Facebook için yeşil kabus kapıda

Güncelleme Tarihi:

Facebook için yeşil kabus kapıda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 00:49

Google+ Facebook'u zorlar mı derken; Facebook'a asıl tehdit, hiç beklemediği yerden geldi.

Haberin Devamı

Popüler anında mesajlaşma yazılımı WhatsApp 430 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. WhatsApp kullanıcı hesabı açmak için çalışır bir telefon numarası gerektirdiği için bu 430 milyon hesabın çok büyük bölümü aktif, gerçek hesaplardan oluşuyor. Bu büyüklüğü ile WhatsApp'ın 1 mliyar kullanıcı hesabı olan Facebook'a çok yaklaştığını da söylemek mümkün zira Facebook'ta çok sayıda sahte hesap bulunuyor. Bir kullanıcı, kendi ismi dışında sahte isimlerle çok sayıda hesap açabiliyor. Facebook'un kullanıcı sayısının yükselmesindek önemli bir etkinin de bu sahte hesaplar olduğu düşünüldüğünde, WhatsApp'ın Facebook'la karşılaştırılacak kadar büyük bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.
Anında mesajlaşma uygulamasının Aralık ayında 400 milyon kullanıcısı bulunuyordu. Bir ayda 30 milyon yeni kullanıcıya ulaşan WhatsApp'ın bu hızla büyümesi halinde kırılması zor rekorlara imza atması kimse için sürpriz olmamalı.

CHIP Online'ın haberine göre WhatsApp'ın CEO'su Jan Koum, WhatsApp'ın başarısının ardından ortaya çıkan rakiplerinin henüz WhatsApp'ı yakalamaktan çok uzakta olduklarını hatırlatarak, WhatsApp'ın reklam almadan kullanıcılara hizmet etmeye devam edeceğini ve amaçlarının kullanıcıları en rahat ettirecek şekilde çalışan hızlı, pratik ve güçlü bir mesajlaşma yazılımı olmaya devam etmek olduğunu vurguladı.

Bir günde 50 milyar mesajın işlendiği WhatsApp ekosisteminde gelir modeli olarak yıllık 1 dolarlık ücretin dışında henüz başka bir ödeme bulunmuyor. Çalışan sayısını da minimumda tutan firma bu sayede masraflarını arttırmadan, çok düşük ücretle hizmet vermeye devam edebiliyor. Toplam 50 çalışanı olan firmada 25 mühendis bulunuyor. 20 kişi de her dilde müşteri ilişkilerini takip ediyor. Firmanın reklam alması halinde ise, 430 mliyonluk kullanıcı veritabanı ile yılda milyarlarca dolarlık gelir elde etmesi ve Facebook, Google gibi devlerle yarışması mümkün olacak. Ancak medya önüne çıkmayı sevmeyen şirket sahiplerinin mütevazı hayatlar sürdükleri ve daha fazla kazanmak için saldırgan pazarlama tekniklerini tercih etmedikleri tüm teknoloji dünyasında artık bilinen bir gerçek.

Bakalım, kullanıcı sayısı yarım milyara doğru koşan WhatsApp yılda sadece birkaç yüz milyon dolar kazanırken, kapısını aşındırıp on milyarlarca dolarlar teklif eden yatırımcılara ve reklamcılara daha ne kadar dayanabilecek?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!