Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engellerden biri kalkmış olsun…

Haberin Devamı

Merhabalar sevgili okurlar.

2012 yılında gerçekleştirilen ÖMSS sonuçları çerçevesinde ortaöğretim seviyesinden (426), ön lisans seviyesinden (384), lisans seviyesinden (810) olmak üzere toplam (1.620) hizmetli ve memur kadrosu için yerleştirme yapılacak.

Yerleştirme işlemleri için başvurular 27 Ocak-3 Şubat 2014 tarihleri arasında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) http://www.osym.gov.tr internet adresinden yapılacak.
Bu amaçla hazırlanan Tercih Kılavuzu’nda, tercih yapılabilecek kadrolar -ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyleri için ayrı ayrı- yer alıyor. Söz konusu Tercih Kılavuzu,
27 Ocak-3 Şubat 2014 tarihleri arasında ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacak.

Kılavuzda yer alan kadrolardan tercih yapabilmek için 29 Nisan 2012 tarihinde yapılmış olan ÖMSS’ye girilmiş ve ortaöğretim mezunları için ÖMSSP1, ön lisans mezunları için ÖMSSP2, lisans mezunları için ÖMSSP3 puanının alınmış olması gerekiyor. ÖSYM tarafından ÖMSS Tercih Kılavuzları’nda yer alan herhangi bir kadroya daha önce yerleştirilmiş olan adaylar, bu defa herhangi bir tercih yapamıyorlar.

Haberin Devamı

Adaylar tercihlerini, 27 Ocak-3 Şubat 2014 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. ÖMSS İle Engelli Memur Yerleştirme Tercih Kılavuzu’na göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Tüm adayların arzu ettikleri kadrolara yerleşmelerini ve yeni görevlerinde çok başarılı olmalarını diliyorum.

İşaret dili, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Engelli Öğrenci Komisyonu'nun önerisiyle, üniversitelerin ders programına girdi. İşitme engellilerin kendi aralarında ve çevre ile iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dil olan ‘işaret dili’ tüm yükseköğretim programlarına seçmeli ders olarak eklendi. Beklentim, çok sayıda öğrencinin bu dersi seçmesi yönünde.

İETT, personeline işaret dili eğitimi veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Özürlüler Müdürlüğü’nün (İSÖM) İETT ile yapmış olduğu özel protokol doğrultusunda gerçekleşen Türk İşaret Dili Eğitimleri İSÖM toplantı salonunda veriliyor. Eğitimlere, İETT’nin kamuyla karşılaşma noktalarında çalışan her birimden personel katılıyor. İETT personelinin aldığı eğitimler, İSÖM bünyesinde çalışan alanında uzman Türk İşaret Dili Eğitmenleri’nce veriliyor. Hızlandırılmış bir eğitimden geçen İETT personeli, eğitim süresince Türk İşaret Dili Alfabesi, Türk İşaret Dili’nin gramer yapısı ve günlük işaret dili konuşma teknikleri üzerine eğitim alıyor. İlk aşamada 1 aylık hızlandırılmış eğitim programı olarak uygulamaya giren proje, 3’er aylık süreçlerde yoğunlaştırılmış Türk İşaret Dili Eğitim Programları ile devam edecek. Hızlandırılmış eğitim programını bitiren İETT personeline, Türk İşaret Dili Eğitimi Katılım Belgesi verilecek.

Haberin Devamı

Gönül ister ki, İETT’nin bu anlamlı girişimi bizlere hizmet sunan tüm kurumlara örnek olsun ve bu gibi uygulamalar çoğalsın. Öyle çoğalsın ki, rutin bir uygulamaya dönüşsün. Hiç olmazsa, engellerden biri kalkmış olsun…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları