4-5 gün ucuz kelimesini unutun

Güncelleme Tarihi:

4-5 gün ucuz kelimesini unutun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 14:37

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Antalya'dan İstanbul'a sebze ve meyve taşıyan kamyoncuların, "kontak kapatacakları" yönündeki açıklamalara ilişkin, "İstanbul'da meyve ve sebze fiyatları artacak. İstanbullular, 4-5 gün pahalıya meyve ve sebze yiyecek" dedi.

Haberin Devamı

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bazı kamyoncuların, ağır tonajlı araçların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden belirli saatlerde geçişini yasaklayan karara tepki olarak 27-30 Ocak arasında kontak kapatacaklarını açıkladıklarını hatırlattı.
Kamyoncuların kontak kapatmasıyla yaklaşık 450 bin ton meyve ve sebzenin İstanbul'a girişinin yapılamayacağını kaydeden Yetkin, "Üretici bundan zararlı çıkacak, ürünü gitmeyecek. İstanbullular da 4-5 gün pahalıya meyve ve sebze yiyecek. Gönül isterdi ki yapılmasın. Ama onların da kendine göre hakları var. Antalya'da fiyat düşecek, İstanbul'da fiyat artacak. Böyle bir tablo var" değerlendirmesinde bulundu.

KURAKLIK FİYATLARI ETKİLİYOR

Türkiye genelinde yağışların azaldığına dikkati çeken Yetkin, bu durumun bazı ürünlerin fiyatlarına yansıdığını kaydetti. Yağışların beklenen seviyelerde gerçekleşmemesi durumunda, rekoltede azalma yaşanabileceğine işaret eden Yetkin, "Önümüzdeki dönemde kısmi bir düzelme olsa da buğdayda yüzde 15-20 civarında üretim kaybına yol açacak kuraklık tablosuyla karşılaşmamız kaçınılmaz. Bu kuraklık hububatta rekolte kaybının yanı sıra özellikle kar yağışının gerçekleşmemesine bağlı olarak ürün kalitesinin düşüklüğünü ve hastalık riskinin yüksekliğini de beraberinde getirebilmektedir" diye konuştu. Kuru fasulyenin ithalatında uygulanan gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yetkin, "Fiyatları çok fazla etkilemedi. Türkiye, gerek bakliyatta gerekse patateste önemli bir üretici ve ihracatçıydı. Üretim alanları azalıyor. Son dönemde kuru fasulye fiyatlarındaki artışın esas nedeni bu üretim açığıdır" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!