Eğitimciler: Yeniden yerleştirme zor

Güncelleme Tarihi:

Eğitimciler: Yeniden yerleştirme zor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 15:35

SBS ile ilgili mahkeme kararı karşısında eğitimciler de sonuçların yeniden hesaplanmasının zor olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başarı sıralamaları değişebilir
Celil Vardar (Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): “2013 SBS’ye Yabancı Dil olarak Almanca ve Fransızca’dan giren 718 öğrencinin puanları yanlış hesaplanmış, ancak İngilizce’den sınava giren öğrencilerin puanlarında bir sorun yoktu. Bu durumda sadece öğrencilerin başarı sıralamaları değişecek. Tüm öğrencileri etkileyecek bir yeniden sıralama yapılabilir. Bu sıralama sonucunda araya 718 kişi daha katılacağı için adaylar bulunduğu başarı sırasından daha aşağılara düşebilir. 718 kişilik grup içinde genel sıralama içine katıldığında bulunduğu başarı sırasının üzerine çıkabilecek adaylar olabilir. Ama bulunduğu başarı sırasının çok altına düşebilecek adaylar da çıkabilir. 718 kişi için de durum aynı. Şu andaki puanları değişmeyecek ama başarı sıralamaları değişebilir. Herhangi bir liseye yerleştirilmiş adaylar bu okulun en yüksek veya en düşük puanlı öğrencileri olarak kayıt yapmışsa bu yeni sıralamadan etkilenebilirler. Bu da iki biçimde olur. Bir üst tercihlerine ya da bir alt tercihlerine yerleştirilebilirler. Bazı öğrencileri etkilemezken bazı öğrenciler yeni bir hak kazanacakları için okul değiştirmek isteyebilir. Ancak her durumda yeni kontenjanlar yaratılması gerekebilir.

Haberin Devamı

Yeniden yerleştirme yapılamaz
Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü):
“Mahkemenin çok geç aldığı bir karar. Temmuz ayında bütün adayların tekrar sıralama yapılması yönünde karar alsaydı doğru olurdu. Bu şamada durum bir facia. Süreç geriye doğru bir işlenemez. Sonuçta bir şey çıkmayacak ama veliler endişe içinde. Öğrenciler kayıtlarını yaptı, 6 ay sonra yeniden yerleştirme yapılmaz. Bir alt tercihe yerleşme yapılmaz. Bu durumda öğrenci ve veliler itiraz eder, maddi manevi tazminat davaları açılır. Burada kazanılmış bir hak oluşuyor. Kaos yaşanıyor. Bakanlık velilerin kafasındaki soru işaretini giderilmeli. Mahkemenin kararın geç verilmesinden kaynaklanan bir sorun var. Birinci dönemin sonunda böyle bir karar alınamaz. Çözüm ise böyle devam edilmeli. Değişiklik olursa daha büyük sorunlar doğar büyük tazminat davaları açılır.”

Haberin Devamı

Eğitimciler: konsantrasyonunuzu kaybetmeyin

Öte yandan bazı dershaneler öğrencilere mahkemenin bu kararının ardından öğrencilerine şimdilik herhangi bir adım atmamalarını önerdi. Uğur Dershaneleri Genel Müdürlüğü’nden adaylara gönderilen açıklama şöyle:
“ Mahkemenin kararı çok geç alınmış bir karardır. Çünkü durdurulmasına karar verilen işlem zaten tamamlanmıştır. Nihai olarak, mahkemece yerleştirme işleminin iptaline karar verilmesi durumunda, sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerekecek, öğrencilere yeni sıralama karneleri gönderilecektir. Bu durum da yüzbinlerce öğrencinin okulunun değişmesine ve ciddi mağduriyetlere neden olacaktır. Bu noktada bütün öğrenci ve velilerimize, dava sonuçlanana kadar herhangi bir iş/işlemde bulunmamalarını ve konsantrasyonlarını kaybetmeden eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmelerini öneririz.”

Haberin Devamı

Sendikacılar: Eğitim sorunlarına kalıcı çözümler üretilmiyor

Eğitim Sen kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Yıllardır eğitim sisteminde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine, sürekli yeni sorunlar üreten, eğitim sistemini sınav merkezli olmaktan kurtarmak yerine, çocuk ve gençlerimizin gireceği sınavların sayısını arttırıp, her yıl başka bir değişiklik yapan MEB’in yaptığı hatalar nedeniyle mağdur olanların sayısı giderek artmaktadır. Eğitim sorunlarına yönelik kalıcı çözümler üretmekten çok siyasal kadrolaşma ve skandallar ile gündemde olan MEB’in mevcut yapısı ile yeni hatalara ve yanlışlara imza atması kaçınılmaz görünmektedir. Yaptığı sınavlarda cevap anahtarlarını bile doğru dürüst dağıtamayan, kendi yarattığı mağduriyetleri gidermek için somut adım atmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut zihniyetle eğitime sistemine yönelik somut politikalar üretmesi ve sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmesi mümkün görünmemektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!