Süper güç yapay zeka

Güncelleme Tarihi:

Süper güç yapay zeka
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 01:14

TEMELLERİ 2. Dünya Savaşı’na dayanan yapay zeka kavramı, bugün her an kullandığımız arama motorlarından otomobillere kadar hayatımızın her alanında yerini almaya başladı.

Haberin Devamı

‘AŞKI gerçekti, ama kendisi değil.’ Bu sözler ünlü yönetmen Steven Spielberg’in 2001 yılında çektiği ‘Artificial Intelligence’ yani ‘Yapay Zeka’ filminin sloganı. Gerçekte varolamayan, ancak insanlar gibi düşünebilen yapay zekalar, o yıllarda insanlara çok uzak bir kavram olmasına rağmen bugün günlük hayatta sıradan bir internet kullanıcısının yararlandığı bir araç olmaya başladı. Yapay zekalar artık otomobilden arama motorlarına, alışveriş sitelerinden video oyunlara kadar hayatımızdaki yerini alarak süper güç olma yolunda ilerliyor. Yapay zeka kavramı “Bilgisayar düşünebilir mi” sorusunun en iyi yanıtını veriyor. Çünkü yapay zekanın kullanıldığı bir teknoloji, o cihazın veya servisin düşünebilmesini sağlıyor. İlk yapay zeka uygulamaları 2. Dünya Savaşı’nda ‘Nazi Almanyası’ tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacıyla ‘enigma’ adındaki makineyle tasarlanmıştı. Aradan geçen 70 yıldan sonra yapay zeka geliştiren şirketler, teknoloji devlerinin peşinden koştuğu şirketler arasında yer alıyor. Robot geliştirme alanında çalışmalar yapan 8 farklı şirket satın alan Google, DeepMind adında sadece yapay zeka geliştiren bir şirkete yaklaşık yarım milyar dolar verdi. Google, bu yapay zeka geliştiren şirketi sürücüsüz otomobil, robot veya akıllı gözlük gibi farklı alanlarda kullanabilecek. Böylece Google, gelecekte karşılalacak teknolojilerin ilk ipuçlarını da verdi.

Nerelerde kullanılıyor

Haberin Devamı

ARAMA MOTORLARI

Arama motorlarında kullanılan yazılımlar kullanıcıların aramalarına göre milyarlarca site üzerinden ilgili sonuçları saniyeler içerisinde çıkarıyor. Arama motoru şirketlerinin aldıkları reklamlarda da yapay zekaya başvuruluyor.

VİDEO OYUNLAR

Oyunlar, kullanıcıların hareketlerine göre karar vererek, oyunu yönlendiriyor. Örneğin, bir savaş oyununda kullanıcının saldırdığı yöne doğru düşman hareketleniyor ve silahını ona değiştirerek saldırı planlıyor.

ALIŞVERİŞ SİTELERİ

e-ticaret sitelerinin de yapay zeka araçları bulunuyor. Aranan ürünlere göre önerileri şirketlerin geliştirdiği yapay zekalar tarafından gösteriliyor.Takım elbise alan birine seçtiği renklere uygun kravat tavsiyesinde bulunuluyor.

Haberin Devamı

OTOMOBİLLER

Otomotiv şirketlerinin yoğunlaştığı konuların başında otomatik yol izleme, rehber ve tehlike anlarında frenleme gibi sistemler bulunuyor. Sürücülerin karşılaştıkları sorunları önceden tahmin ederek kazasız bir sürüş sağlıyor.

BANKALAR

Bankacılık sektöründe etkili bir şekilde kullanılıyor. Kredi uygulamaları geliştirilmesi, müşteri analizi, kredi müracaat değerlendirilmesi ve bütçe yatırım tahminleri gibi önemli kararlar yapay zekalar tarafında veriliyor.


HAFTANIN TRENDİ

Kaç numaralı bakış?

‘Clmtrackr’ adındaki yeni yüz tanıma sistemi, bilgisayarlardaki kameraları kullanarak, insanların nasıl hissettiğini anlıyor. 1’den 10’a kadar puanlamayla çalışan sistem, mutlu ve şaşkın duyguları tanımlayabiliyor.


OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Rambo geliyor

SYLVESTER Stallone’un oynadığı efsane film Rambo, maceraya sanal alemde devam ediyor. 3D olarak hazırlanan Rambo oyununda serinin eski üç filmini konu alınacak. 2014’ün ilk çeyreğinde kullanıcılarla buluşacak.


‘Cep’te dev yarış hızlı başladı

AKILLI telefonlar dev ekranlarla yarışmaya başlıyor. 5 inçten büyük ekranlı telefonlar arasına Nokia Lumia 1520’nin de katılmasıyla beraber kıyasıya mücadele başladı. Bu hafta dev ekranlı akıllı telefonları karşılaştırdık.


Süper güç yapay zeka

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!