Ateşten gömlek ateşten palto oldu

Güncelleme Tarihi:

Ateşten gömlek ateşten palto oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 01:00

TÜSİAD Başkanlığında birinci yılını dolduran Muharrem Yılmaz, kendi döneminden önce “ateşten gömlek” olarak tarif edilen TÜSİAD Başkanlığı’nın son 1 yılda yaşanan çözüm süreci, Gezi olayları ve 17 Aralık operasyonları sonrasında adeta “ateşten palto” haline geldiğini söyledi. Yılmaz, “Ailem ve arkadaşlarım ‘Ne kadar da şanslıymışsın, senin ateşten gömlek ateşten palto oldu’ diyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, 23 Ocak’ta gerçekleştirilecek 44’üncü Genel Kurul öncesinde, Ekonomist Dergisi’nden Aram Ekin Duran’a konuştu.

'YATIRIMCI, HUKUKUMUZU SORGULUYOR'

Özel sektörün 17 Aralık sonrasında rekor üstüne rekor kıran döviz kuru nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını, öte yandan dünyadaki likidite sıkıntısının da giderek arttığını ifade eden TÜSİAD Başkanı Yılmaz, “Uluslararası yatırımcıyı Türkiye’nin cazibesine ikna edecek adımlar atmak gerekirken, yatırım ortamının temelini oluşturan hukuk alanında ülkemizin sorgulanmasına yol açacak bir karışıklık yaşıyoruz” dedi. Yılmaz, 17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşananlar nedeniyle uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin hukuk sisteminin sorgulamaya başladığını belirterek, “HSYK düzenlemesi başta olmak üzere yargı sisteminde AB normlarına uygun anayasal değişiklikler yaparak 17 Aralık krizini fırsata çevirebiliriz” dedi.

ERDOĞAN’IN AB HAMLESİNE DESTEK

Bir an önce krizin etkilerini hafifletmek ve Türkiye’ye ilişkin olumlu algıyı yeniden hayata geçirmek gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu çerçevede AB kriterlerine ve ülkemizin bunca yıllık demokrasi tecrübesine uygun olarak yapılacak bir anayasa düzenlemesi, bu konudaki bütün kafa karışıklığını ortadan kaldırır ve tüm tarafları rahatlatacak bir düzenleme ile bu sorundan kazançlı çıkılabilir” diye konuştu. Yılmaz, Başbakan Erdoğan’ın bu hafta gerçekleştireceği Brüksel ziyaretinin de AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmasını umduklarını belirtti.

'HSYK’DA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMALI'

HSYK düzenlemesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TÜSİAD Başkanı Yılmaz, “Dar kapsamlı da olsa anayasa değişikliğini destekliyoruz” dedi. Yılmaz, “HSYK ile ilgili düzenleme 2010’da yapılırken de uyarılarda bulunmuştuk. Şimdi yeniden bir dar kapsamlı Anayasa çalışması olarak ele alınması gündemde. Bu çerçevede AB kriterlerine ve ülkemizin bunca yıllık demokrasi tecrübesine uygun olarak yapılacak bir anayasa düzenlemesi bu konudaki bütün kafa karışıklığını ortadan kaldırır” diye konuştu.

'ATEŞTEN GÖMLEK, ATEŞTEN PALTO OLDU'

Muharrem Yılmaz, “Siz seçilmeden önce TÜSİAD Başkanlığı için “ateşten gömlek” tanımı yapılıyordu. Son 1 yılda çözüm süreci ilan edildi, Gezi olayları yaşandı ve devlet en ciddi kuvvetler ayrılığı krizini yaşadı. “Bütün krizler beni mi buldu” diyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Ben demiyorum, ama ailem ve arkadaşlarım diyor (Kahkaha atıyor). Ailem ve arkadaşlarım ‘Ne kadar da şanslısın, Senin ateşten gömlek ateşten palto oldu’ diyorlar. Ama Türkiye’nin ana meselelerinin çözümü yolundaki çalışmaların içinde bulunmanın, TÜSİAD gibi köklü ve birikimi yüksek bir kurumda kendimi geliştirme imkanı bulmanın bende yarattığı heyecan ve tatmin o kadar yüksek ki, doğrusu bu “ateşten gömleği” aklıma getirmiyorum, ya da alıştım diyebiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!