Üniversite hocalarına 'konuşma yasağı' kalkmadı

Güncelleme Tarihi:

Üniversite hocalarına konuşma yasağı kalkmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2014 16:31

YÖK, üniversite hocalarının bilimsel tartışmalar dışında basına konuşmalarını ‘suç’ kapsamından çıkaramadı. Ancak ‘kademe ilerlememe’ cezasının yerini ‘kınama’ cezası aldı.

Haberin Devamı

Kenan Evren’in Cumhurbaşkanı, Bülent Ulusu’nun Başbakan olduğu dönemde, 21 Ağustos 1982’de çıkarılan Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Dünkü Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, öğretim elemanları ve memurlarına bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç verme suçu korundu. Ancak bu suçun cezası hafifletildi.

Yönetmeliğin, Kınama Cezasını Gerektiren Fiil ve Halleri düzenleyen 6. Maddesine ö ve p fıkraları eklendi:

“ö- Bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç vermek,”

Haberin Devamı

“p- Yazılı uyarıya rağmen kurulları toplamamak.”

Yönetmeliğin, 9.maddesi yani bu suçu ‘kademe ilerlememe’ cezası arasında sayan g fıkrası ise kaldırıldı.

ÜÇ DİSİPLİN CEZASI UYGULAMADAN KALKTI

Yapılan bir başka değişiklikle, disiplin cezalarının sıralandığı 4.maddenin c ve f bentleri ile g bendinin birinci fıkraları yürürlükten kaldırıldı. Böylece ‘yönetim görevinden ayırma’, ‘görevinden çekilmiş sayılma’ ile ‘Üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarma: üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden bir daha alınmamak üzere çıkarılması’ hükümleri disiplin cezası olmaktan çıkarıldı.

“Yönetim görevinden ayırma’ ile ‘görevinden çekilmiş sayma’ suçları kaldırıldığı için bunları düzenleyen 7.ve 10.maddeler tamamen yürürlükten kaldırıldı.

12 EYLÜL’ÜN İZLERİ….

12 Eylül sonrasında ortaya çıkan yasaklamaların bir sonucu olan ve ‘aylıktan kesme’ suçları arasında sıralanan; toplu müracaat veya şikayet etmek ile bilimsel ihtisası olmayan yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak suçları yeni değişiklikle kaldırıldı. Ayrıca üniversite çalışanlarının ikamet ettikleri il dışına izinsiz gitmeleri de suç olmaktan çıkarıldı.

YASAK BÖYLE GENİŞLEDİ

Yine yönetmeliğin ‘kademe ilerlememe’ cezalarını düzenleyen 9.maddesinin v fıkrası ise genişletildi. 12 Eylül döneminde v fıkrası şöyle düzenlenmişti: “Cebir ve şiddet kullanarak görevlileri, öğrencileri iş yeri dışına çıkartmak, görev yapılmasına engel olmak veya Öğrencileri bu tur davranışlara teşvik etmek veya zorlamak”

Haberin Devamı

Yapılan yeni değişiklikle bu fıkra genişletildi ve şu hali aldı:

“v- Ders, seminer, konferans, laboratuvar, grafik çalışma, sınav gibi öğretim çalışmalarının yapılmasına engel olmak, görevlileri, öğrencileri eğitim-öğretim alanı dışına çıkartmak, görev yapılmasına engel olmak, öğrencileri bu tür davranışlara teşvik etmek veya zorlamak ya da bu maksatla yapılacak hareketlere her ne suretle olursa olsun iştirak etmek,”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!