Çerkezler'den olimpiyat protestosu

Güncelleme Tarihi:

Çerkezlerden olimpiyat protestosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2014 16:28

İstiklal Caddesi'nde toplanan bir grup Çerkez, 22. Kış Olimpiyatları'nın, Rusya'nın Soçi kentinin yapılacak olmasını protesto etti. Soçi'nin, "Çerkez soykırımının" yaşandığı şehir olduğunu ifade eden gruptakiler, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne dikenli tel sarılmış temsili olimpiyat meşalesi bıraktı.

Haberin Devamı

Odakule önünde toplanan çok sayıda Çerkez, "Soçi'de olimpiyata hayır" ve "Soykırımı unutmadık unutturmayacağız" pankartı açıp, "Soykırım yapanlar olimpiyat yapamaz" ve "Katil Rusya Kafkasya'dan defol" sloganlarıyla Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğuna yürüdü.

Konsolosluk önünde caddeyi polisin kapattığını gören grup sorumlusu, polis yetkilisiyle görüşerek kurallar dışına çıkmayacaklarını, kendilerine gösterilen yerde protestoyu gerçekleştireceklerini ve bir kaç kişinin, izin dahilinde konsolosluk önüne temsili meşale bırakacağını belirtti.

REYHANLI'DA ÇERKESLER, SOÇİ'DE OLİMPİYATA KARŞI

Eylemciler, polisin cadde üzerinde müsaade ettiği yerde mezar taşlarıyla çevrili temsili bir olimpiyat yolu oluşturdu. Çerkez eylemcilerin bayraklarla çevrelediği olimpiyat yolunda yürüyen ve elinde dikenli telle sarılmış olimpiyat meşalesi bulunan yöresel kıyafetli bir kişi, polisin arasından geçerek konsolosluk önüne meşaleyi bıraktı.

Haberin Devamı

Grup adına basın açıklaması yapan Billur Aktürk, "Çerkez soykırımının 150. yılında gerçekleşecek olan 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na karşı yürütmüş olduğumuz uzun soluklu mücadele, olimpiyatların son gününe kadar sürecek ve hala sömürge siyasetiyle yönetilen, soykırım coğrafyası Soçi'nin büyük buluşma için doğru bir seçim olmadığını her yerde dile getireceğiz" dedi.

Soçi'de 150 yıl önce Çerkezler'in soykırıma uğradığını vurgulayan Aktürk, şöyle konuştu:

"Dünya 150 yıl önce olduğu gibi, bugün de uğradığımız haksızlığa kayıtsız kalmayı tercih etti. Beş gün sonra vatanımızda parlayacak olan olimpiyat meşalesini içine sindiremeyen biz Çerkezler, vatanımızda tüm itirazlarımıza rağmen yakılacak ateşin, Soçi gerçekliğini aydınlatmasını umut ediyoruz."

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in, Soçi söylemlerine atıfta bulunan Aktürk, şunları kaydetti:

"Putin, Soçi'nin geleceğe açılan bir kapı olduğunu söylüyor. Doğrudur Rus ordusu 1,5 milyon Çerkez'in yaşadığı Çerkesya'nın başkenti Soçi'nin kapısından içeri izinsiz girip, işini bitirdiğinde, bu şehirde sadece 68 insanımız canlı kalmıştı. Biz dünyanın dört bir yanında yaşayan 7 milyon Çerkez, Soçi'yi anavatanımız kabul ediyoruz. Ancak Rus devleti bizim bu bölgeye gelmememiz için gereken her türlü önlemi almış durumda. Öte yandan Rusya içerisinde yaşayan çok sayıda etnik grup, ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadır. Biz Çerkezler olarak bu haksızlıkları da bu olimpiyatların Soçi'de yapılmasını da kabul etmiyoruz."

Haberin Devamı

Çerkezlerden olimpiyat protestosu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!