RES'e rest

Güncelleme Tarihi:

RESe rest
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 01:27

ÇEŞME Yarımadası’nda kent gelişim alanına kurulmak istenen rüzgar enerji santralleri (RES), Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eylemle protesto edildi.

Haberin Devamı

Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu, Karaburun Ortak Yaşam Platformu ve Yarımada Ortak Yaşam Platformu, Karaburun Kent Konseyi, Yağcılar ve Demircili Köyleri Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen eyleme bini aşkın kişi katıldı.
? Çeşme’de RES’lere değil, kurulacak santraller için ilçe sakinlerinin yaşamını sürdürdükleri yerlerin seçilmesine karşı olduklarını belirten Başkan Faik Tütüncüoğlu, sadece savaş dönemlerinde uygulanan acil kamulaştırma politikasını eleştirdi. Yarımada’yı ve halkını önemsemeden, bölgeyi sömürülebilecek bir enerji üretim sahası olarak görmelerinin yanlışlığına değinen Tütüncüoğlu, “RES için halkın, yerel yönetimin fikrini bile almaya tenezzül etmiyorlar. Herkesin karşı çıkmasına rağmen padişahvari bir tutumla, ‘Yapacağız’ diyorlar. Biz yıllardır, Çeşme’yi, Yarımada’yı atalarımızdan aldığımız gibi torunlarımıza teslim etmeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı


Göz yummayacağız
RES, balık çiftlikleri ve taş ocaklarıyla bölgenin talan edildiğini savunan Başkan Tütüncüoğlu, “Hükümet, savaş yasalarıyla halkı mağdur ediyor, yerel yönetimleri saf dışı bırakıyor. Kent gelişimi, halkın sağlığı yönündeki endişelerimiz nedeniyle dava açmaya kalktığımızda, ‘Siz taraf değilsiniz, dava açamazsınız’ diyerek bizi vatandaşı ve kentimizi savunmaktan alıkoyuyorlar. Yarımada halkı olarak sonuna kadar direneceğiz. Yaşam alanlarımıza tepeden dayatılan ‘yaptım-oldu’lara müsaade etmeyeceğiz. Halkımızı yerinden etmelerine, Yarımada’yı bozmalarına göz yummayacağız” diye konuştu.


Mülkiyet güvende değil
Karaburun’daki köylerin yakınına kurulan rüzgar güllerinin yaşam alanlarını talan ettiğini, atalarından itibaren bin yıldır orada olan köylülerin, köyü terk etmek zorunda bırakıldığını dile getiren CHP Milletvekili Musa Çam da Çeşme’nin birçok köyünün de aynı kaderle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Yaşam alanına uzak olduğu sürece rüzgar güllerine itirazlarının olmadığını vurgulayan Çam, Ovacık’ta köylülerin atadan kalma tapulu arazilerinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, “Ben enerji için senin arsanı kamulaştırdım, fiyatını da belirledim. Paranı da şu bankaya yatırdım” diyerek mülkiyet haklarını ellerinden aldığını, ne Yarımada, ne İzmir’de tapularına rağmen hiçbir mülk sahibinin arazisinin güvende olmadığını açıkladı. Konuşmaların ardından, 7’den 70’e yaklaşık bin kişi, ‘#direnyarimada’, ‘#direncesme’, ‘Ne RES, ne HES; hepsine REST’, “Doğanın yeşili mi, doların yeşili mi?’, ‘Havana, toprağına, denize, geleceğine sahip çık’ yazılı pankartlarla santralin yapılmak istendiği Karadağ’a yürüdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!