O polisler yargılansın

Güncelleme Tarihi:

O polisler yargılansın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 02:10

Hanefi Avcı’nın telefonlarını, sahte isim ve olaylarla mahkeme kararı alarak dinlediği iddia edilen dönemin İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ve İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan için takipsizlik veren savcı Çimen’in kararına Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yanıt geldi: “Şikâyet yerinde. O polisler hakkında dava açılsın.”

Haberin Devamı

DEVRİMCİ Karargâh davasında 15 yıl hapis cezasına mahkûm olan, Odatv davasından da yargılanan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, Silivri Cezaevi’nden telekulak izi sürdü. Kendisi ve birlikte yargılandığı kişilerin dosyadaki telefon numaralarını tek tek çıkardı. Bu telefonlar için alınan dinleme kararlarını inceledi. İstanbul polisinin mahkemeden aldığı dinleme kararlarının bazılarında, telefonların IMEI numaraları üzerinden, dosyada adı geçmeyen kişiler üzerine olduğunu tespit etti. IMEI numaraları ile sanıkların numara ve isimlerini teker teker karşılaştıran Avcı, yasadışı dinlemeyi ortaya çıkardı. Avcı, telefonlarını hukuksuz dinlediğini iddia ettiği dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, takipsizlik kararı verdi. Avcı bu karara Bakırköy 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. İtirazı kabul eden mahkeme, takipsizlik kararını kaldırarak yasadışı dinlemeyi yapan, yaptıran görevlilere dava açılmasına karar verdi. Kararda şöyle denildi: “Hayali kimlikler belirtmek suretiyle IMEI üzerinden tedbir talep edilmesi halinde hukuka uygunluğun varlığından bahsedilemeyeceği gibi, talebi, bu haliyle hâkim önüne sunan ve imzasıyla talebin doğruluğunu onaylayan görevli kişiler de bunun hukuki sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır.”

Haberin Devamı

İKİNCİ TAKİPSİZLİK

Dosya, iddianame hazırlanması ve dava açılması için Savcı Çimen’e gönderildi. Ancak 1 yıl sonra farklı bir karar çıktı. Çimen, yasadışı telefon dinlemesi yaptığı iddia edilen Yılmazer ve Demirhan hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Avcı avukatı aracılığıyla bu karara itiraz etti. Bakırköy 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi itirazı haklı buldu. Mahkeme kararında, takipsizlik kararının ‘hukuksuz’ olduğuna işaretle şöyle denildi: “Şüpheliler hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar usulu ve yasaya uygun olmadığından, şikâyetçi vekilinin itirazının kabulüne, soruşturmaya devam kararının kaldırılmasına, soruşturma dosyasının gereği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!