Başkan olabilmek için "servet" harcayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Başkan olabilmek için servet harcayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2014 12:02

Yerel seçimlerde başkanlık için yarışacak adaylar, rakiplerini geride bırakmak için reklam çalışmalarına binlerce lira harcayacak.

Haberin Devamı

Mart ayında yapılacak yerel seçimler reklamcılık sektörünü hareketlendirdi. Partilerin adaylarını açıklamasıyla başkanlık için yarışacak isimler de reklam çalışmalarını yoğunlaştırdı.

İzmir Ticaret Odası Reklam Grubu Temsilcisi Filiz Avcı Belet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimler için büyük önem taşıyan propagandanın esasını reklamın oluşturduğunu belirterek, bu nedenle piyasanın seçim dönemlerinde ciddi oranda hareketlendiğini söyledi.

Kendisini seçmene daha iyi tanıtan adayların rakiplerine karşı üstünlük elde ettiğini kaydeden Belet, reklam şirketlerinin bu bilinçle çalıştığı adayları yerel televizyon, yerel gazete, billboard, promosyon ürünleri, açık hava organizasyonlarıyla öne çıkarmaya çalıştığını anlattı. Belet, seçim dönemlerinde reklam taleplerinin 4-5 kat arttığına dikkati çekerek, dönemin reklamcıların "can damarı" olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Adayların reklam için ayıracağı bütçenin partisinin gücüne, aday olduğu il veya ilçede seçilme şansına bağlı olarak değişebildiğini aktaran Belet, "Bölgesinde seçilmeyi garanti eden bir adayın reklam için büyük bütçe ayırması gerekmeyebilir. Buna karşılık başa baş mücadele edilen bölgelerde adayların reklam harcamaları, sonucu etkileyebilir. İzmir'de ilçe belediye başkan adayının iyi bir reklam için en az 400 bini, büyükşehir belediye başkan adayının ise en az 800 bini gözden çıkarması gerekiyor. Tüm İzmir'de, bütün partilerden adayların harcayacağı para 15 milyon liranın üzerinde olacak" diye konuştu.

"İyi reklam oyları yüzde yüz artırır"

Adayların seçmenlerin profiline uygun reklam yapmasının oy oranlara ciddi şekilde yansıyacağını belirten Belet, şöyle dedi:

"İletişim dünyasındayız. İyi reklam yüzde 20 oyu olan bir adayın oyunu yüzde yüz artırır. Bunun içinde sosyal medya, basın, televizyon, baskılı evrak var. Eğer aday canı gönülden istekli ise reklamcı bu işi yüzde yüz artırır."

- Binali Yıldırım'ın parfüm promosyonu

Belet, seçimlerde dağıtılan promosyonların adayların bilinirliğinde önemli paya sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Adayların en çok rağbet ettiği promosyonlar kalemler ve çakmaklar. Hemen hemen gittikleri yerde tüm seçmenlere dağıtacak yoğunlukta. Ayrıca matara, kahve bardağı, anahtarlık, USB bellek, şemsiye, şapka, el fenerleri de tercih ediliyor. Üzerine adayın adı ve partisi yazılıyor, seçmene ulaştırılıyor."

Seçilen promosyonların hedef kitleye göre değişebildiğini vurgulayan Belet, genç seçmenler için kupa, USB bellek gibi ürünlerin tercih edildiğini kaydetti. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın parfüm promosyonunu hatırlatan Belet, ilginç bir fikir olduğunu ifade etti. Belet, parfümün seçmenin hoşuna gideceği, kullanacağı bir promosyon olduğunu dile getirerek, "Seçmenin kullanacağı promosyonlar adayla ilişkisini kuvvetlendirir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!