Uğur Mumcu seni unutmadık

GÜZEL ülkemizin gerçek vatansever ve gerçek kuvvacılarından birisi olan değerli Uğur Mumcu’yu, haince ve gaddarca saldırı sonucu kaybedişimizin 21. yılında, sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Haberin Devamı

Saygıdeğer Uğur Mumcu, bir araştırmacı gazeteci olarak, sanki kendi yaşamının bir özeti sayılan ‘Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz’ özdeyişini bizlere armağan etmiştir.
Yaptığı araştırmalarla, güzel ülkemizin ulusal çıkarlarını gözeten ve korumaya çalışan Mumcu, MOSSAD ile Barzani arasında 70’li yıllardan beri süregelen ilişkiyi açıklayan 7 Ocak 1993 tarihli yazısından sonra öldürülmüştür. Birçok araştırmacı da, ABD emperyalizminin gerçek amacını ortaya koyan ve bugün de geçerliliğini koruyan bu yazı nedeniyle, onun hayatını kaybettiğini ileri sürmektedir.
Bu çağda, ulusal birlik ve beraberliğimizi korumak amacıyla yaptığı bir araştırma ve inceleme sonucunu içeren kendi yazısının, yazarının hayatına mal olması ne kadar acı ve kaygı vericidir! Ne yazık ki bugüne kadar, bu hain ve gaddarca saldırının katilleri hâlâ bulunamamıştır. 20 yıllık süre içinde göreve gelen tüm yöneticilerimizi bir kez daha uyarmak isterim. Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı ve Necip Hablemitoğlu gibi ulusal değerlerimizi, faili meçhul cinayetlere kurban ettik. Eğer onların katillerini bulamazsak, birilerinin cesareti giderek artacak ve ülkemizin daha birçok önemli değerini yitireceğiz. Araştırmacı bir gazeteci olarak, güçlü öngörüsü ile 2000’li yıllar için ülkemizde oluşacak siyasi ve idari yapıyı ne güzel ifade etmişti. Umarım, değerli Mumcu’nun yaptğı uyarılarla ülkemizin ulusal birliği ve bütünlüğü, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti yapısı için kaygı duyan tüm vatanseverler, gereken değerlendirmeyi yaparak, güç birliği zamanının geldiğini ve geçmek üzere olduğunun farkına varırlar.
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

Haberin Devamı

KADIKÖY’DE CİHANER KONUŞACAK

ANKARA’da evinin önünde 21 yıl önce evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Kadıköy'de düzenlenecek etkinlikte anılacak.
Kadıköy Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerini Anma Haftası kapsamında düzenlenen etkinlik, Caddebostan Kültür Merkezi'nde 24 Ocak Cuma akşamı yapılacak.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek etkinlik, Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri için yapılacak saygı duruşu ile başlayacak.
Etkinlikte CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Mumcu suikastini hukukçu ve siyasi kimliğiyle değerlendirecek.
Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi'nde, Türk halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu da konser verecek. - İstanbul

Haberin Devamı

Görevden alınan polis müdürleri için ‘Silivri’ gibi ‘toplama kampı’ oluşturuluyor

Her öğrenciye iki müdür

ANKARA Elmadağ Polis Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenciler kadar ‘emniyet şube müdürleri de var’ artık.
Gölbaşı Polis Akademisi de aynı durumda.
İktidar, polisleri ‘uçuruyor’; benden değilsin diye... ‘Paralel yapı’nın ürünü olarak suçlanıyorlar.
Emniyet müdür yardımcıları ve şube müdürleri... Yani devlete ‘şirk’ koşanlar!
Elmadağ ve Gölbaşı’nda bir öğrenciye iki ‘polis amiri’ düşüyor.
Bu yerler ‘Toplama Kampı’ olarak nitelendiriliyor.
‘Fetocu’ diyorlar bu rütbeli polislere...
Bunlara Yassıada veya Silivri Toplama Kampları adını verenler de var.
İki polis okuluna gönderilenlerin sayısının 500’ü aştığı belirtiliyor. Bunların Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ankara’ya yakın illerdeki emniyet müdür yardımcıları ve şube müdürleri olduğu belirtiliyor.
Polislerin evlerinde kış ortasında çocukların okul sorunu, çalışan eşlerin iş nakil durumu ailelerde huzursuzluk yaratıyor. Bununla birlikte Elmadağ ve Gölbaşı’nda yeterli lojman bulunmamasından dolayı atanan personel kiralık ev derdine düştü...
Kış ortasında sadece bu sürgün mü... Sendika kurucusu olduğu iddiasıyla da onlarca polis Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilenler de unutulmasın deniyor. Bunlar meslekten ihraç edilmek isteniyor.
İktidar “Size hayat hakkı yok” diyor. Hak hukuk gitmiş; sevgi kalmamış, herkes birbirinden kuşku duyar hale gelmiş.

Haberin Devamı

YARGIYA GİDİYORLAR

Bir polis eşi bize diyor ki:
“Zamanında eşlerimizi görevden alıp bizleri bir kenara ittiler. Fişlediler, itibarsızlaştırdılar. Bunları ortadan kaldırmanın tek yolu yargıya başvurmak ve iadeiitibar talep etmektir. Şimdi de, birçok polis müdürü, kullanılıp bir kenara atılmış hissediyor kendisini... Bunlar geleceğin polis müdürlerini ve polis memurlarını nasıl yetiştirecekler? Yarın geleceğin polisleri ve polis müdürleri, yapılan bu uygulamaları görüp meslekten soğuyup kendilerini inzivaya çekip görev yapmama psikolojisi içine girerse ne olacak? İşte bu yüzden birçok emeklilik isteyen, başka kurumlara geçmeye çalışan müdürler olacak. Bu da polis teşkilatı için çok acı bir durumdur.”

Haberin Devamı

Eminönü sefilleşiyor

BİLİNDİĞİ üzere Eminönü Yeni Cami Meydanı turistik bir mekândır, ancak burada son birkaç haftadır Suriyeli dilenci kılıklı yüzlerce insan, biçare halde dolanıp durmaktadır, belediyeye “Bunlarla ilgili herhangi bir değişiklik olacak mıdır, yoksa bu böyle devam mı edecektir?” şeklinde soru sordum, ancak cevap alamadım. Ayrıca Yeni Cami Meydanı’nın, her hafta gerekli gereksiz şekilde işgal edildiği gözlenmektedir, bu hafta AKP tarafından ‘Milli İrade Çadırı’ diye bir çadır kurulmuş, önünde imza toplanmaktadır. Bunun izni kim tarafından veriliyor, zaten kısıtlı olan gezme mekânının işgaline neden göz yumuluyor? Fahri SINAR

Biliyor musunuz

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin büyükşehir belediye başkanları ile il belediye başkan adaylarını 1 Şubat Cumartesi günü Ankara Arena’da büyük bir tanıtım toplantısıyla açıklayacağını...

Prof. Sözen’in Dr. yeğeni; Ataşehir’den aday adayı; “CHP adayları tertemiz olmalı” diyor

DOKTOR İbrahim Sözen, Ataşehir Belediye Başkanlığına aday olmuş. Dr. Sözen kimdir; Av. Ali Sözen’in oğlu; İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen’in de yeğeni...
Sözen’ler Sivas Gürün’lü... Yeğen Sözen, 14 Şubat 1968’de İstanbul’da doğmuş. Robert Kolej ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra uzmanlık eğitimini ABD’deki Yale Üniversitesi’nde yapmış. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasından mezun olan ilk Türk doktorudur. Toplam 11 yıl ABD’deki çeşitli hastanelerde görev yapmış. Başarıyla geçtiği sınavlar sonucunda ABD’de uzmanlık dallarının en yüksek standardını belirleyen American Board of Obstetrics and Gynecology sertifikasını almaya hak kazanmış. Amerikan Kadın Doğumcular Birliği, Amerikan Tıp Birliği, Amerikan Üreme Sağlığı Birliği, Amerikan Tıbbi Ultrason Ensitüsü gibi kuruluşların üyesi. Üniversite yıllarında Pazar Toplantıları adıyla kurulan ve Türk devlet ve siyaset yaşamının önde gelen isimlerinin konuşmak için davet edildiği gençlik sivil toplum kuruluşunun yöneticiliğini üstlendiğini de öğreniyoruz bu arada.
Bilimsel yayınlarından bir tanesi, dünyada doğum biliminin temel ders kitabı olarak kabul edilen Williams Obstetrics’in 2005 yılında yayınlanan 22. baskısından itibaren referans olarak kullanıldı. Normal doğumu destekleyen Dr. Sözen, Türkiye’de ilk sistematik suda doğum programının da kurucusudur.
11 yıl ABD’de hekimlik yaptıktan sonra 2004 yılında yurda dönen Dr. Sözen, 2004-2005 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi (Affiliated with Johns Hopkins Medicine) Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanvekilliği ile bölümün kuruculuğunu ve 2010-2011 yılları arasında İçerenköy Bayındır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanlığı ile bölümün kuruculuğunu yürütmüştür.
CHP’de siyasi geleneği olan bir aileden gelen Dr. Sözen, 1989 yılında amcası Prof. Dr. Nurettin Sözen’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildiği 1989 yerel seçim kampanyasında yer aldığını da söylüyor.
Dr. Sözen, Sağlık Bakanlığı’nın muayenehanelerin kapatılmasına ilişkin yönetmeliklerine karşı yürütülen kampanyanın öncüleri ve düzenleyici hekimleri arasında yer almakla da tanınıyor.
Evli, bir erkek çocuk babası olan Sözen’le telefonla konuştuk.
Arkadaşlarının bastırması sonucu kasım ayı başlarında aday adaylığını koymuş. “Neden” deyince, “Yolsuzluk ve hırsızlığa son vermek üzere aday oldum” dedi.
Sözen’in 1989’daki ünlü ‘Önce İnsan’ sloganını “Ataşehir’i önce insanın, sonra finansın merkezi yapacağım” olarak değiştirmiş,
Kimsenin kendisine kızmasını istemiyor ama “Temiz, dürüst ve CHP’ye yakışan adaylarla kamuoyunun önüne çıkmamıs gerekiyor” demek gerektiğini de anlatıyor. Yolsuzluk ve hırsızlığa bulaşmışların, aday gösterilmemesinin temel koşul olması gerektiğini anlatırken, “Eğer böyle yapılırsa, CHP kendi ayaklarına ateş etmiş olur. Kemal Bey bu konuda inanılmaz bir mücadele gösteriyor; yoksa dürüstlük söylemleri havada kalır. Bir de şunu düşünüyorum, AKP 17 aralıkta kendi yolsuzluklarını ve rüşvetlerini örtmek için bize yüklenecektir. Adaylarımız lekesiz olmalıdır. İlçe adaylarında bir hata yapılırsa, bunun hesabı Kurultay’da sorulur. Parti içi hesaplaşmaya girmememiz gerekir. Ben bunları Genel Merkez’deki yöneticilerimize de anlattım.”
- Siz neye güveniyorsunuz adaylık için?
- Ataşehir’de 45 bin Sivaslı seçmen var; bizi bilirler saygı gösterirler. Sivaslı seçmenle uzak ara görüşürüz. Ben de araştırdım; Sivaslıların yüzde 70’i sünni, yüzde 30’u da Alevidir. AKP, MHP, BBP’lilerle de görüşüyorum; aday olursanız arkanızdayız... Malatyalı seçmenin de 4.500 dolayında olduğunu söyleyebilirim. Benim soyadım dürüstlüğümüzün markasıdır. Nitekim, dürüstlüğümden ötürü seçimi alacağım için aday olmak istiyorum.
- Sizce önemli olan seçimi kazanmak mıdır, CHP midir?
- Benim aday olup olmamak önemli değil, CHP’nin kazanması önemlidir. CHP, yerel seçimleri AKP’ye karşı 3.800 oyla kazanmıştı. 2011 milletvekili seçiminde AKP’ye karşı 18 bin oy fark yedik. O nedenle çok çalışmamız gerekiyor. İlhan Kesici hemşehrimiz olarak ilgi ve alaka gösteriyor bana... “Sen aday ol, senin için çalışacağım, ev ev dolaşacağım” dedi. Aynı şekilde Abdüllatip Şener’in de arkamızda olduğunu söyleyebilirim. Biz bu seçimi açık ara alacağımızı söyleyebilirim.
- Siz Gezi’de ne yaptınız?
- 31 Mayıs gecesi Divan Oteli’nin önündeydim, arkadaşlarımıza hizmet ediyordum. İlk Gezi’yi polisten geri aldığımızda, oradaydım. Biz yıllardır bu muhalefeti yapıyoruz. Militan bir yanmız vardır; biz sokakta varız.

UĞUR MUMCU ETKİNLİKLERİ

UĞUR Mumcu’nun yarınki ölüm yıldönümü dolayısıyla bir çok yerde çeşitil etkinlikler düzenleniyor.
Bornova Belediyesi, Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) işbirliğiyle
‘Demokrasi Şehitlerimizi Anıyoruz’ etkinliği Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Hürriyet yazarı
Yalçın Bayer, Cumhuriyet İzmir Temsilcisi Serdar Kızık’ın konuşacaklar. Panelde TOBAV İzmir Şubesi’nin dans, koro, tiyatro gruplarının gösterileri yeralacak. Etkinliklerin sunumunu dramaturg Haluk Işık yapacak. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin solistlerinden Altuğ Dilmaç, Özlem Çapuk ve Tevfik Rodos, Ali Hoca’nın şefliğinde İZDOB sanatçılarından oluşan Odeon Quartet eşliğinde eserlerini seslendirecek.

UĞUR MUMCU’YA ÖZLEM GECESİ

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, demokrasi şehidi Uğur Mumcu’yu katledilişinin 21. yılında özlemle anacak. “Uğur’lar olsun” ağıtıyla büyük ses getiren usta sanatçı Selda Bağcan, türkülerini Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri için seslendirecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 yıl önce uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Türk basını ve demokrasisinin simge ismi gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu duygu dolu bir programla anacak. Usta sanatçı Selda Bağcan’ın türkülere ses vereceği anma programı, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde, 24 Ocak 2014 Cuma günü saat 20.00’de düzenlenecek. Ayrıca salon dışında LED ekran kurularak vatandaşların etkinliği izlemesi sağlanacak.
Tüm İzmirlilerin davetli olduğu anma programında, katledilen aydınlarımızın yer aldığı, Güvenç Dağüstün tarafından hazırlanan 7 dakikalık bir klip gösterilecek. Şiiri Muhyiddin Abdal tarafından yazılan ve müziği Fazıl Say tarafından bestelenen klibi Cem Adrian, Güvenç Dağüstün, Burcu Uyar ve Selva Erdener seslendiriyor.

MESLEKTE İZ BIRAKANLAR

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği ‘Meslekte İz Bırakanlar’ toplantılarında, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993 tarihinde hayatını kaybeden araştırmacı- gazeteci-yazar Uğur Mumcu, “Meslekte İz Bırakanlar” toplantılarının sekizincisinde anılacak. Uğur Mumcu’nun gazeteciliği, hayatı ve eserlerinin ele alınacağı toplantı, 24 Ocak Cuma günü saat 15.00’de TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacak.
Toplantının moderatörlüğünü TGC Önceki Başkanı ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç yapacak. Toplantıya konuşmacı olarak; Radikal Gazetesi yazarı Altan Öymen, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ali Sirmen ve Nilgün Cerrahoğlu, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı katılacak.

SEVGİ ÖZEL’İN YAŞAMÖYKÜSEL ROMANI

UĞUR Mumcu’yu bir suikastte kaybedeli 21 yıl oldu. Sevgi Özel’in hazırladığı özyaşamöyküsel romanı “Uğur Olsun!-Bir Devrimcinin Öyküsü” (Kırmızıkedi)
Uğur Mumcu, gencecik bir gazeteciyken laik cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le ve Türk Devrimiyle hesaplaşma günlerinin yaklaştığını görmüştü. Hak ve özgürlükleri budayan hukuksuzlukları, yolsuzlukları belgeliyordu. Baskıya, yasaklara, ülkenin sol damarını kurutacak, yurttaşların dinsel ve ırksal farklılıklarını kaşıyacak hukuk dışı uygulamalara yüksek sesle tepki veriyordu. Tutuklanmış, yaşamını tehlikeye atarak terörsüz özgürlük için savaşım vermişti. Pek çoğumuz dün yaşananları belleğimize gömdük. Atatürk’le ve Türk Devrimiyle nasıl bilgisizce ve ahlaksızca hesaplaşıldığını belgeleriyle halka anlatan Uğur Mumcu’yu unutmadık. Bu yapıt yalnız Uğur Mumcu’nun değil, onun doğduğu 1940’lı yıllardan acımasızca öldürüldüğü 1993’e dek Türkiye’nin de yaşamöyküsü sayılabilir. Toplumsal belleğin iktidar baskılarıyla zayıflatıldığı bir ülkede, özellikle gençlere olan borcumuzun binde birini bile ödememiş sayılırız; onların ağır yara almış bir ülkeye doğmasında payımız var. Örgütlenmeyi karşıdevrimcilere öğrettik, geri çekildik; cumhuriyetin değerlerine kimsenin dokunamayacağına inandık; usla, bilimle çelişen uygulamalara salt özgürlük penceresinden baktık; yanıldık. Perde açıldı; dincisi, ırkçısıyla karşıdevrim oyuncuları sahnede... Karanlık bir sürece saplandığımız günlerde Uğur Mumcuları çok arıyoruz; ama umut tükenmez.
Umut hep var; 2013 yazında Gezi Direnişiyle ayaklanan gençler, belleklere çöreklenen tozu silip umudu ayaklandırdı. “Korkmadan öldük ey halkım, unutma bizi” diyen ve bombayla öldürülen Uğur Mumcu’nun, adalet ve demokrasi için canını veren bütün gençlerin, bütün aydınların “mezarlarında bir gün güller” açacak! Umut hep var!

ÇANKAYA Belediye Başkanı Bülent Tanık, büyük düşün ve mücadele insanı Mumcu’nun karanlık güçlerce katledilişinin 21. yılında, Çankayalılarla birlikte bir kez daha anacaklarını ve ayakta alkışlayacaklarını belirterek, “Uğur Mumcu ölümsüzdür” dedi.
1993 yılında uğradığı bombalı suikast sonucunda yaşamını yitiren gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun ölümsüzlüğü Çankaya Belediyesi Galeri Kara ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek etkinliklerde bir kez daha dile getirilecek.
24 Ocakta (bugün) Galeri Kara’da açılacak, Sönmeyen Işık Uğur Mumcu başlıklı sergide, sanatçı Gürsel Gökçe’nin fotoğrafları 10 Şubat 2014 tarihine kadar görülebilecek.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı önderliğinde ve 50’den fazla sivil toplum örgütünün katkılarıyla hazırlanan ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ ise, Mumcu’nun öldürüldüğü 24 Ocak tarihinde başlayarak, Muammer Aksoy’un öldürüldüğü 31 Ocak tarihine kadar sürecek.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, hafta kapsamında açılacak, Ressam Çağatay Gökhan Çekiç’in 9-10-11/Dokuzononbir başlıklı resim sergisi de ismini, Türkiye’nin 1954’te altına imzasını atmış olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 9, 10 ve 11. maddelerinden alıyor.
Atatürkçülüğün tam bağımsızlık ilke ve inancıyla, her türlü gerici, baskıcı ve sömürücü güce karşı koyulacağı, Türkiye’de yaşanan faili meçhul cinayetler, haksızlıklar, yolsuzluklar karşısında suskun kalınmayacağı ve aydınların unutulmayacağı bir kez daha dile getirilecek etkinlikler kapsamında, akademisyenlerin, sanatçıların, gazetecilerin, düşünürlerin katılımlarıyla paneller, sergiler, söyleşiler, konferanslar, belgesel film gösterimleri ve müzik dinletileri gerçekleşecek.
Haftanın ayrıntılı programına www.umag.org.tr adresli internet sitesinden ulaşılıyor.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, büyük düşün ve mücadele insanı Mumcu’nun karanlık güçlerce katledilişinin 21. yılında, Çankayalılarla birlikte bir kez daha anacaklarını ve ayakta alkışlayacaklarını belirtti.

FOTOGRAF SERGİSİ

FOTOGRAFÇI Gürsel Gökçe’nin “Sönmeyen Işık Uğur Mumcu” Fotoğraf Sergisi bugün Galeri Kara’da 18.30’da açılıyor. 10 Şubat 2014 tarihine kadar açık kalacak sergi 20 yıl boyunca çektiğim binlerce fotoğraf içerisinden seçilen fotoğraflardan oluşuyor.
Gökçe, fotoğrafçı olarak 20 yıl boyunca anma etkinliklerini ve toplumsal uyanışımızı belgeleyerek bir fotoğraf gösterisi haline dönüştürüp, birçok ilimizde izlenime sundu. Arşivimde yer alan binlerce fotoğraf içerisinden seçtiğim fotoğrafları ve Cumhuriyet Gazetesi manşetlerini bir araya getirerek 20 yıllık sürecin bir özetini oluşturdu.
Sergi Galeri Kara’da 24 Ocak-10 şubat 2014 tarihleri arasında izlenebilir. Galeri Kara/ Mithatpaşa cad No: 48

Yazarın Tüm Yazıları