Candan Erçetin’e devlet nişanı takacak

Güncelleme Tarihi:

Candan Erçetin’e devlet nişanı takacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 01:00

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 22 yıl aradan sonra Türkiye’ye ilk resmi devlet ziyaretini gerçekleşFransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 22 yıl aradan sonra Türkiye’ye ilk resmi devlet ziyaretini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Hollande, 28 Ocak tarihlerinde yapacağı resmi ziyarette AB yolunda 22’inci faslın açılmasıyla düzelme yoluna giren ilişkilerde ‘fiilen yeni bir sayfa açma ve normale dönüş’ mesajı verecek. Fransız cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, öldürülen gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve İstanbul’da yaşayan Fransızlarla da bir araya gelecek. irmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Hollande’ın Ankara programı 13.40’ta Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek. İki cumhurbaşkanı ortak protokol imza töreninin ardından basın toplantısı düzenleyecek. Hollande, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra, Gül’ün Çankaya Köşkü’nde onuruna verdiği akşam akşam yemeğine katılacak.

RAKEL DİNK VE CANDAN ERÇETİN
Ziyaretin ikinci gününde İstanbul’a geçecek olan Fransız Cumhurbaşkanı, iş dünyası ile ‘Ekonomik Forum’ toplantısında bir araya gelecek. Hollande’a 6 bakan ve 20’si büyük firmalar olmak üzere 50’ye yakın işadamı eşlik edecek. Hollande, Fransa’nın Japonlarla ortak girdiği Sinop’taki nükleer santral ihalesinin son imzasına ve Ulaştırma Bakanlığı’nın hızlı tren ihalesine büyük önem veriyor.

Haberin Devamı

Her iki ülkenin işadamları kendi aralarında toplanırken, Hollande da, Galatasaray Üniversitesi’nde öğrencilere hitap edecek. Ziyaretin öğleden sonraki bölümünde silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink’in eşi ile bir görüşme yapacak, Palais de France’da İstanbul’da yaşayan Fransızlarla bir araya gelecek. Hollande burada sanatçı Candan Erçetin’e kültür alanında iki ülke ilişkilerine katkılarından dolayı devlet nişanı takacak.

NELER KONUŞULACAK?
Görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik, politik ve diplomatik konular ele alınacak. Suriye, İran, Ortadoğu barış süreci gibi uluslararası dosyaların yanında Türkiye/AB müzakere sürecinin hızlandırılması, yargı ve polis krizi konularını da gündeme getirecek. Hollande Türkiye’nin AB ile müzakerelerin sürmesi gerektiği yolundaki tavrını Ankara’da da açıklayacak ancak, yeni bir başlık açılması konusu ele alınsa da, Hollande’dan bu yönde sürpriz bir adım gelmeyecek. Görüşmelerde iki ülke ilişkilerini geren ve Hollande’ın Ermeni diasporasına ‘inkar yasasını yeniden getirme’ sözü, Paris’in ortasında işlenen 3 PKK’lı kadına ait cinayette gelinen son nokta ve Pınar Selek’in yargılanması konusu da ele alınacak hassas başlıklar arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!