Davos Hülya’yı keşfetti

DAVOS’ta Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Konge Merkezi’nin koridorlarında Bedriye Hülya’ya rastladım.

Haberin Devamı

B-Fit’lerin kurucusu Bedriye Hülya, Schwab Vakfı’nın “2013 yılı Sosyal Girişimcileri” arasında. Esasen psikolog olan Bedriye Hülya, 2006 yılında, orta gelir düzeyindeki kadınların spor yapmaları ve sosyal yaşama katılmaları amacıyla B-Fit modelini geliştirmişti.
Modelin en can alıcı noktası şu:
Davos Hülya’yı keşfettiB-Fit’in franchise sistemiyle kadınlar küçük bütçelerle kendi işlerini kurabiliyorlar.
Bugün İstanbul’dan Şırnak’a B-Fit’lerin sayısı 236’a ulaşmış.
Giderek de artıyor.
İşi kuran kadınlar ayrıca spora gelen kadınları konser, tiyatro, seminer gibi etkinliklere götürmeyi de taahhüt ediyorlar.
B-Fit modelinden etkilenen Schwab Vakfı, dünyadan seçtiği 24 sosyal girişimci arasına Bedriye Hülya’yı dahil edince genç kadın önce DEF’in Kızıldeniz, ardından Çin-Dalian’daki zirvesinin yolunu tuttu.
En son da Davos’a davet
edildi.
Ürdün’deki zirveden ise B-Fit’leri Amman’da açmak isteyen bir ortakla döndü.
Amman’da bu yıl içersinde 2 tane B-Fit açılıyor. Modelin tüm bölgeye yayılması işten bile değil.
Bedriye Hülya, DEF oturumlarından ne kadar beslendiğini şöyle anlatıyor:
“Sadece kendi sektörüne bakarsanız gelişemezsiniz. Diğer sektörlerdeki yaratıcı fikirleri kendi sektörüme uygulayabilirim sürece işimi daha da geliştirebilirim”.
“Buralarda bilimsel ve eleştirel bakışın ne kadar önemli olduğunu görüyorum” diye ekliyor.
Bedriye Hülya sürdürdüğü uluslar arası ilişkiler sayesinde dünyanın önde gelen şirketlerinden “mentorluk” desteği almayı başarmış.
Önümüzdeki günlerde GDF Suez’in üst düzey 30 yöneticisi B-Fit’e bir haftalık bir “mentorluk” programı uygulamak için İstanbul’a geliyor.Davos Hülya’yı keşfetti

Haberin Devamı

Muhtar Kent işsiz gençlerin sesi

COCA Cola CEO’su Muhtar Kent’i bu yıl genç işsizlerle ilgili oturumlarda görüyoruz.
Genç işsizliğinde rakamlar çarpıcı.
Avrupa’da gençler arasında yüzde 24, İspanya’da ise yüzde 50’lerin üzerine çıkmış.
Dünyanın diğer bölgelerinde de gençler arasında işsizlik yaygın olmasına tuhaf bir durum söz konusu.
İşverenlerin kendilerine uygun yetenekler bulamıyorlar.
Son bir araştırmaya göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dokuz ülkede işverenlerin sadece yüzde 43’u aradıkları yeteneklere rastlama şansına sahip olmuşlar.
Aynı zamanda DEF Uluslar arası İş Konseyi Başkanı olan Muhtar Kent dün katıldığı oturumda “ 75 milyon genç işsiz var. Bu gençlere iş olanakları sağlamazsak hem sosyal barış, hem dünyanın dokusu için gerçek bir tehlike söz konusu” diyor.
Muhtar Kent’e göre, işsizliğe çare üretmek hükümetlerin olduğu kadar sivil toplumun da görevi.Davos Hülya’yı keşfetti

Haberin Devamı

Ruhani: Yatırımcıları bekliyoruz

KUŞKU yok ki, bu yıl Davos’un yıldızı İran. “Erkeksiz Kadınlar” filmiyle tanınan İranlı video sanatçısı Şirin Neşhat DEF’in Kristal ödülünü Matt Damon ile paylaşırken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin konuşması en merakla beklenen konuşma oldu. Molla kıyafeti için son dönemlerin en moda ikilisi siyah-lacivert renklerini seçen Ruhani konuşmasında ekonomiye oldukça ağırlık veriyor. İran’ın dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini söylüyor ve İran’ın yeni kaptanı olarak “hiçbir ülke sorunlarını tek başına çözemez” diye devam ediyor.
Bölgedeki ayaklanmaların temelinde bir refah sorunu olduğunu belirten Ruhani ekonomik politikaların olmazsa olmazının sosyal adalet olduğunu vurguluyor. Ruhani enerji alanında yatırımcılara kapılarının açık olduğunu belirtiyor. “Özel sektör gelsin İran’ın misafirperverliğini yakından görsün” diyor. İran’ın petrol alanında yatırım yapacak yabancılar için geliştirdiği yeni “yatırım modellerinin” önümüzdeki eylül ayından itibaren yürürlüğe gireceği söyleniyor. Ruhani, ekonomik ilişkileri geliştirmek istediğini belirtirken Türkiye, Afganistan, Pakistan gibi ülkeleri sayıyor.
Nükleer silah geliştirmek gibi bir arzusu olmadığını tekrarlayan Ruhani, elektrik üretmek, tıbbı geliştirmek için nükleer çalışmalara devam edeceklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Japonya ‘kadınların ışıldadığı’ bir ekonomi olacakDavos Hülya’yı keşfetti

JAPON ekonomisini canlandırmak için ortaya Abenomics diye bilinen ekonomik modeli atan Japonya Başbakanı Şinzo Abe şimdi “ekonomide kadın gücüyle” puan toplama peşinde.Şinzo Abe’nin konuşmasının en çarpıcı cümlesi şuydu: “Japonya kadınların ışıldadığı bir ekonomi olacak”.
Abe, Olimpiyatların düzenleneceği 2020 yılına kadar hem çalışma hayatında, hem politikada üst düzey kadınların oranını yüzde 30’lara çekmek iddiasında. Abe kadınların ekonomiye katılmasının ülkenin milli hasılasına büyük katkı yapacağına inanıyor. Japonya dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Şinzo Abe’nin konuşmasından anlıyoruz ki, Japonya bu pozisyonunu korumak için küresel ekonomiye daha çok entegre olacak.
Yatırımcı için daha uygun bir ortam için gerekli reformları yapacak.
İran, Japonya gibi ülkeler yabancı yatırımcı peşinde. Türkiye’nin bu yıl sesini duymamak ise büyük bir kayıp.

Yazarın Tüm Yazıları