Manzara-i umumiye hiç iyi değildir

Haberin Devamı

EKONOMİ
- Döviz yükseliyor, ilan edilmemiş, devalüasyon oranı yüzde 24...
Yani, 4 dilim ekmeğimizin bir dilimi gitti, halkımız daha da fakirleşti.
- Devlet ve özel sektör dış borç stoku 500 milyar dolara gidiyor, cari açık tırmanıyor.
- Dövize bağlı ithal enerji doğalgaz faturası kabarıyor; bütçeye yükü dayanılmaz kertede...
- Yabancı kaynak, para gelmiyor, aksine gidiyor; borsa düşüşte...
- Döviz ile borçlanan, yatırım yapan özel sektör krizde; batmamaya çalışıyor...
- Faizler ne olacak, Merkez Bankası ne yapacak... Meçhul. Yatırımlar durmuş, piyasada yaprak kıpırdamıyor.
- 300 bin konut stoku var, alıcı bekliyor; kredi ile daire alanlar ödeme güçlüğü içinde... Kriz kapıda.
- Banka kredilerinde takipte kredilerin miktarı artıyor; kredi kartlarında ödememe oranı artışta, çoğalıyor, taksit sınırlama freni yetmiyor.

Haberin Devamı

SİYASAL ve TOPLUMSAL
- Baskı ve zulümde eksilme yok... Hukuksuzluk ve haksızlık had safhada; doğruyu gören özel sektör ve doğru haber yapan medyayı ‘vergi ve ceza’ ile terbiye etme hız kesmeden sürüyor...
- Dış politika, AB ve ABD ile ilişkiler tarihte ender görülür seviyede kötü...
- Batı’ya, uygarlığa yönelmiş yüz yıllık tüm çabalar, kazanımlar, değerler yok edilmekte; Türkiye bir Ortadoğu, Arap-İslam bloğu ülkesi olma yolunda hızla ilerlemekte...

17 ARALIK
- Hırsızlık, soygun ve haksızlık diz boyu. ‘Hırsızlar koalisyonu’, ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali, din ve darbe istismarı üzerinden gerçekleri örtme gayreti içinde...
- Ortadoğu’yu, komşu Müslüman ülkelerini din-mezhep çatışmalarının kan gölüne döndürdüğü bir ortamda, iktidar sahibi yönetici ve siyasetçilerin sırf oy ve kendi tabanlarını kaybetmemek için toplumu mezhep, tarikat, cemaat temelinde bölme, ötekileştirme ve germe hırs ve söylemleri...
- Ekonomi-piyasa, adalet-ahlak, hak-hukuk değerleri dibe vurmuş bir Türkiye... Ve inişe geçmiş bir siyasi iktidar...
Türkiye’nin, siyasetin ve iktidarın kabaca tablosu budur...

YA MUHALEFET?
Siyasi iktidara alternatif olması gereken anamuhalefet CHP’de tablo ne?
- Yerel seçim adaylarını erken açıklayacağız denilerek, adaylıklar için 8 ay önce boşaltılan il ve ilçe örgütleri...
- Genel Merkez’in ‘Her yerde mutlaka ‘parti içi önseçim’, ‘eğilim yoklaması’ yapacağız ve ayrıca ciddi kamuoyu anketleri yaptıracağız’ kararı ve açıklamaları ile başlayan seçim süreci sonunda bugün geldiğimiz noktada; her yerde atama yolu ile belediye başkanı ve meclis üyelikleri belirleme uygulaması... Göstermelik ‘fermuar’ yöntemi ile birkaç ilde ve bazı ilçelerde yapılan ve o da bağlayıcı olmayan eğilim yoklaması...

Haberin Devamı

AVARA KASNAK MIYIZ?
- Hemen her ay Parti Meclisi, haftada bir-iki MYK toplantısı ve her gün Beşli Komite toplantıları... Sözüm ona ‘En fazla oyu alacak aday’ belirlemek için ‘avara kasnak’ gibi dönüp durma, gereksiz parti içi fazla mesai!...
- Araştırma şirketlerine yaptırılan ‘ciddi’ kamuoyu anketleri, ‘Parayı veren düdüğü çalar’ özdeyişini anımsatan aday anket sonucu sıralamaları ve boşuna harcanan milyonlarca lira!...
- Yine de AKP’nin gerisinde kalan bir aday açıklama süreci...
- CHP Genel Merkez yöneticileri bıraksa da parti örgütü yargı gözetiminde yapılacak yasal ve sonuçları bağlayıcı bir önseçim yolu ile adaylarını belirlese ve örgüt, seçtiği adayları sahiplenerek çalışsa olmaz mıydı?
Kuraklık mı? Onu hiç anmayalım!

Haberin Devamı

Yiğit’in öyküsü yarına bırakılamaz

KORKMAZ Yiğit’e karşı hileli iflas davası açmış olan Doğan Kasadolu belgelerle uzun uzun anlatıyor; biz de bir özet yapıyoruz. Kasadolu’nun neyi kastetmek istediğini bilen biliyor:
TMSF, Uzan ailesi, Murat Demirel, Garipoğlu gibi işadamlarının üzerine gitti; Korkmaz Yiğit’in üzerine niye aynı şekilde gitmedi? Yiğit neden himaye edildi?
Ticaret mahkemesine verdiğim 125 sayfa dilekçem vardır, davası sürüyor.
Kastelli niye intihar etti, mecbur mu kaldı yoksa? Yiğit’in dosyasında, bilirkişilerin tespit ettiği 46 hileli işlem vardır.
Bende bu dava ile ilgili dosya vardır; Sarıgül’ün adının hiç geçmediğini gördüm. Sarıgül “TMSF benim yakınımdaki binada” diyor.
Sema Cıngıllıoğlu’nun, Korkmaz Yiğit’e açtığı ‘davayı’ bir inceleyin; bakın arkasından ne çıkacak.
TMSF neden müdahale etmedi davaya; Maliye de SGK da, Halkbank da...
Bir ‘tüccarın’ defter kaydı olmaz mı? O zaman Ekspresbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz Yiğit; yönetim kurulu üyeleri de (kardeş) Yılmaz Yiğit, Rıfat Saban, Savaş Özcan, Altan Ayanoğlu, Cafer Sait Okray, Yücel Çelik ve murakıplar İzzet Saban, Emre Burçkin’di. Neden mal varlıklarına el konulmadı?
Asıl TMSF’ye yasal işlem yapılmalıdır; TMSF’den Cumhurbaşkanlığı’na danışman yapılan Ahmet Ertürk gerçekleri anlatmalıdır.

Haberin Devamı

Türkiye’de insanlar boşu boşuna ölmemeli

GISSEN Üniversitesi öğretim üyesi ve Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin aradı. Nejat İşler’in ağır hastalığı nedeniyle bazı önerilerde bulundu.
İşler’de siroza bağlı karaciğer yetmezliği olduğunu, bundan sonra tek çare kaldığını, bunun da organ nakli olduğunu belirten Dr. Bilgin, “Ben bir Türk hekimiyim, böyle vakaları Türkiye’den takip etmeye çalışıyorum. Almanya’da bunlardan ölüm olmaz... Bu genç insanın rahatsız olduğu biliniyor; meslektaşlarımız muhtemel bir operasyona karşı ne kadar hazırlıklıydılar? Yoksa geç mi kalındı? Merak ediyorum doktorlarımız bu konuda kendi aralarında hiç konuştular mı? Kimseyi suçlamak istemiyorum, ama bu gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Ben M. Ali Birand’ın ölümünde bu tür sorular sormuştum; Türkiye’de insanlar boşu boşuna ölmemeli...

Haberin Devamı

DİKKAT
Sürenin bitmesine üç gün kaldı…
Ataköy 7,8,9,10. Kısım Mahalle Muhtarı Aylin Keserkaya: Seçmen listeleri perşembe günü 17.00’de askıdan indiriliyor. Bulunduğunuz mahalleden aynı mahallede başka bir eve taşındıysanız bile mutlaka Nüfus Müdürlüğü’ne giderek kaydolunuz. “Ben nasıl olsa bu mahallede oturuyorum” demeyin, çünkü Nüfus Müdürlüğü sizin kaydınızı düşürüp yenisini yazıyor. Muhtarlık artık bir kayıt yapamıyor.

Başbakan, siyaset arkadaşlarını harcamadı
Maltepe’ye Edibe Sözen, Şişli’ye Mukadder Başeğmez
AKP’nin İstanbul Büyükşehir İlçe Başkan adaylarının büyük çoğunluğu belli oldu. Erdğan’ın, İl Başkanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde birlikte çalıştığı arkadaşlarından vazgeçmedi. İl örgütü, en az 15 adayın değişmesi görüşünde iken, Başbakan Erdoğan’ın 17 Aralık gelişmelerinden sonra ‘aday krizi’ yaşamamak için öne isimlerle sıcak bakmadı ve eskilerle yola devam kararı aldı.
Prof. Dr. Edibe Sözen’in, Maltepe’den, RP döneminde birlikte siyaset yaptıkları Mukaddes Başeğmez ise Şişli’den gösterildi. Bazı belediye başkanları dördüncü kez aday gösterilmeleri dikkat çekti.
ANADOLU YAKASI
Pendik: Kenan Şahin (Belediye Başkanı)
Kartal: Temurhan Yıldız (Yeni aday
Üsküdar: Hilmi Türkmen (Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı)
Tuzla: Dr. Şadi Yazıcı (Belediye Başkanı)
Çekmeköy: Ahmet Poyraz (Belediye Başkanı),
Adalar: Coşkun Özden (Bir önceki dönemde ANAP/AKP’den Belediye Başkanlığı yaptı)
Maltepe: Prof. Dr. Edibe Sözen (İletişimci, eski milletvekili)
Kadıköy; Hurşit Yıldırım
Şile: Can Tabakoğlu (Belediye Başkanı)
Sultanbeyli: Hüseyin Keskin (Belediye Başkanı)
Ümraniye: Hasan Can (Belediye Başkanı)
Ataşehir: Nimetullah Topu (Yeni aday)
Sancaktepe: İsmail Erdem (Belediye Başkanı)
AVRUPA YAKASI
Başakşehir: Av. Mevlüt Uysal (Belediye Başkanı)
Esenler: Tevfik Göksu (Belediye Başkanı)
Bağcılar: Lokman Çağırıcı (Belediye Başkanı)
Bahçelievler: Osman Develioğlu (Belediye Başkanı)
Avcılar: Bayram Şenocak (yeni aday)
Fatih: Mustafa Demir (Belediye Başkanı, 17 Aralık’ta gözaltına alındı; Başbakan kendisine mecburiyet karşısında sahip çıktı)
Arnavutköy: Haşim Baltacı (Belediye Başkanı)
Sultangazi: Cahit Altunay (Belediye Başkanı)
Beyoğlu: Ahmet Misbah Demircan (Belediye Başkanı, Erdoğan’ın hocası Ali Rıza Demircan’ın oğlu)
Şişli: Mukadder Başeğmez (Başbakan Erdoğan’la RP’de siyaset yaptılar; 1999’dan beri siyasi birlikteliği yoktu; yolları yine kesişti. Mukadder Başeğmez’in başvuruda bulunmadığı, bizzat davet edildiği öğrenildi. Başeğmez, Sarıgül gibi ‘kırmızı atkı’ ve siyah paltosuyla tanınıyor.)
Güngören: Şakir Yücel Karaman (Belediye Başkanı, TCDD Genel Müdürü Sülyman Karaman’ın kardeşi)
Bayrampaşa: Ecz. Atilla Aydıner (Belediye Başkanı, Erdoğan’ın gençliğinde yetişmesinde büyük emeği geçen MNP’den gelen eczacı Mustafa Aydıner’in kardeşi,
Kağıthane: Fazlı Kılıç (Belediye Başkanı, Erdoğan’ın güvendiği bir isim)
Bakırköy: Mehmet Emin Ertekin (Yeni aday)
Esenyurt: Necmi Kadıoğlu (Belediye Başkanık, Erdoğan’ın sırdaşı)
Çatalca: Savaş Barutçu (Yeni aday)
Zeytinburnu: Murat Aydın (Belediye Başkanı, Erdoğan’ın RP’den İl Başkanıyken o da İl Sekreteriydi.)
Sarıyer: Sedat Özsoy (ANAP’lı eski Belediye Başkanı
Küçükçekmece: Temel Karadeniz (İlçe Başkanı, muhtemelen aday olacak)
Beykoz, Beylikdüzü, Eyüp ve Büyükçekmece’de adaylar anket çalışması sonucunda belli olacak.
Eyüp’te ciddi sorun olduğu belirtiliyr. Belediey Başkanı İSmail Kavuncu’nın Gülen cemaatine yakın olması, şansını kaybettirirken, Numan Kurtulmuş’un desteklediği ileir sürülen Hasparti’nin kurucularından Türker Saltabaş’ın da aday adaylık başvurusunu İstanbul İl Başkanlığına değil de, direk Genel Merkeze yapması
rahatsızlık yarattığı ve şansının bu nedenle azaldığı ileri sürülüyor.
Silivri’da ve Gaziosmanpaşa’da aday belirlenmesi daha sonraya bırakılı.

Çatırdayan İktidar’da Seç-Sis de anlatılıyor

2003’ten bu yana takip ettiğim ve çok iyi bildiğim ABD’li Sun Microsystems firmasından, ilk Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından aldırılan ve Avrupa’da sadece Türkiye’de kullanılan ve dışarıdan müdahalenin yapılabildiği (bu amaçla alındı zaten) SEÇ-SİS Bilgisayar Programı hakkında ilk kez bir gazeteci yazdığı kitabında bahsediyor.
Timuçun Mert’in yazdığı “Çatırdayan İttifak’ (376 sayfa) Buğda Yayınları arasında çıktı.
Yeniçağ gazetesi yazı işleri müdürü olan Mert kitabında; MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Afet Güneş’in PKK yöneticileriyle gerçekleştirdiği ‘Oslo Görüşmeleri’nin ses kayıt dökümünü, Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere birçok dinleme skandallarını, Aziz Yıldırım ve şike operasyonunun perde arkasını, görüntü ve dinleme kasetlerinin havada uçuştuğu bir dönemde, İstanbul Emniyet Bilgi İşlem Şube Müdürü’nün Beykoz’da hayatını kaybettiği helikopter kazasını, Emniyet’i emniyetsizleştirme operasyonlarını, Emniyet, yargı ve yüksek yargıdaki AKP-Cemaat çatışması ve yargıdaki dinleme skandallarını, Erdoğan’ın Cemaat’e karşı dershaneleri kapatma hamlesini, AKP-Cemaat kalemşörlerinin savaşını, Wikileaks belgelerine kadar yansıyan Erdoğan-Abdullah Gül çekişmesini, Seçim sandıklarında AKP’nin oy oranın nasıl %10 arttırıldığını, Erdoğan-Arınç kavgasını, ve merak ettiğiniz birçok konu başlığını bulacaksınız.
Evet şöyle bir kanaati de var Mert’in: ”1- Bu bilgisayar programı uygulamadan kaldırılmadan; 2- 2011 Genel Seçimlerinden önce kaldırılan tırnak boyama uygulaması geri getirilmeden; 3- %10 barajı kaldırılmadan; 4- Gerçek seçmen sayısı olan 46 milyona göre seçmen listeleri düzenlenmeden; bu ülkede AKP’den kurtuluş mümkün değildir.
Ne diyorsunuz?
Semih KALKANOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları