Hürriyet sayfalarından bir yılın dökümü

YILLIKLARIN işlevini, yararını çok yazdım.

Haberin Devamı

Çünkü bir olayın, bir kişinin bugün daha doğru değerlendirilebilmesi için, geçen yılı bilmek gerekir, bunu da ancak yıllıklardan öğrenebiliriz.
Hürriyet Almanak 2013’ü bu gerekçeyle önemsiyorum.
Bu yıllıkta fotoğraflar ve yazılar, bir yılın tarihi olarak da tanımlanabilir.
Yalnız Hürriyet okurları değil onların dışındaki okurlar da bu yıllığı kitaplıklarında, hatta çalışma masalarında bulundurmalılar.
Sayfaları karıştırırken, geçen yıl siyaseti, toplumu sarsan birçok olayı yeniden anımsayacaksınız. Bu kuru bir anımsama değildir, bu yılı -belki gelecek yılları- nasıl etkilediğini, bıraktığı izleri de öğrenince, günlük gazeteyi, haftalık dergileri, hatta bu konudaki kitapları okuduğunuzda, dünü bilerek bugünü daha iyi algılayacağınızı fark edeceksiniz.
Birçok önemli ismin, siyasetçinin dün söyledikleri ile bugün söyledikleri arasındaki farkları yine gazete sayfalarında kalan belki de bu yüzden unutulduğu sanılan değişimleri yıllıklar sayesinde fark edersiniz...
Belli bir gazetenin okuruysanız, onun yıllığını da ilgiyle okursunuz.
Hele onun nesnelliğine, Türkiye’ye ve dünyaya bakışına güveniyorsanız, o gazetenin yıllığı da sizin için değerli bir kaynaktır.
Günlük yaşamın telaşında, temposunda vakitsizlikten birçok haberi, yazıyı okuyamamışsınızdır. Oysa geçen yılı belirleyen, yönlendiren onlardır. İşte yıllıklar bu eksikliği giderme amacını da güderler.
Bazen uzun bir yazı yerine, bir tek fotoğraf, her şeyi özetler, sonrasında çağrışımlar birbirini izler.
Almanak’ın ilk sayfasını açtığınızda geçen yılın öne çıkan Gezi Direnişi’nin fotoğraflarını göreceksiniz.
Siyaset/siyasetçi haritasını sayfa sayfa izlediğinizde, bu yazıları okuyup bu fotoğraflara baktığınızda, soruna, çalkantılara daha donanımlı baktığınızda, bazı yargılarınızın, düşüncelerinizin değişeceğine, daha temellendirilmiş bir görüş sahibi olacağınıza inanıyorum.
Yıllıklar, bir yıl içinde kazandığımız değerler kadar kaybettiğimiz değerlerin de künyesini tutar.
Türkiye, dünya nereye gidiyor sorusunun yanıtını doğru verebilmek için geçen yılın doğru verilerini bilmeniz gerekir. İşte Yıllık edinmenin bir zorunlu koşulu daha.

* * *

Haberin Devamı

HÜRRİYET Almanak 2013’ün pratik kullanımını da yazayım. İçindekiler sayfasında ay ay olaylar ve kişilere özel konu başlıkları var. Bu listeyi genişletilmiş ay bilgileri izliyor.
O bölümle alakalı, gün gün Hürriyet sayfaları yer alıyor.
Genel bilgiler, olaylar, çalkantıları öğreniyoruz.
Ben, beni ilgilendiren asıl yararına değineceğim: Siyasal, toplumsal, ekonomik olayların bireysel olarak hayatımızdaki etkisi nedir?
Ben, siz, o bu olayları sadece nesnel açıdan değil öznel açıdan da okumalıyız. O zaman yılın bize kazandırdıkları ile kaybettirdiklerinin de dökümünü yapabiliriz.
Geçmiş yıl için böyle bir grafiğin ne yararı olur?
Doğrusu bu soruyu abes bulurum. Çünkü ondan elde edeceğimiz saptamalar bizim bu yıl için vereceğimiz karaların dayanağı, gerekçesi olabilir.
Tekilden yola çıkarak tümele varmak, meseleleri makro planda analiz etmeyi imkânsız kılar.
Almanaklar, bütünden parçaya gidişin bilgisini verir.
Almanak’ta tekrar hatırladığımız, aramızdan ayrılan adların bazılarını analım, nur içinde yatsınlar.
Müslüm Gürses, Leylâ Erbil, Turgut Özakman, Toktamış Ateş, Tuncel Kurtiz, Adnan Şenses, Savaş Ay, Nejat Uygur, Mehmet Ali Birand.

* * *

BİR yılın dökümünü, Hürriyet Almanak 2013’ten izleyin.

Haberin Devamı

Hürriyet Almanak 2013, Yayın Yönetmeni: Hulûsi Oran, Genel Koordinatör: Funda Dağıstanlı Sayhan, Görsel Yönetmen: Hilâl Rakıcı, Redaksiyon: Zafer Bilgen.

Yazarın Tüm Yazıları