"Yiğidolar"ın başarısının sırrı: Barcelona modeli

Güncelleme Tarihi:

Yiğidoların başarısının sırrı: Barcelona modeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2014 11:22

Spor Toto Süper Lig'de aldığı başarılı sonuçlarla zirve yarışındaki iddiasını sürdüren ve forvetsiz oyun anlayışına rağmen 34 golle ligin en golcü ikinci takımı olmayı başaran Sivasspor, Avrupa kupalarına katılma hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Haberin Devamı

Brezilyalı teknik direktör Roberto Carlos, takımının oyun anlayışını, İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Barcelona'nın sistemine benzetiyor. Carlos yönetiminde bu sezon ligde geride kalan haftalarda başarılı bir grafik çizen kırmızı-beyazlılar, 18 maçın 10'undan galibiyetle, 2'sinden beraberlikle, 6'sından ise mağlubiyetle ayrıldı. Topladığı 32 puanla ligde 3. sırada yer alan "Yiğidolar", rakip fileleri 34 kez havalandırdı. Maçlarda atak futbol sergileyen Sivasspor, ligde 18 maçta 45 gol atan lider Fenerbahçe'den sonra en fazla gol sevinci yaşayan takım oldu.

Sivasspor'da gollerden 30'u, savunma ve orta saha oyuncularından geldi. Yiğidolar'ın en golcü ismi, 12 golle Fas asıllı Fransız orta saha oyuncusu Aatif Chahechouhe oldu. Ligde gol krallığında ilk sırada yer alan Chahechouhe'yu 6 golle, sezon başında transfer edilen Portekizli stoper Manuel Da Costa ve gole dönük orta saha oyuncusu Burhan Eşer takip ediyor. Nijeryalı forvet John Utaka ile ara transfer döneminde takımdan ayrılan Cezayirli golcü Rafik Djebbour ise ligde görev aldıkları maçlarda 2'şer gol kaydetti. Ligde Utaka 6, Djebbour ise 4 maçta 90 dakika sahada kaldı.

Carlos'un görüşleri

Teknik direktör Roberto Carlos, yaptığı açıklamada, ligde iyi mücadele ettiklerini ve galibiyetler alarak üst sıralara doğru tırmandıklarını söyledi. Lig başlamadan önce ilk 5'te yer alıp Avrupa kupalarına katılma hedefi koyduklarını anımsatan Carlos, bu hedefe ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Carlos, takımın performansının her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade ederek, eksiklerini kapatmak için daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı. Ligde iyi bir konumda olduklarını dile getiren Carlos, golcü kimliklerinin ise toplu hücum anlayışı sayesinde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sabit santrfor anlayışını sevmiyorum. Bana ileride hareketli adamlar lazım. Barcelona'da da aynı hücum anlayış var. Biz de bu anlayışla oynuyoruz. Barcelona'da ilerideki adam topu kanatlarla buluşturuyor ve ceza sahası içerisinde çoğalarak hücum ediyorlar. Bizim de böyle bir hücum anlayışımız var. Orta saha oyuncuları Aatif Chahechouhe, Burhan Eşer, Aydın Karabulut ve Hakan Arslan hücuma katılıyor. Aatif, en ileride yer alıyor. Forvetsiz gibi gözükebiliriz ama 4 kişi birden hücum ediyoruz. Sabit santrforumuz yok ama her zaman golü arayan 4 oyuncumuz var."

Carlos, ara transfer döneminde takıma katılan Brezilyalı santrfor Pedro Oldoni'nin gelişiyle de sistemin devam edeceğini ifade ederek, "Pedro'yu bu sistem içerisinde değerlendireceğim. Sistem değişmeyecek. Doğru işleyen bir şeyi değiştiremeyiz" dedi. Hem iç sahada hem de deplasmanda aynı oyun anlayışıyla mücadele ettiklerini belirten Carlos, rakibe göre sahadaki dizilişin bazen 4+1+4+1, bazen de 4+2+3+1 olarak değiştiğini söyledi.

Brezilyalı Carlos, her zaman hücum futbolunu tercih ederek, golü aradıklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!