Bouffier Başbakan, Vezir ‘Bakan’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Bouffier Başbakan, Vezir ‘Bakan’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 14:36

Almanya'nn Hessen eyaletinde yeni hükümet kuruldu. Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) Volker Bouffier ikinci kez eyalet başbakanı seçildi. Bouffier Yeşiller ile koalisyon kurarak Almanya´da şehir eyaletleri dışında Yeşiller ile koalisyon kuran ilk CDU´lu eyalet başbakanı sıfatını kazandı.

Haberin Devamı

Federal seçimler gibi 22 Eylül´de yapılan Hessen eyalet seçiminden CDU birinci parti olarak çıkarken o güne kadarki ortağı FDP yüzde beş barajının altında kalmıştı. Ancak daha sonra CDU ve SPD arasında büyük koalisyon kurma yönündeki görüşmeler başarılı olmamış, bunun üzerine de CDU Yeşiller ile görüşmelere başlamıştı. Hessen´de CDU ve Yeşiller´in koalisyon ortaklığı kurması özellikle Hessen CDU teşkilatının oldukça muhafazakar ve katı bir imajının olması ve Yeşiller´in de CDU´ya oldukça mesafeli durması açısından da anlamlı bulunuyor.

Cumartesi günü Hessen eyalet başkenti Wiesbaden´de yapılan oylamada CDU ve Yeşiller koalisyonu toplam 109 oydan 62'sini aldı. Ancak CDU ve Yeşiller´in milletvekili sayısı 61 olduğu için muhalefet saflarından da bir oyun hükümete gittiği tahmin ediliyor. Hessen eyalet parlamentosunda 110 milletvekili bulunuyor, ancak oylamada SPD´den bir milletvekili sağlık sorunu sebebiyle oylamada hazır bulunamamıştı. Oylamada yanlışlıkla örnek oy pusulası verildiği için birinci tur geçersiz sayılmış ve ikinci tur oylama düzenlenmişti.

Seçilmesinden sonra konuşan Volker Bouffier, 22 Eylül seçiminin eyalette birçok şeyi değiştirdiğini ve partiler arası müzakere kültürünün geliştiğini söyledi ve bundan sonra partiler arasında daha medeni bir tavır beklediğini söyledi.

VEZİR BAKAN OLDU

Bouffier konuşmasında kendisini seçen ve seçmeyen tüm Hessenlilerin başbakanı olmak istediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Hessenliler eyaletlerinde memnuniyet içinde yaşamalı. Bunun için yeni hükümetin önünde başarması gereken bazı şeyler var. Eyaletimizde şehir ve kırsal kesimlerimizde demografik değişimle gelen yeni durumların getirdiği görevleri başarmak durumundayız; aile ve meslek hayatını daha iyi bağdaştırma konusunda gerekli adımları atmak durumundayız; genç ve yaşlılar arasında daha adil bir denge sağlamak ve kalıcı enerji sağlama konusunda yapmamız gerekenleri yapmak durumundayız.“ Bouffier, eyalet parlamentosundaki tüm milletvekillerine de çağrıda bulunarak yapıcı davranmalarını istedi. Bouffier, “Biz Hessen´i nasıl yaparsak Hessen öyle olacaktır." dedi.

Hessen´de kurulan hükümette CDU´nun sekiz, Yeşiller´in ise iki bakanlığı var. Yeşiller’in eyalet başkanı Tarık el Vezir Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Ulaştırma ve Enerji Bakanı oldu. Yeşiller kontenjanından ayrıca Priska Hinz de Çevre Bakanı oldu. CDU´dan İçişleri Bakanı Peter Beuth, Eğitim Bakanı Ralph Alexander Lorz kabineye yeni giren isimler arasında.

Annesi Alman ve babası Yemenli olan el Vezir Hessen´de CDU ile Yeşiller arasında kurulan hükümet için tarihi sıfatını kullanmak istemedi. El Vezir, CDU ve Yeşiller hükümetinin tarihi olup olmadığının en erken birkaç yıl sonra belli olacağını söyledi. Bu arada El Vezir isminin Arapça ‘bakan’ anlamına geldiğine de dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!