Amaç enflasyonu kurtarmak

Güncelleme Tarihi:

Amaç enflasyonu kurtarmak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 01:35

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı kurun enflasyon üzerindeki baskısını tedbirlerle sınırlayacaklarını belirtti. Başçı döviz satışı ve faiz olmak üzere iki araçla mücadelenin süreceğini açıkladı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı en temel politika aracı olan faizlerin şu anda devreye alınması gerektiğini belirterek, gereken adımları “gecikmeden ve güçlü” şekilde atacaklarını söyledi. Dün geceki olağanüstü Para Politikaları Kurulu toplantısı öncesi Başçı sabah saatlerinde yılın ilk Enflasyon Raporu için basının önüne çıktı. Başçı, PPK toplantısını geceyarısı yapma nedeni olarak PPK üyesi Abdullah Yavaş’ın ABD’den geç dönecek olmasını gösterdi.
Başçı, şunları söyledi:

KENDİMİZDEN EMİNİZ

“Bu yılın enflasyon tahmini yüzde 5.3’ten 6.6’ya çıktı. İç belirsizliğin sürmesi, yaşanan çalkantının devamı halinde, kurdaki artış enflasyon üzerinde ek baskı oluşturabilir. Tedbirler kurun enflasyon üzerindeki etkisini sınırlandıracak. Yılın ikinci yarısından itibaren düşerek yıl sonunda yüzde 6.6 düzeyine inmesini öngörüyoruz. Enflasyon beklentimizi gerçekleştireceğiz. İki yıl yeterli bir süredir. Yeni Zelanda’da iki yıl arka arkaya hedef tutmazsa hükümet görevden alabilir maddesi var. Kimse merak etmesin. Biz kendimizden eminiz.

İKİ ARACIMIZ OLACAK

Faiz oranları merkez bankalarının en temel politika aracıdır. Enflasyonu yüzde 5 hedefine getirmek için elimizdeki tüm araçları kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bugüne kadar tek araçla çalıştık. Bundan sonra faiz ve döviz olmak üzere iki araç olacak. Döviz satışlarının faizle desteklendiği zaman daha etkili olduğu bilinir. Şu ortamda faiz aracını devreye almak gerekiyor. Bundan sonra o kombinasyonu, hangisini ne kadar kullanacağımızı kendimiz ayarlayacağız. Merkez Bankası diye bir kurum vardır. Bu kuruma verilmiş bir iş vardır. Uğraşır, şimdi yapamaz 2 gün sonra yapar, 2 gün sonra yapamaz 1 ay sonra yapar ama mutlaka yapar.

BAKANLAR KONUŞABİLİR

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Başçı bakanların Merkez Bankası’yla ilgili konuşmasının Türkiye’deki kültür çerçevesinde bir zararı olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Uluslararası camiada bu bir sorun olarak algılanıyor. Bu kültürün zamanla değişeceğine inanıyorum. Kamuoyu önünde merkez bankalarını övmek ya da yermek yabancılar için alışık olmadık bir durum. Bunun Türkiye’ye özgü bir durum olduğunu, övgü olduğu gibi eleştirilerin de çok olduğunu ancak bizim bağımsızlığımız doğrultusunda kendimiz karar aldığımızı anlatıyoruz. Yurtdışında Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili bir risk algısı oluştu. Merkez Bankası geçmişte olduğu gibi bağımsız şekilde kararlarını almaya devam ediyor.

Enflasyon tahmini yükseldi

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası yılın ilk enflasyon raporunda 2014 sonuna ilişkin tahmininin orta noktasını yüzde 5.3’ten yüzde 6.6’ya yükseltti. Başçı, “2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.1 ile yüzde 6.9 aralığında yer alıyor” dedi.

‘Hedefi tutturamadık’ mektubu

MERKEZ Bankası, yasa gereği 2013’te yüzde 7.40’la yüzde 5’lik hedefin üzerine çıkan enflasyonla ilgili hükümete mektup gönderdi. Başkan Erdem Başçı imzasıyla gönderilen mektupta 2013 yılında enflasyonun hedefin üzerinde gerçekleşmesinde etkili olan temel unsurların başında yılın ikinci yarısında döviz kurunda kaydedilen artışın geldiği vurgulandı.


Başbakan Erdoğan: ‘Faiz arttırımına karşıyım’

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, doların yükselmesine karşılık Merkez Bankası’nın faiz arttırımına gitmesine karşı olduğunu yineledi.
Başbakan Erdoğan İran seyahati öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın bağımsız bir kurum olduğunu belirterek “Şimdi konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapsam diyeceklerki ‘müdahale etti.’ Şunu bilmenizi istiyorum. Ben faizin arttırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım bunu bilmenizi istiyorum. Merkez Bankası’na müdahaleye yetkim yok” dedi. Merkez Bankası’nın tasarrufu altında ancak yetkisi altında olmadığını belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Sorumluluğu da onlara aittir. Yarın orada doğabilecek sıkıntıların sorumluluğunu hesabını dahi onlar verecektir. Bunu da görmemiz lazım. Temenni ederim ki, duam da odur ki, atacakları adım, alacakları karar inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar, ve böylece de bu noktada ithalat ve ihracat arasındaki dengede bu sıkıntıları aşarız.”

PETROL VE DOĞALGAZ SIKINTILI

Erdoğan Türkiye’nin ithalata değil ihracata dayalı bir ekonomik anlayış içinde olduğunu dile getirerek “Eğer ithalat ihracatı teşvik edecekse bu tabiki bizim için önem arz eder. Yok öyle değil iç piyasada ithalat ihracat arasındaki dengeyi bozacaksa bu bizim için arzu edilen bir süreç değil. Bizim en önemli talihsizliklerimizden bir tanesi de petrol noktasındaki sıkıntımızdır. Doğalgaz noktasındaki sıkıntımızdır. 60 milyar dolarlık ithalat bizi sıkıntıya düşürmektedir. Ama biz bunu farklı şekillerde farklı enstrümanlarla kapattık, kapatmaya da devam ediyoruz” dedi. Ümit ÇETİN / ANKARA

Haberin Devamı

Dolar 2.18 TL’nin altına indi

MERKEZ Bankası’nın ara PPK toplantısı kararı sonrası tarihi zirvesinden gerileyen dolar dün gün içinde ağırlıklı olarak 2.26-2.27 TL civarında dalgalanırken, gösterge ve 10 yıllık tahvil düşük hacimle işlem gördü. Önceki gün 2.39 TL ile tarihi zirveyi göre dolar Merkez Bankası’nın ara PPK kararı ardından 2.26’nın altına kadar gerilemişti. Dün sabah açılışta 2.2785 seviyesinde olan dolar Enflasyon Raporu için yapılan basın toplantısında Başçı’nın ‘faiz’ kelimesini kullanmasına anında tepki verdi ve birden 2.25 TL’ye geriledi. Euro da aynı anlarda 3.0810’a kadar geriledi. Böylece her iki kurda son bir haftanın en düşük seviyesine indi. Dolar günü bankalar arası piyasada 2,2592’den kapattı. Serbest piyasada da dolar 2,2660 seviyesine indi. Borsa İstanbul ise kritik toplantı öncesinde riskli pozisyonların azaltılmasıyla ikinci seanstan itibaren satış baskısı altında kaldı ve gün sonunda yüzde 1.6 değer kaybetti. BIST 100 endeksi gün içinde 65,546.61 puana kadar yükselirken, ikinci seansta artan satışlarla eksiye geçti ve günü 63,543.70 puandan tamamladı. Merkez Bankası’nın geceyarısı gelen faiz arttırım kararının ardından ise uluslararsı piyasalarda dolar kuru 2.17’ye kadar geriledi.

Haberin Devamı

Amaç enflasyonu kurtarmak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!