Tüketici krediden vurulacak

Güncelleme Tarihi:

Tüketici krediden vurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2014 01:22

Merkez Bankası’nın faizleri arttırması tüketici kredilerinde de faiz artışı getirecek. Konut, otomobil ve tüketici kredilerinde en az 1-1.5 puan artış bekleniyor. Konutta faizlerin yüzde 13’e, otomobilde yüzde 15’e çıkması muhtemel.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın politika faizini 5.50 puan artırması tüketici, konut, taşıt kredileri ve mevduat faizlerini aynı oranda etkilemeyecek. Merkez Bankası’nın son faiz kararı öncesi uyguladığı geniş faiz koridoru uygulanması ile bankalara fonlama maliyeti yüzde 8,5’a kadar çıkmıştı. Bunun yansıması vatandaşı ilgilendiren faizlerde de çoktan görüldü. Haziran 2013’te konut kredileri yüzde 8’lerde seyrederken Merkez Bankası kararı öncesi yüzde 11.5 seviyesindeydi. Yeni oranların bu faizi yaklaşık 1-1.5 puan yükseltmesi bekleniyor. Bu oran mevduat getirilerinde ise artışa yol açacak.

KONUT KREDİLERİNE DİKKAT

Konut kredileri faizleri Mayıs 2013’ten bu yana yüzde 8,25’lerden yüzde 11.5’a kadar gelmişti. Konut kredilerinin çok küçük bölümü değişken faizli olduğu yeni kararlar mevcut konut kredilerini çok etkilemeyecek. Ancak bu faiz artırımıyla birlikte sabit faizlerin 1.5 puan artışla yüzde 13’e ulaşması bekleniyor. 17 Ocak öncesi 10 yıl vadeli 100 bin TL kredi çeken vatandaşın toplam faiz maliyeti 77 bin lirayı bulurken faizlerin 1.5 puan artması durumunda bu maliyet 86 bin liraya yaklaşacak. Yeni kredi çekenler 17 Ocak öncesinde çekenlere göre 9 bin lira daha fazla faiz ödeyecek. Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay’a göre artan faiz maliyetleriyle birlikte konut talebinde düşüş yaşanabilecek ve bunun da konut fiyatları üzerinde aşağı yönlü harekete yol açabileceğini belirtiyor.
Aynı şekilde otomobil kredileri de etkilenecek ve bugün yıllık yüzde 13,20 olan taşıt kredileri faizinin de 1.5 puan artarak yüzde 15’e yaklaşması bekleniyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bireysel kredilere getirdiği kısıtlamaların ardından Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı da tüketici kredilerini vuracak. Merkez Bankası’na göre 17 Ocak’ta yüzde 14,89 olan tüketici kredi faizinin faiz kararının ardından yaklaşık 1.5 puan artarak yıllık yüzde 16’yı geçmesi tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Ticari kredileri etkileyecek

Ticari krediler cephesinde ise gözler değişken faizli olan rotatif kredilere çevrildi. 400 milyar liralık toplam ticari kredilerin yarısını oluşturan rotatif krediler yükselen faizlerden hemen etkilecek. 200 milyarlık kredinin faiz artırımından doğrudan etkileneceği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 12,27 olan ticari kredi faizlerinin yüzde 14’e yaklaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Mevduat faizi % 11’e yaklaşacak

Merkez Bankası’nın son faiz artışı öncelikle mevduat yatırımcısının yüzünü güldürecek. Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını istisnai günlerde yüzde 9’a kadar genişletmesi ile birlikte yıllık mevduat faizi yüzde 9,5’a ulaşmıştı. Son faiz artışı ile birlikte mevduat faizlerinin 1.5 puanlık artışla yüzde 10’u geçip yüzde 11’e yaklaşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!