Savcı Baytekin gözaltı istedi, emniyet uygulamadı

Güncelleme Tarihi:

Savcı Baytekin gözaltı istedi, emniyet uygulamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2014 01:00

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin İtfaiye Daire Başkanlığı ve diğer bazı birimlerine yönelik ihaleye fesat karıştırma, rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda polis, gözaltı kararlarını uygulamadı. Savcı Baytekin’in polisler hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Haberin Devamı

İTFAİYE Daire Başkanlığı başta olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bazı birimleri ile bazı ilçe belediyelerine yönelik başlatılan ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında savcının verdiği gözaltı kararları İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulanmadı. Bunun üzerine savcı durumu yazılı olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirerek gereğinin yapılmasını istedi.

17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının ardından memur suçlarına bakan savcı İbrahim Baytekin’in yeni bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu başlattı. Zekeriya Öz’ün Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atanmasının ardından yerine atanan Başsavcı Vekili Ali Cengiz Hacıosmanoğlu’na konu hakkında önceki gün bilgi veren Savcı Baytekin, operasyon için İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçti. Savcı önceki gün akşam saatlerinde soruşturma kapsamında gözaltına alınmasını istediği kişilerin listesini İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi. Saat 03.00 sıralarında Organize Suçlar Şubesi ekipleri operasyon için hazırlıklarını başlattı. Ancak iddiaya göre gelen emir üzerine ekipler operasyonu iptal etti. Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin Savcı Baytekin ile görüşüp, gözaltı kararlarının gerekçesini sordukları, savcının bilgi vermeyi reddetmesi, talebinin yerine getirilmesini söylemesi üzerine polisin operasyonu iptal ettiği öne sürüldü.

SUÇ DUYURUSU

Polisin operasyonu başlatmaması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan’ın da aralarında bulunduğu iddia edilen belediye görevlilerine yönelik gözaltı kararı uygulanamadı. Bunun üzerine Savcı İbrahim Baytekin, akşam saatlerinde görevden alınan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turhan Çolakkadı’ya gözaltı kararlarının uygulanmadığını yazılı olarak bildirdi. Savcı Baytekin’in operasyon talimatına uymayan polisler hakkında ‘Adli kolluk görevlerini yerine getirmedikleri’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

Haberin Devamı

KAHRAMAN GÖREVDEN ALINDI

YOLSUZLUK operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve sonra serbest bırakılan Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman görevden alındı. Yerine Yavuz Erdal Kayapınar atandı. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın istifasının ardından bakanlık koltuğuna oturan İdris Güllüce, Kahraman’ı görevden aldı. 2011 yılından bu yana genel müdür olan ve Bayraktar’ın en yakınındaki isimlerden Kahraman, Bakanlık Müşavirliğine kaydırıldı. Kahraman, 17 Aralık’taki operasyonda gözaltına alınmış sonra serbest bırakılmıştı. Kahraman’ın Bayraktar ile telefon konuşmaları dosyaya girmişti.

Haberin Devamı

GÖZALTI DEĞİL DAVET

YOLSUZLUK ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasında soruşturmayı başlatan İstanbul TMK 10’la yetkili ilk savcısı Muammer Akkaş’ın yerine görevlendirilen 4 savcı aralarında Suudi işadamı Yasin El Kadı ile iş adamları Mustafa Latif Topbaş, Usame Kutub, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Abdullah Tivnikli ve Cengiz Aktürk’ün de bulunduğu 41 kişi hakkındaki gözaltı kararını kaldırarak şüphelileri davetiye usulü ile ifadeye çağırdı. Haklarında soruşturma kararı olan 41 kişiden cep telefonu olanlara davetiye SMS mesajı ile gönderildi. Gözaltı kararı bulunan Usame Kutup dahil 6 kişinin avukatı Mustafa Doğan İnal, “Davetiye elimize ulaştı. Belirtilen gün ve saatte giderek ifademizi vereceğiz. Taktir savcılığın” dedi.
HSYK’nın dünkü kararnamesi ile Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı’na atanan TMK 10’la yetkili Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, 26 Aralık 2013’de ikinci yolsuzluk soruşturmasına ilişkin operasyon talimatını vermişti. / Ayşegül USTA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!