'Köyümüzü elimizden alacaklar'

Güncelleme Tarihi:

Köyümüzü elimizden alacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 17:30

Eyüp’te 6 köyün sakinleri ile Kuzey Ormanları Savunması Üyeleri, 3. havalimanı, 3. köprü, yeni şehir ve Kanal İstanbul projelerinden dolayı mağdur oldukları gerekçesiyle eylem yaptı. Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, İhsaniye, Akpınar ve Ağaçlı köylüleri oturdukları bölgelerde yapılması planlanan yeni projeler nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle Eyüp Ağaçlı Kavşağı'nda toplandı. Ellerinde pankart ve dövizlerle sloganlar atan köylüler, ‘acele kamulaştırma’ yoluyla arsa ve arazileri ile evlerinin ellerinden alındığını öne sürdü. Köylüler, istimlak edilen topraklarının cüzi miktarlarla ellerinden alınmak istendiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Akpınar Köyü Muhtarı Ali Genç, "21 Mart 2013 yılında bu bölge rezerv konut alanı ilan edilmiş; Yeniköy, Tayakadın, Akpınar, İhsaniye, Ağaçlı Köyü… Akabinde 6 Mayıs 2013 yılında da Toplu Konut İdaresi bu gölgeyle ilgili kamulaştırma talebinde bulunmuş. 2942 sayılı yasaya göre bu bölgeyi kamulaştırmak istiyor. Havaalanı olsun. Bizim havaalanıyla ilgili bir sorunumuz yok, bir sıkıntımız yok, karşı değiliz. Ama havaalanı yapılırken bu bölge halkının hiçbir şekilde mağdur edilmesini istemiyoruz. Şimdi havaalanı yapılacak ama toplu konut neden kamulaştırma yapıyor? Havaalanının içinde kalmayan yerler var. Kamulaştırılma yapılacaksa da bu bölge halkının reel değerleri neyse o değerleri vermesi gerekiyor diye düşünüyoruz.

Halk olarak mağduruz, tedirginiz. Bu tedirginliğimizin kamu görevlileri tarafından mutlaka aydınlatılması gerekiyor. Mahkemeye verdik; mahkeme süreci devam ediyor. Yani benim köyümdeki vatandaşlardan kamulaştırılan yerler, şöyle söyleyeyim, havaalanı içerisinde kalan mesela bir dönüm ya da iki dönüm, orası kamulaştırılıyor, yer 10 dönüm ise 10 dönümün tamamı kamulaştırılıyor. Hayır, tamamı kamulaştırılmasın. Havaalanında kalan yer kamulaştırılsın diğer yer kamulaştırılmasın. Kaldı ki kamulaştırılırsa, reel değerler neyse o değerler üzerinden kamulaştırılması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

"İSTANBUL'UN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR FİYAT YOK"

Yeniköy Muhtarı Temur Çevik ise, "Kamulaştırmadan en çok mağdur olan köylerden birisi de Yeniköy. Bizim köyümüzün yaklaşık 700 dönüm tapulu mülkiyeti, yaklaşık 1300-1400 dönüm de eski iskan tapulu mülklerimiz kamulaştırılıyor. Yalnız bize gelen tebligatlarda sadece ve sadece şu anki güncel tapulu arazilerimiz kamulaştırılıyor. Ve bunların bedelleri ödenecek. Çok cüzi bir değerden, 22 TL ile 55 TL, İstanbul'un hiçbir yerinde böyle bir fiyat yok" ifadesini kullandı.

"BEN NEREYE GİDECEĞİM, OTURACAĞIM?"

Köylülerden Fatma Biçer, "Memlekette toprak bırakmadı. Hava alacak yerimiz kalmadı. Biz ne yapacağız şimdi? Malımız mülkümüzle sokağa attı bizi. Böyle şey mi olurmuş? On parmağımızla O'na imza verdik. Bugün için mi verdik? Yazıklar olsun O'na" diye konuştu.
Köylülerden Aysun Akçay da, "Topraklarımız bize atalarımızdan, dedelerimizden bu zamana kalmış bir yerdir, yadigardır. Bu topraklar bizim çocuklarımızın ve bizim geleceğimizdir. Hiç kimseye vermeyeceğiz. Bu topraklardan da bizi kimse süremeyecek. Çocuklarımız ben dahil bu topraklarda yaşamaya devam edeceğiz. Bu böyle olacak. Böyle de bilsinler. Sesimizi duyurmaya geldik" Köylülerden Muhammer Hüngör ise, "Görüyorsunuz işte bir havaalanı, bütün topraklarımız gitti.Orman kalmadı orman. Ormana gidin de görün, böyle orman mı olur! Buradan nereye gideceksin? Burada yer verdi, nereye götürecek? Ben nereye gideceğim, oturacağım? Biz yerimizden bir yere kalkmak istemiyoruz. Bizim yerimiz yeter bize" ifadesini kullandı. Grup basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe geçen köylüler, daha sonra Ağaçlı Kavşağı’ndaki ulaşımı çift taraflı olarak trafiğe kapattı. Bazı eylemciler araçların önünde oturarak eylem yaparken sürücüler de korna çalarak eyleme destek verdi. Yol kapatma eylemi yaklaşık yarım saat sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!