Kürtçe rock Beje*

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe rock Beje*
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2014 21:23

Kürt Rock’çı Sidar (34), 1999’da Bursa konserinde Kürtçe şarkı söylediği için yargılandı, cezaevine girdi.

Haberin Devamı

İlk albümü ‘Beje’ (Söyle) ile çıkagelen Sidar’ın dokuz şarkısının tümü Kürtçe. Ahmed Arif’in Terk Etmedi Sevdan Beni şiiri ise ‘Evina Te’ oldu.

Sidar, Tatvanlı. Adı Kürtçe ‘Ağaç Gölgesi’ demek. 1999’da Bursa’daki konserde Kürtçe şarkı söylediği için üç yıl dokuz ay ağır hapis cezasına mahkûm oldu. O günlerde Ahmet Kaya da Kürtçe şarkı söylemek istediğini dile getirdiği için linç ediliyor, ülkesini terk etmek zorunda kalıyordu. Sidar, dört ay Ümraniye E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yurtdışına gitti. Şimdi ülkesinde ve ilk albümü ‘Beje’ çıktı. Albümün yapımcısı Pel Record’un merkezi Almanya’da ve ünlü Kürt sanatçıları Şiwan Perver ve Ciwan Haco’nun da albümlerini çıkarıyor.
“Kürtçe sözlü rock müzik yapıyorum ama sadece Kürtlere söylemiyorum. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde şarkılarımı söylemek istiyorum. Çünkü müziğin evrensel diline inanıyorum. Yakında Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da konserlerimiz var. Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda’dan davet aldık. Avrupa turnesine çıkacağız. Eskiden Kürtçe müzik yapmak yetenek değil cesaret işiydi. Şimdi öyle değil ama hâlâ sorunlar var. Konser mekânları yabancı veya Türkçe müzik yapan müzisyene açıldığı gibi Kürtçe müziğe açılmıyor. TV kanalları Kürtçeye mesafeli” diyen Sidar sözlerini şöyle sürdürüyor: “Cezaevinde ve yurtdışındayken karamsarlığa kapıldım ama umudumu kaybetmedim. Barışa, vicdana, adalete hep inandım. Bir gün bu topraklarda barışın, vicdanın, adaletin var olacağına hep inandım. Barış süreci çok olumlu ama çok yavaş ilerliyor. Deneyimlerimiz bize şiddetle, savaşla hiçbir şeyin çözülemediğini, sorunları daha da büyüttüğünü gösterdi.”

* Söyle

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!