11.5 milyar TL’lik yatırıma teşvik aldı

Güncelleme Tarihi:

11.5 milyar TL’lik yatırıma teşvik aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2014 01:13

İRAN ve Türkmen doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak, Sıtkı Ayan’a ait Turang Transit Taşımacılık A.Ş.’nin 11.5 milyar liralık yatırımı teşvik kapsamına alındı. İran ile anlaşma 2008’de imzalanmıştı.

Haberin Devamı

İSTANBUL merkezli Turang Taşımacılık’ın, geçtiğimiz aralık ayında Ekonomi Bakanlığı’na yaptığı teşvik başvurusu kabul edildi. Som Petrol’ün sahibi Sıtkı Ayan’a ait şirket, söz konusu başvuru kapsamında 11.5 milyar liralık sabit sermaye yatırımı yapacak. Bu yatırım transit doğalgaz hattıyla taşımacılık hizmeti kapsamında komple bir yeni yatırım olacak.

11.5 milyar TL’lik yatırıma teşvik aldı

1720 KİLOMETRE YAPACAK

Turang Taşımacılık, teşvik kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırıma katkı oranı gibi desteklerden yararlanacak. Şirket, yatırım kapsamında 500 kişiyi çalıştıracak.
İran kaynaklı doğalgazın Almanya’ya nakledilmesi için kurulacak boru hattının Türkiye’den geçecek bin 720 kilometrelik bölümünü inşa etmek için başvuru yapan Turang’a, 2010 yılında “doğalgaz boru hattı belgesi” verilmişti. Turang Taşımacılık, bu kapsamda İran’ın Bazargan ilinden başlayıp Türkiye üzerinden Yunanistan ve Almanya’ya kadar devam edecek olan boru hattının ülke sınırları içerisinde kalan bin 720 kilometrelik kısmını inşa etme hakkını kazandı. Karar doğrultusunda, inşa edilecek doğalgaz boru hattı; Doğubayazıt, Erzurum, Erzincan, Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İpsala güzergahından geçecek. Turang’a verilen söz konusu belgenin süresi 30 yıl olarak belirlendi. Boru hattının taşıma kapasitesi yıllık 35 milyar metreküp olacak.

Şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED raporu almadan inşaat faaliyetine başlayamayacak. İran doğalgazının Türkiye üzerinden transit geçişi için İran Petrol Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 17 Kasım 2008 tarihinde “Mutabakat Tutanağı” imzalamıştı. Projenin Türkiye bölümünün tüm mühendislik hizmetleri, Sebat Proje Mühendislik tarafından yürütülüyor.

609 PROJE TEŞVİK EDİLİYOR

Ekonomi Bakanlığı, geçen yılın aralık ayında 609 yatırım teşvik belgesi vermişti. Öngörülen sabit yatırım tutarı 23,3 milyar lira olurken, istihdam sayısı da 29 bin 919 olarak gerçekleşti. Aynı ayda 120 yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi.

Haberin Devamı

İran ile anlaşma imzalamıştı

Haberin Devamı

Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları da bulunuyor. Som Petrol, 22 Temmuz 2010’da İran ile 1 milyar Euro’luk boru hattı inşası anlaşması yapmıştı. İran Avrupa doğalgaz boru hattı projesinin toplam yatırım büyüklüğünün 25 milyar Euro’yu bulduğu belirtiliyor.

Koza Altın ve TOFAŞ’a da teşvik

KOZA Altın A.Ş. de altın cevheri çıkarmak için bakanlığın kapısını çaldı. Şirket, 272 milyon liralık sabit yatırım yapacak. Koza Altın, Kayseri’de altın çıkaracak. Şirket, teşvik kapsamında yüzde 90 vergi indiriminden, yüzde 50 yatırıma katkı oranından ve 7 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanacak. Bir başka başvuru da Tofaş’tan geldi. Tofaş, yıllık 66 bin adet Linea, Palio, Albea, Doblo ve Fiorino ile yıllık 84 bin adet ticari araç üretmek için başvuru yaptı. Şirket 822 milyon liralık sabit sermaye yatırımıyla Bursa Demirtaş OSB’de yatırımı gerçekleştirecek. Tofaş da yatırım kapsamında yüzde 80 vergi indiriminden ve 7 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteğinden faydalanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!