Dünyayı inşa ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı inşa ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2014 01:22

Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki başarı grafiği, 2013’te de yükselmeye devam etti. Yıllık uluslararası yeni iş tutarı, ilk kez 30 milyar dolar eşiğini aştı ve 31.3 milyar dolara ulaştı. İnşaat malzemeleri ihracatımız ise 22 milyar doları aştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat, aynı zamanda ülkemize çok büyük döviz girdisi de sağlıyor. Türk müteahhitleri dünya genelinde her yerde her türlü projeyi inşa edebilecek kabiliyete sahipler ve dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketinden 38’i Türk firması. Türkiye, bu bakımdan Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri; ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve bazı sanayi sektörlerimizin dünyaya açılması koularından çok büyük katk sağlıyor. Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatı da 2013’te 22 milyar dolara ulaşmış durumda.

103 ÜLKEYE YAYILDIK

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, şu bilgileri aktaryor: “Türk müteahhitlerin yurtdışındaki başarı grafiğinin 2013’de de yükselmeye devam etti ve yıllık uluslararası yeni iş tutarı ilk kez 30 milyar dolar eşiğini aştı, 45 ülkede 31.3 milyar dolara ulaştı. 1 yılda üstlendiğimiz yeni proje sayısı 374 oldu. Türk müteahhitlerin 1972-2013 döneminde faaliyet gösterdiği ülke sayısı 103’e, yurtdışında üstlenmiş oldukları projelerin sayısı 7 bin 371’e ve bu projelerin toplam tutarı da 274.1 milyar dolara ulaştı.
SUDAN VE SENAGAL’E GİRDİK
2013’te Güney Sudan ile Senegal de artık faaliyette bulunduğumuz ülkeler arasına girdi. En fazla iş üstlenilen ülke Türkmenistan. 10.5 milyar dolar tutarında 60 projenin üstlenildiği Türkmenistan’ı, sırasıyla Rusya (5.6 milyar ABD Doları), Azerbaycan (2.8 milyar ABD Doları), Irak (2.1 milyar ABD Doları) ve Kazakistan (1.8 milyar ABD Doları) izledi.

Haberin Devamı

PROJE BEDELLERİ BÜYÜYOR

2013’te bir diğer önemli gelişme de, 2012 yılında 60.7 milyon dolar olan ortalama uluslararası proje bedelinin 83.7 milyon dolara ulaşması oldu. 2013’de üstlenilen büyük projeler arasında Aşkabat Havaalanı, Aşkabat Olimpiyat Köyü 3. Aşaması ve Türkmenbaşı Limanı projeleri, sözleşme tutarı 1 milyar dolar sınırını aşan projeler olarak öne çıktı. Sektörümüz çok dinamik. Türk müteahhitleri ana pazarlarında işlerin durması veya yavaşlaması halinde ilgilerini kısa bir sürede alternatif alanlara yoğunlaştırabiliyor. 2014’de yurtiçindeki yatırımların yavaşlaması veya risklerin artması halinde benzer bir sürecin yaşanması ve yurtdışında aktivite artışı yüksek olasılık.

Haberin Devamı

‘PETROL VE GAZ’ ÜLKELERİ PAZARIMIZ

Önümüzdeki dönemde petrol ve doğal gaz ihraç eden, yüksek büyüme kaydedeceği tahmin edilen ve riskleri asgari düzeyde olanlar başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde altyapı yatırımlarının artması ve iş fırsatlarının çoğalması bekleniyor. BDT ülkeleri üstyapı ve altyapı projeleri ile Türk müteahhitler için önemini koruyacak. Körfez bölgesi de ilgi alanı olmaya devam edecek. Afrika’nın ise Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ve Avrupa’lı kredi kuruluşları tarafından finanse edilen çevre, ulaştırma ve enerji projeleri ile çekiciliğini sürdüreceğini düşünüyoruz.

22 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihracatı yaptık

Haberin Devamı

TÜRKİYE Malzemeleri Sanayicileri Derneği (TİMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, inşaat malzemeleri sanayinin, katma değeri yüksek üretim yaptığını belirterek, şöyle konuşuyor: “İnşaat malzemeleri üretiminin Türkiye toplam sanayi içindeki payı yüzde 10. İmalat sektörü içindeki payı ise yüzde 17’ye yakın. TİMSAD’ın, temsil ettiği firmalar 1.5 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Çimento, demir-çelik, seramik, yalıtım, yapı kimyasalları, cam, doğal taş, sağlık gereçleri, tesisat malzemeleri, ısıtma-soğutma cihazları gibi pek çok önemli alt sektörün temsilcisiyiz. İnşaat malzemeleri ülkemiz için çok stratejik bir sektör. Çünkü inşaat sektöründe dünya çapında iddialıyız. 2013 yılında 22 milyar dolar ihracat yaptık. Dünya ihracat sıralamasında 5’inci sıradayız.”

Haberin Devamı

HEDEF 25 MİLYAR DOLAR

Dündar Yetişener, 2014 yılında inşaat malzemeleri sektörünün 25 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu söyledi ve bu rakamın 2015’te 30 milyar dolar olacağını ifade etti. Yetişener’in verdiği bilgiye göre Türkiye’nin İnşaat malzemeleri ithalatı ise 2013 yılında, 10 milyar doları aştı. Yetişener, “Ar-Ge ve yüksek teknolojide gelinen projelerimiz var. Müşavir-Müteahhit ve İnşaat Malzemesi Üreticileri üçgeninde, gerek yurt içinde gerekse yurtdışında işbirliklerini geliştirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, projelerde, yerli sanayi ürünlerimizin kullanım oranlarını artırmak” dedi.

SATILIK KONUT İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!