2017 yolu

Güncelleme Tarihi:

2017 yolu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2014 02:09

Hükümet’in ‘Orduya kumpas’ tartışmasına konu olan davaları etkileyebileceği öne sürülen askeri kanunlarda değişiklik paketi TSK içinde farklı tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Generaller ve subaylar yeni düzenlemeden memnunken tasarı, astsubayların beklentilerini karşılamadı. Tasarı kabul edilirse Cumhurbaşkanı’nın onayı ile görev süresi sadece 1 yıl uzayan kuvvet komutanlarının görev süreleri 65 olan yaş hadleri dolana kadar uzatılabilecek. Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanlığı’nda yaş haddi 67 olduğu için istendiği takdirde 2017 yılına kadar görevde kalabilecek. Normal koşullarda 4 yıllık görev süresi sonunda Özel’in 2015’te, yaş haddine gelmeden emekli olması mümkün. 2015’te Özel 65 yaşında oluyor. Görev süresi 2 yıl uzatılırsa, 2017’de emekli olacak.

KUVVETLERDE UZATMA

1952 doğumlu Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, 2013’te bu göreve atandı. Mevcut sistemde Akar’ın görev süresi, 1 yıl uzatılsa dahi 2016’da bitecekti ancak bu durumda Akar, 2017’ye kadar görevde kalabilecek. Bu tarihte, kuvvet komutanlığı için yaş haddini dolduracak Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı için hâlâ 2 yıl süresi bulunacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de 2013’te bu görevlere getirildiler. Bostanoğlu 1953, Öztürk 1952 doğumlu. 2 komutanın da görev süreleri uzatılmaya müsait.

Haberin Devamı

Yeni tasarıya astsubay tepkisi

TÜRKİYE Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser ise yeni tasarıya tepkilerini şöyle dile getirdi: “Genelkurmay Başkanlığı’nın sorun algılaması sıfır. Personelin gerçek taleplerine yönelik değil, generalleri ilgilendiren noktasal düzenlemeler yapılmış. Uzun süredir bu tasarının takipçisiydik ve tam bir hayal kırıklığı yaşadık. Lokal düzenlemeler genelmiş gibi aktarılıyor. Bizim maaşımız emekli olunca yarı yarıya düşüyor. Subaylar ise emekli olduklarında maaşlarının yüzde 85’ini almaya devam ediyor. 10 yıl önce hak ettiğimiz bir 100 lirayı sanki iyileştirme gibi veriyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!