalet çıkması lazım. Aksi takdirde bütün polis teşkilatı zan altında kalacaktır. Buradan verilecek kararla hakim ve savcılar için de adalet çıkacak. Yargı devleti temsil edecek ama suçlular en ağır şekilde cezalandırılarak adalet tecelli etmelidir."

İDDİANAME OKUNDU

Duruşmada savcı iddianameyi okudu. Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz da kucağında oğlunun resmi, kafasını sallayarak ve ağlayarak dinledi. Emel Korkmaz, gözlerini sanıklardan da bir an olsun ayırmadı.

SANIKLAR ALİ İSMAİL'İN KÜFRETTİĞİNİ İDDİA ETTİ

İddianamede sanıkların ''Ali İsmail bize küfrediyordu'' dediği yer alıyor. Tanıklara göre ise Ali İsmail ''Yapmayın etmeyin'' diye yalvarıyordu.

İddianame okunurken Ali İsmail'in babası da ''Nasıl yaptınız bunu oğluma'' diye haykırdı.

DÖVEN POLİSLER 'İYİ STRES ATTIK' DEMİŞLER

Tanıkların anlatımına göre Ali İsmail'i döven polisler ''İyi stres attık'' demişler.

ALİ İSMAİL'İN YILAN HİKAYESİ

Ali İsmail'in ailesi salon çıkışı sanıklara tepki gösterdi.

Abisi Gürkan Korkmaz sanık polislere, "Bir suçu varsa gözaltına alsaydınız, neden öldürdünüz kardeşimi?" diye seslenerek şu anısını anlattı:
"Babam bahçedeki yılanı öldürmek istedi, kardeşim karşı çıktı, bırak doğada yaşasın dedi. Ali İsmail bir yılana kıyamazken siz ona nasıl kıydınız?"

SANIKLARIN HEPSİ AYRI AYRI SAVUNMA YAPACAK

Saat 14.15'de duruşmanın öğleden sonraki bölümü başladı.

Sanıkların hepsi ayrı ayrı avukatları olduğunu ve savunma yapacaklarını belirttiler.

MÜDAHİL OLANLAR

Korkmaz ailesine davaya müdahil olup olmayacakları soruldu. Anne Emel Korkmaz, "Tabii ki, Ali İsmail'le birlikte katılacağım" dedi.

Ankara'da polisin silahından çıkan kurşunla ölen Ethem Sarısülük'ün abisi Mustafa Sarısülük ile Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden ilk isim Abdullah Cömert'in abisi Zafer Cömert, Mehmet Ayvalıtaş'ın abisi Muharrem Ayvalıtaş da şikayetçi olduklarını ve müdahil olmak istediklerini söylediler.

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği de müdahillik talebinde bulundu.

SANIKLAR, AİLE DIŞINDAKİ MÜDAHİLLİK TALEPLERİNİN REDDİNİ İSTEDİ

Sanıklar, aile dışındaki müdahillik talepleri için "Tanımıyorum, kabul etmiyorum" dediler.

Bu ifadelere aile ve avukatları tepki gösterdi. Gürkan Korkmaz, sanıklara "Ali İsmail'i tanıyor musun?" diye seslendi.

Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşmasında Korkmaz ailesi dışındaki tüm müdahillik taleplerini reddetti.

Mahkeme heyeti, Gezi olaylarında öldürülen Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa’nın, Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer’in, Mehmet Ayvalıtaş’ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın amcasının oğlu Dönmez Korkmaz’ın, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Hüseyin Aslan, Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Fırat Hepözdemir’in müdahil olma isteklerini, ”Olaydan sadece direkt zarar görenler müdahil olabilir” diyerek, geri çevirdi. Ali İsmail Korkmaz’ı savunan avukatların 8 sanığın birbirinden etkilenmemesi için polislerin ayrı, sivillerin ayrı mahkeme heyetinin karşısına çıkarılması isteği kabul edilmedi.

''TALİMAT OLURSA GEREĞİNİ YAPARIM''

İlk sorguları yapılan sanıklardan polis memuru Şaban Gökpınar, olay akşamı izinli olduğunu, yazılı değil sözlü talimat üzerine olay yerine gittiğini, elinde cop bulunduğunu, Ali İsmail’i hatırlamadığını söyledi.

“Ali İsmail tabir edilen şahıs” ifadesi tepki çeken Gökpınar, Ali İsmail’in dövüldüğü sokakta olmadığını, kamera kayıtlarından da görüleceğini söyledi. Emel Korkmaz itiraz etti: "Tabir edilen şahıs değil, Ali İsmail Korkmaz"

Sanık polislerden Hüseyin Engin ise Ali İsmail’i tanımadığını, kimseye vurmadığını öne sürdü. Sanığın çapraz sorguda müdahil avukatının ''Elinizdeki sopayla göstericilere vuruyor musunuz?'' sorusuna verdiği “Talimat olursa gereğini yaparım” yanıtı tepkilere neden oldu.

BIYIK VE GÖZLÜK SORUSUNA YANIT YOK

Müdahil avukatı teşhis sırasında Engin’e neden bıyığını kesip, gözlük taktığını sordu, yanıt alamadı. Engin, Ali İsmail koşarken ilk vuranlardan biri olduğu iddiasını reddetti.

KOVALAYAN POLİS O MU?

Sanık polis Yalçın Akbulut çapraz sorgu sırasında şöyle konuştu:
Yerde yatan şahıs küfür ediyordu. Talimatım da olmadı, müdahalem de. Ben geri döndüğümde, yerde yatan şahıs yoktu. Benim gördüğüm şahıs 1.75 boylarındaydı, Ali İsmail ile alakası yok. Koyu renk kapişonu vardı peşinden koştuğum şahsın. Ali İsmail 1.60 boyunda, kot pantolonlu, tişörtlüydü. Görüntüleri defalarca izledim. Sadece şahsı uzaklaştırmak için kovaladım. Kovalarken yalnızdım.

MEVLÜT SALDOĞAN: AYAĞIMLA YERDEKİ ŞAHSI HAFİFÇE DÜRTTÜM

Sanık polis Mevlüt Saldoğan, duruşmadaki ifadesiyle Ali İsmail'in abisi Gürkan Korkmaz'ı da çileden çıkarttı.

Saldoğan ifadesinde şunları söyledi:
''TEM’de çalıştım, meslek hayatım boyunca ne olursa olsun Ali İsmail gibi bir gencimizi kaybettiğimiz için çok üzgünüm, buradan baş sağlığı diliyorum, ailesine de sabır diliyorum. Ben 31 Mayıs sabahı mesaiye başladım, akşam mesai bitiminde basın açıklaması olacağı şeklinde bilgi geldi, amirimiz olay yerinden ayrılmamamızı söyledi, harekete geçerek AKP binası önüne geldik. Olay günü sabahına kadar 72 saat bilfiil görev yaptım. Olay gecesine gelince, daha gündüz saatleriydi amirlerimizin emirleri sonucu AKP önünde görev aldık, bize önce söylenen Çevik Kuvvet arkasında bir gözaltı yapılacaksa onu yapmamızdı. Çevik TOMA ile görev yaparken bir müdahale olmadı. Yetkili amirlerimiz güvenlik şube, özel donanımlı yüksek sesle görev yapan araçla eylemin kanuna aykırı olduğu şeklinde defaten, yalvarırcasına ikaz etti. Daha sonra grup dağılmadı. Cadde üzerine kurulan barikatın arkasından taş, sopa,demir, sapanla saldırılar oldu. Barikatı açmak için Çevik ile harekete geçtik. Saldırı olunca geri çekildik. Çevik Kuvvet’in önünden kaçanlar bize saldırdı. Daha sonra sıralı amirlerimizden biri, elinde telsizle o bölgedeki grubu oradan gözaltı yapılmadan uzaklaştırmamız istendi. Sokağa giriş nedenimiz oydu. Benim vurduğum şahıs kesinlikle Ali İsmail değildi. Çünkü şahıs benden uzun boyluydu. Şahıs önümden geçti, müdahalede bulunmadım. Yalçın bey koşuyordu, ileride üç dört şahsın önüne geçitiğini gördüm. Şahıslara 'bırakın dokunmayın' dedim, yere düşmüş vaziyetteydi, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim. Şahıs arkamdan küfür etti. 'Küfretme, ayıp, erkek insana küfür etmek yakışmaz' dedim.''

Bu ifadeye tepki gösteren abi Gürkan Korkmaz yerinden kalkarak, “Erkek misin sen? Elinde kan var, tuttuğun oruç oruç değil, kıldığın namaz namaz değil” diye bağırdı.

''ALİ İSMAİL GÖZÜNÜZE DEV GİBİ GÖZÜKTÜ''

Tutuklu sanık polis Mevlüt Saldoğan, “Benim müdahale ettiğim şahsın Ali İsmail olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum. Olaydan sonra izne çıktım, sonra da tutuklandım” dedi.

Bir kadın seyirci, sanık polislerin müdahale ettikleri kişinin Ali İsmail olmadığını söyleyip, boyunu büyük tarif etmesine, “Ali İsmail gözünüze dev gibi göründü dev” sözleriyle bağırarak tepki gösterince mahkeme başkanının talimatıyla salon dışına çıkarıldı.

SANIK POLİS SUÇLAMAYA SAYGI DUYDU

Sanık polis Mevlüt Saldoğan'ın çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme başkanının bu sorgudan sonra erteleme yapabileceği bilgisi üzerine müdahil avukatları duruşmanın büyük bölümünün bittiğini, bugün sonuçlandırılmasını istedi. Başkan değerlendireceklerini söyledi.

Müdahil avukatı Ayhan Erdoğan, Saldoğan'a gözaltı yapılmadan uzaklaştırma talimatının yakaladığını öldüresiye dövmek mi olduğunu sordu. Sanık polis, amacının saldırıyı önlemeye yönelik olduğunu savundu.

Avukat Erdoğan, sanıklardan Ebubekir Harlar’ın, öldürücü darbeleri Mevlüt Saldoğan’ın attığını söylediğini hatırlatması üzerine polis Saldoğan, “Ebubekir’in düşüncesidir, saygı duyarım” yanıtını verdi ve kabul etmediğini söyledi. Saldoğan, bu tartışma üzerine müdahil avukatlarının sorularına yanıt vermek istemediğini, sanık avukatlarını yanıtlayacağını söyledi.

ÖNCE KONUŞTU, SONRA SUSTU

Avukat Ayhan Erdoğan, sanık Muhammet Harlar’ın ifadesinde, polis Saldoğan’ın bağırarak talimatı üzerine Ali İsmail’i yakaladıklarını söylediğini hatırlatması üzerine sanık avukatı susma hakkını kullanacaklarını söyledi. Bu çıkış avukatların tepkisine neden oldu. Sanık Saldoğan’ın da susma hakkını kullanacağını söylemesi üzerine salondakiler alkışlayarak protesto etti. Avukat Erdoğan, sanık polise Ali İsmail’i sivil şahıslara yakalatıp, sonra da neden öldürme kastıyla hareket ettiğini sordu, sanık reddetti. Avukatın bir husumeti olup olmadığı sorusuna, Ali İsmail Korkmaz’a karşı husumeti olmadığı, müdahale ettiği kişinin o olmadığı yanıtını veren sanık Saldoğan, “Ben herhangi bir iktidarın, siyasi partinin değil Türkiye Cumhuriyeti’nin polisiyim” dedi.

DURUŞMA BUGÜN BİTECEK

Mahkeme bir aranın ardından duruşmaya devam kararı aldı. Duruşma bugün bitecek. Saat 18.30'a kadar ara verildi.

CHP'Lİ VEKİLLER DE DURUŞMAYI İZLİYOR

CHP'li vekiller Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Süheyl Batum, Musa Çam ve Tufan Köse de duruşmayı izlemek için Kayseri'ye gitti.

Vekiller adliye önünde açıklama yaptı.

Ortak açıklamada, "Kayseri hırszlığın, yolsuzluğun, katillerin yeri olmayacak. Cumhuriyet tarihinin yüz karası bir dava görülüyor burada, katillerin peşini bırakmayacağız. Bugün burada bir yargılama yapılmıyor, olay yerinde davanın görülmediği yere hukuk devleti denemez, davanın buraya alınmasının nedeni katilleri korumak, mağdurları yıldırmaktır, yılmayacağız" denildi.

ANNE EMEL KORKMAZ: ADALET İSTİYORUM

Anne Emel Korkmaz, ses düzeninin daha güçlü hale getirilerek, salondaki herkes tarafından duyulması için duruşmaya verilen arada, "Buradaki insanlar şahit Ali İsmail'in ne kadar dürüst bir delikanlı olduğuna. Onu vuranlar utansın'' diye gözyaşı döktü.

Anne Korkmaz, adliye bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun öldürülmesine karışanların kimsenin yüzüne bakamayacak hale geleceğini söyledi.
"Binlerce, milyonlarca Ali İsmail var" diyen anne Korkmaz, "Alişim küçücüktü. Ben onun büyüdüğünü, bu hale geldiğini fotoğraflarda gördüm. Saçını uzatırdı, her türlü hayatı seven bir çocuktu. Doğayı, dünyayı, insanları, hayvanları seven bir çocuktu. Benim oğlum çocuklara hayrandı. Çocuğuma bunu yapanlar bir gün çocuklarına bakamayacak hale gelecekler. Tüm dünya görecek bunu. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın" ifadesini kullandı.

ADLİYEYE YÜRÜMEK İSTEYENLERİ POLİS DURDURDU

Öte yandan adliye binası önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, polisin çektiği demir bariyerlere yüklenerek yıkmak istedi. Ancak çevik kuvvet polisi bariyerlerin önünde ve arkasında kalkanlarıyla önlem alarak, kalabalığın adliye binasına gitmesini önledi. Kalabalık ellerindeki pankart ve sopaları, su şişelerini polise fırlattı.

Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın adliye önünde yaşanan arbede de 2 polis memurunun yaralandığını, 2 polis memurunun da adliyenin içerisindeki olayda yaralandığını ve tedavileri için hastaneye kaldırıldıklarını söyledi. Aydın, sadece 25 otobüsün bu duruşma için Kayseri’ye geldiğini ifade etti.

DURUŞMA ÖNCESİ NELER OLDU?

2 BİN POLİS GÖREVDE

Kentte her türlü gösteri valilik tarafından yasaklandı. Yaklaşık 2 bin 30 polis memuru, 3 TOMA, bir panzer ve bir polis helikopterinin görev yaptığı duruşma öncesi, şehrin giriş ve çıkışlarına arama noktaları kuruldu. Davada 1’i polis olmak üzere 5’i tutuklu 8 kişi kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında ceza istemiyle yargılanıyor.

KAYSERİ’YE ONLARCA OTOBÜS

Davayla ilgili olarak Kayseri’ye çeşitli illerden 40’a yakın otobüs, midibüs, minibüs ve özel araçlarla 5 bine yakın kişi geldi.

ALİ İSMAİL KORKMAZ / HÜRRİYET TV

OTOBÜSLERDE ARAMA

Birçok kentten duruşmayı izlemek için otobüsler kent girişinde durduruldu. Kayseri’nin Ankara ve Adana girişindeki Pastırmacılar Parkı arama noktasında durdurulan, davayı izlemeye gelenler kimlik ve GBT sorguları yapıldıktan sonra kente alındı. Sosyal medyada ise Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'ye gelen otobüslerde güvenlik güçlerinin arama ve kimlik kontrolü yaptığı anlara dair kareler paylaşıldı.

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme

ARAMAYI ÖNLEMEK İÇİN

Bir otobüsün üzerine durdurulmasın diye ''İHH ve MİT'e aittir'' diye yazıldığı da görüldü.

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme

ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kayseri'de sabah erken saatlerinde Adliye önünde de çok yoğun güvenlik önlemi alındı. Polis araçları ve TOMA'ların beklediği görüldü.

ALİ İSMAİL'İN ANNE VE BABASI DA DURUŞMAYA GELDİ

Ali İsmail Korkmaz'ın anne ve babası da duruşma için Adliye'ye geldi. Acılı anne baba duruşma salonuna girmek için uzun süre kapıda bekledi.

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme

''NASIL KIYDINIZ OĞLUMA''

Oğlunu yitiren acılı anne duruşmanın başlamasını beklerken adliye koridorlarında gözyaşlarıyla oğlunun resimlerini göstererek ''Nasıl kıydınız çocuğuma? Ne yaptı çocuğum size? Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz'' diye isyan etti.

Ali İsmail Korkmaz davasında flaş gelişme

YÜZLERİNİ GİZLEDİLER

Kayseri Kapalı Cezaevi'ne önceki gün duruşmayla ilgili nakledilen tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, Ebubekir Harlar cezaevi aracıyla eski adliye binasının mahkum girişine kadar getirildi. Jandarmanın adeta etten duvar ördüğü kapıdan 5 tutuklu, yüzlerini ellerindeki dosyalarla, atkılarla kapatarak duruşma salonuna götürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban G. Hüseyin E., Yalçın A. da adliyeye, polis kontrolündeki yan kapıdan girdi.

AVUKATLARLA TARTIŞMA

Eski adliye binasındaki duruşmaya girmek isteyen 300’e yakın avukatla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Duruşma öncesi avukatlar yaptıkları ortak açıklamada, "Ali’yi aramızdan aldılar. Adaleti hangi deliğe girerse girsin oradan çıkaracağız’’ dedi.

DURUŞMA NOTLARI:

* Bu davaya özel olarak Kayseri'de eski adliye binası tahsis edildi
* Salona sınırlı sayıda basın mensubu alındı
* Adliye çevresi polis ablukasına alındı
* Adliye önünde geniş bir alan bariyerleri çevrilerek takip edenler bekletildi
* Davayı 300 avukat da izliyor.
* Avukatlar akın etti adliyeye, salonu doldurdu
* Duruşmayı izlemek için gelen milletvekilleri, avukatlar ve sivil toplum örgütü yöneticileri duruşmaya gireceklerin onaylanmış listesine bakılarak tek tek eski adliye binasına alındı. Bu sırada listede ismi olmayan avukat ve sivil toplum örgütü yöneticileriyle, adliye kapısında görevli polisler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.
* Kayseri, Eskişehir ve Adana Baro Başkanları da vekil olarak katıldı.
* Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu uçağı kaçırdığı için 11.30 sıralarında duruşma salonuna girebildi.
*Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap, annesi Emel, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile kız kardeşleri Melika Çakırkaya ve Aylin Taktuk da adliye binasına kimliklerini göstererek girdi.
* Saat 09.15'te salon açıldı. Duruşma yoğunluk nedeniyle saat 10.00'da başladı.

ANNEYE ALKIŞ

* Anne Emel Korkmaz elinde Ali İsmail Korkmaz'ın portresiyle salona girdi, ağlayarak "İsmailimi de getirdim" dedi, avukatlar ayakta alkışladı.
* Sanıkların etrafındaki polislere de tepki gösteren anne Korkmaz, "Koruyun arkadaşlarınızı, yüzümüze bakmasınlar. İsmailimi değil Alimi getirdim" diye konuştu.
* Ali İsmail'in babası, avukat abisi Gürkan ve kardeşleri de duruşma salonunda
* CHP'li vekiller Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, BDP'li vekil Levent Tüzel salonda
* Vekil sayısı 10'u buldu. Anne Korkmaz "Oğlum ne yaptı size?" diye feryat edip ağladı.
* CHP milletvekilleri Mehmet Ali Edipoğlu, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Şevki Kulkuloğlu, Musa Çam, Süheyl Batum, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Aylin Nazlıaka, Refik Eryılmaz, Melda Onur, Hüseyin Aygün, BDP'den Levent Tüzel ve CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı, mevcut başkan Lütfü Savaş da duruşmayı izlediler.

ALİ İSMAİL KORKMAZ’IN ANNESİNİN FERYADI/ HÜRRİYET TV

300 AVUKAT ADINA AÇIKLAMA

* Etrafı demir barikatlarla çevrilen ve arama noktalarından girilen adliye binası önünde, Eskişehir Barosu başta olmak üzere 300 avukat adına bir basın açıklaması yapıldı. Avukat Ali Özgür tarafından okunan bildiride şöyle denildi:
"Eskişehir’de 2 Haziran Gezi parkı protestoları sırasında uradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite örgencisi Ali İsmail Korkmaz’ın davası, Eskişehir’den kaçırılarak, Kayseri’ye getirildi. Ali İsmail, dosyasının güvenlik nedeniyle Eskişehir’den Kayseri’ye taşıyan Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, 1993 yılında da Lice’de katledilen Tuggeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakletmişti. Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir’den güvenlik gerekçesiyle kaçırılmış olması ve doysa Kayseri’ye nakledilmişken, 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması, naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir. Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamayan talimat duruşmasına 100’dan fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu kez 300 avukatla katılıyoruz. Yolları kesseniz de Ali İsmail’in ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle Kayseri’deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali’yi aramızdan aldılar ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız.’’

BABA FENALIK GEÇİRDİ

Tutuklu sanık Ebubekir Harlar, “Cezaevinden tanıdığım İsmail Koyuncu’nun fırınına sığındım, biber gazı vardı. Olayları izliyordum. Bir ara yakalayın yakalayın diye ses geldi. Bir şahsın arkasından polisler koşuyordu. Şahıs bize doğru koşarken önüne geçtik, çelme taktım, düşmedi. Polisler gelip o şahsı dövmeye başladı. Polisin vurup öldüreceğini bilmiyordum. O da bizim kardeşimiz, o da vatan evladı, terörist değil. Mevlüt Saldoğan içlerindeydi, sivil polisler düşürdüler genci.” dedi. Bu ifade sırasında anne Emel Korkmaz sanığa, “Neden çelme taktın?” dedi. Bu arada Ali İsmail’in babası fenalık geçirdi ve salon dışına çıkarıldı.

Duruşmada sanık Ebubekir Harlar yanındaki sanıkları suçladı, polis Mevlüt Saldoğan'ın Ali İsmail'e dönüp tekrar vurduğunu, sivil sanıkların da saldırıya katıldığını iddia etti. Saldoğan, "Benden daha uzun boylu ve kalıplı olan Yalçın Akbulut" diyerek Harlar'ın onu işaret ettiğini öne sürdü.

Tutuklu sanık Muhammet Vatansever: "Kayınbiraderim Ismail Koyuncu çağırdı, oraya vardığımızda ortalık savaş alanı gibiydi, Polislere taş atılıyordu, polis de gençleri dağıtmaya çalışıyordu. Beşik otel tarafından 4-5 polis bir genci kovalıyordu. Yakalayın diye bağırıyordu bir polis. Ayağımı attım, döndüğümde yere düşmüştü. Devletin polisinin kovaladığı bir şüpheliyi yakalayıp polise teslim ettim, bu suçsa özür diliyorum."

Tutuklu Ramazan Koyuncu: "Özel güvenlik görevlisiyim. Ismail Koyuncu çağırdı, gittik. Göstericiler polise birşeyler atıyordu. Bir ses geldi, önüne geçin diye. Polislerin kovaladığı kişinin önüne geçtik. Ben vurmadım, bize küfür deiyordu. Kendisini yere attı. Mağdurum."


ALİ İSMAİL KORKMAZ’I ÖLDÜREN DAYAK / HÜRRİYET TV

BAKMADAN GEÇME!