Temizlikçi kadının 2014’teki durumu ne oldu

Güncelleme Tarihi:

Temizlikçi kadının 2014’teki durumu ne oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 06:01

KİME rastlasam bunu soruyor.

Haberin Devamı

skizilot@yaklasim.com

Bazıları sormakla yetinmiyor “Hocam, durup dururken nereden çıkardınız evdeki temizlikçi kadınları? Ne güzel kimsenin hiçbir şeyden haberi yoktu. Niye yazdınız?” diye sitem ediyor.

Anlıyorum ki… bilmemek bazen güzel bir olay.

Özellikle evde yıllardır çalışan kadının, sigortasız çalıştırıldığını ihbar etmesi ya da ihbarla tehdit etmesi, olayın ciddiyetini daha da artırıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun haftada bir temizliğe gelen kadını dahi “sürekli çalışıyor” diye kabul etmesi yüzbinlerce kişinin kafasını allak-bullak etti.

Haftada 1 gün temizlikçi kadın çalıştırana, 5 yıllık toplam 100 bin TL, her gün çalıştırana ise 150 bin TL’yi bulabilen ceza ve prim borcu gelebilecek olması, çok kişinin rüyalarına giriyor!

KADININ 2014 MALİYETİ

Haberin Devamı

Çok sayıda Hürriyet okuru da;
“Tamam olayı anladık. Gereken bildirimi de yapacağız veya kadın çalıştırmaktan vazgeçeceğiz. Bu olayın 2014 rakamlarına göre maliyeti nedir? Ona göre bir karar vereceğiz” diyorlar.

Evde, temizlikçi kadın çalıştıranlarla ilgili olarak, “asgari ücret üzerinden” tam ay, ayda 12 gün ve ayda 4 gün çalıştıranlar için üç ayrı çalışma şeklinde bir tablo hazırladık.

Tabloyu, diğer durumlar için belirttiğimiz oranları uygulayarak, siz de genişletebilirsiniz.

Tablodan da fark edileceği gibi, “asgari ücret” üzerinden bir temizlikçi kadının, işverene (yani çalıştırana) net ücret dışında maliyeti;
· Tam ay çalışanlarda, aylık 202,37 TL, günlük ise 6,75 TL.
· Ayda 12 gün çalışanlarda, 12 günlük 93,13 TL, günlük ise 7,76 TL.
· Ayda 4 gün çalışanlarda, 4 günlük 44,58 TL, günlük 11,15 TL’dir.
Merak edenler için açıklayalım; günlükteki farklılık, bildirge damga vergisinin sabit (20,30 TL) olmasından kaynaklanıyor.

Temizlikçi kadının 2014’teki durumu ne oldu

BİLDİRİM NASIL OLACAK?

Şimdi gelelim bildirimin nasıl olacağına…
Evde temizlik, çocuk bakımı, yemek vb. işler için kadın çalıştıranların;

1. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurup “işyeri numarası” alması gerekiyor. Bu numara “işyeri bildirgesi” diye adlandırılan bir bildirgenin verilmesi ile alınıyor.
2. Evinde kadın çalıştıran kişi, işlemlerini elektronik ortamda yapabilmesi için SGK’dan “şifre” alacak.
3. Kadının işe başlama tarihinden itibaren “en geç bir ay içinde” alınan şifre ile internet üzerinden, “işe giriş bildirgesi” verilecek.
4. Her ay, izleyen ayın 23. günü akşamına kadar, internet üzerinden “aylık prim ve hizmet bildirgeleri” verilecek.
Bu bildirgede kadının ay içindeki çalışma günü, ödenen ücret ve hesaplanan primler gösterilecek.
5. Ayın belli günlerinde (örneğin haftada 1-2 gün) çalışanlar için “kısmi süreli iş sözleşmesi” (part-time çalışma sözleşmesi) düzenlenecek ve bu sözleşme elden SGK’ya verilecek.

Haberin Devamı

Maalesef, sade vatandaş için özellikle ileri yaştakiler için bu formaliteleri yerine getirmek çok zor. SGK, en kısa zamanda bu konuda yeni bir düzenleme (örneğin çalışana kupon verilmesi ya da isteğe bağlı sigorta) ile soruna kalıcı bir çözüm getirmeli…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!