12 Dev Adam Dünya Kupası'nda

Güncelleme Tarihi:

12 Dev Adam Dünya Kupasında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2014 11:54

2014 FIBA Dünya Kupası'na katılacak son dört ülkeye verilecek "Wild Card"lar için karar verildi. Dört 'Wild Card'ın birini alan 12 Dev Adam, böylece 2014 Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etti. Böylece 12 Dev Adam Slovenya'da sergilediği kötü performansı ile kaçırdığı Dünya Kupası şansını yeniden elde etmiş oldu.

Haberin Devamı

Önümüzdeki Eylül ayında İspanya'da düzenlenecek olan turnuva için Türkiye ile birlikte Wild Card hakkı kazanan diğer 3 ülke Yunanistan, Brezilya ve Finlandiya oldu. "Wildcard" alarak turnuvaya katılmak isteyen 15 ülke federasyonunun başvuruları, "spor performansı ve promosyon, ekonomi ve federasyon yöneticiliği" kriterlerine göre değerlendirildi.

30 Ağustos - 14 Eylül tarihleri arasında 24 ülkenin katılımı ile düzenlecek turnuvada 24 takım ilk aşamada 6'şarlı 4 grupta mücadele edecek. Gruplarında ilk 4 sırayı alacak takım çapraz eşleşmeler ile Son 16 turunda mücadele edecek.

SLOVENYA'DA BİLETİ ALAMADIK AMA...

12 Dev Adam, geçtiğimi Ekim ayında Slovenya'da düzenlenen 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda 6 takımlı yarıştığı D Grubu'nda tek galibiyetle gruptan çıkamayarak Dünya Kupası'nda katılma şansını kaybetmişti.

Slovenya'da kötü bir performans sergileyerek katılamadığımız 2014 Dünya Kupası'na FIBA'dan Wild Card alarak katıldık. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bu 4 ülke diğer 15 aday ile Wild Card mücadelesi vermek zorunda kaldı. Bu mücadelede FIBA'nın kriterleri sağlayan 4 ülke 1 milyon İsviçre Frank'ı da ödemek zorunda kalacak.

TURNUVAYA KATILAN DİĞER ÜLKELER

Kıta şampiyonlarında elde etikleri dereceler ile 2014 Dünya Kupası'na katılma hakkını elde eden 20 ülke şöyle;

Haberin Devamı

İspanya, ABD, Fransa, Litvanya, Hırvatistan,Slovenya, Ukrayna, Sırbistan Meksika, Porto Riko, Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, Avustralya, Yeni Zelanda, İran, Filipinler, Güney Kore, Angola, Mısır ve Senagal.

KURALA ÇEKİMİ 3 ŞUBAT'TA

İspanya'nın evsahipliğinde 30 Ağustos'ta başlayacak. Türkiye'nin eşleşeceği takımlar ve maçlarını oynayacağı kentlerin belirleneceği 2014 FIBA Dünya Kupası'nın kura çekimi, 3 Şubat Pazartesi günü TSİ 19.00'da yapılacak.

İlk tur maçları, Bilbao, Gran Canaria, Granada ve Sevilla'da, final karşılaşmaları ise Barcelona ve Madrid'de gerçekleşecek.

DEMIREL: EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALDIK

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, "Dünya Kupası'nda tekrar podyuma çıkma şansı yakaladığımız için büyük heyecan duyuyorum. Son yıllarda elde ettiğimiz başarılar göz önüne alındığında, dünyanın en iyi basketbol ülkelerinin buluştuğu bu turnuva, Türkiye'nin katılımı olmadan eksik olurdu" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Dünya Kupası'na dahil olabilmesi için başvurularında kapsamlı ve güçlü bir çalışma yaptığını ifade eden Demirel, "Bu karar, Türk basketbolunun uluslararası basketbol camiası içerisindeki saygın konumunu bir kez daha pekiştirmiş oldu. Şu anki konumumuz, oyuncularımızın, antrenörlerimizin, idari ve teknik yöneticilerimizin ve sayısız insanın uzun yıllar boyunca verdiği sıkı çalışmanın bir ürünü" değerlendirmesinde bulundu.

Demirel, milli basketbolcuların da bu kararın ardından büyük heyecan yaşadığını belirterek, "Ülkemizi İspanya'da gururla temsil etmeyi sabırsızlıkla beklediklerini biliyorum" ifadesini kullandı.

DEMİREL BAĞIŞ TARTIŞMALARI YORUMU

Kararın ardından bir değerlendirme yapan Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel FIBA'nın Wild Card kararı öncesi çok konuşulan bağış olayına da değindi.

FIBA'nın çok fazla para talep ettiğini belirten İtalya, Wild Card için aday olmasına rağmen bu bedeli ödeyemeyecekleri gerekçesiyle çekilmişti. Yina Almanya'nın da aynı ekonomik gerekçeler ile adaylıktan çekilmişti.

Demirel'in açıklamaları şöyle; "Çalışmalarımızın emeğini aldığımız için çok mutluyuz. FIBA'nın bu davetiyeler içib belirlediği kriterler var. O kriterler arasında belki de en az önemli olan konu bağış konusuydu. İtalya, Almanya gibi ülkeler bu rakamı çok bularak çekildiklerini açıkladı. Bu tamamen onların politik kararlarından kaynaklanıyor. FIBA bu konunun ekonomik bir yarış haline gelmemesi için bu rakamı 1 milyon İsviçre Frank'ı olarak sınırladı. Aldığımız bu Wild Card ile Avrupa Şampiyonası'na da katılam hakkı elde etmiş olduk. Böylece Avrupa Şampiyonası için ön eleme oynamayacağız. Wild Card için ödeyeceğimiz 1 milyon İsviçre Frank'lık maliyet ile Avrupa Şampiyonası elemeleri için yapacağımız harcamalardan da kurtulmuş olduk."

ALMANYA İTALYA VE RUSYA ÇEKİLMİŞTİ

Haberin Devamı

Wild Card için önemli basketbol ülkesi olan İtalya Basketbol Federasyonu Başkanı Petrucci, FIBA'nın Wild Card' kararı öncesi, “FIBA 830 bin Euro istiyor. Bu nedenle wild card alamayacağız” diyerek adaylıktan çekildiklerini açıklamıştı. Karar öncesi Almanya ve Rusya gibi Avrupa basketbolunda söz sahibi ülkelerin FIBA'nın belirdeiği bağış miltarını çok yüksek buldukları gerekçesiyle 'wild card' adaylığınan çekilmişlerdi.

BAŞBAKANLIK TÜRKİYE'Yİ TANITMA FONU'NDAN DESTEK

Başbakanlık Türkiye'yi tanıtma fonundan ve sponsoların katkısı 1 milyon Frank FIBA'ya verildi.. Bu para'nın 500 bin doları Başbakanlıktan geriye kalanı sponsorlar tarafından tamamlanarak FIBA'ya verilmek üzere Türkiye Basketbol Federasyonu'na ilettildi. FIBA birçok ülkenin daha yüksek ücretler vermesine rağmen Türkiyeyi tercih etti. Bunda yapılan lobi faaliyetlerinin büyük katkısı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!