Hayalet dosyalar oluşturuluyor

Güncelleme Tarihi:

Hayalet dosyalar oluşturuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2014 01:10

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, genişletilmesine karar verdikleri Demokratikleşme Paketi’yle ilgili olarak yaptıkları çalışmanın iki ayaklı olduğunu, Demokratikleşme Paketi’ne 15-17 maddelik ekleme yapacaklarını, diğer paketin de 20-25 maddelik olacağını söyledi.

Haberin Devamı

TBMM kulisindeki sohbetinde, savcıların hukuk dışı tutumlarıyla ilgili bir örnek de anlatan Ünal “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun oğlu burslu okuyor diye haber yaptılar. Doğru olmadığı anlaşıldığı halde savcı efendi, verilmeyen burs için TED Başkanı’nı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmış. Bundan suç oluşturmaya çalışıyor” dedi. Ünal, henüz üzerinde çalışılan düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

VEKİL BENİ ARADI

“TMK’nın 10’uncu maddesinin kaldırılması demokratikleşme açısından önemli bir adımdır. Ayrıca müdafinin dosyayı görmesi ile ilgili sıkıntılar vardı. Bunun önündeki engelleri kaldırıyoruz. Mesela bir milletvekili beni aradı ‘Benimle ilgili dinleme izni almışlar’ diyor. Adli dinleme ile ilgili insanlar mustarip. Herkesi bu konuda rahatlatmak lazım. IMIE numarası ile telefon dinleme izni alınıyor. Bundan sonra açık gerekçe göstermek zorunda olacak. Kuvvetli şüphe ihtimali yetmeyecek. Kimlik açık olacak. Somut gerekçe olacak. Dinleme kararına bir kişi değil, 2 kişi karar verecek. Sulh değil, ağır ceza mahkemeleri karar verecek. Bir kişi ile ilgili dinleme yapılırken, karşıdaki kişinin konuşmaları suç unsuru olmayacak. Dinleme kararı alınan kişinin konuşmaları suç dosyasına girecek. Diğeri ayıklanacak. Hayalet dosyalar oluşturuluyor. IMIE numarası ile dinleme izni alınıyor. Bunda bir suç bulamazsa başka izin alıyor. Tombala çeker gibi, suç bulana kadar dinliyor. Hepsini AB standartlarına çıkaracağız. Savcılara çetelerle mücadele etsinler diye olağanüstü yetkiler verildi. Bu mücadele yapıldı. Gelinen noktada canının istediği gibi dinleme yapan bir yapıyla karşı karşıya kaldık. Bundan sonra dinleme süreleri uzun olmayacak. 6 ay içinde sonuçlanacak. Suç unsuruna rastlarsa, ‘Dur biraz daha dinleyeyim. Belki başka şeyler de çıkar’ denemeyecek.

Haberin Devamı

FİLİGRANLI TAKİP

Katalog suçlar yeniden tanımlanacak. Dinlemelerden delil oluşturmaya kadar bütün süreç yeniden düzenlenecek. Bir adamla ilgili savcı mallarına tedbir kararı veriyor. Savcı bunun ekonomik sonuçlarını bilmez. Bunun için ekonomik bir kurul ya
da MASAK bünyesinde bir kurul buna karar verecek. Dosyayı sızdıranları takip etmek için filigranlı evrak kullanılacak. Adil kolluk için ayrı, savcılık için ayrı olacak. Kodları olacak bunların. Kim sızdırdıysa takip edilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!