7 işadamının mallarına koyulan tedbir kararı kalktı

Güncelleme Tarihi:

7 işadamının mallarına koyulan tedbir kararı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 00:23

25 Aralık'ta başlatılan ikinci soruşturma dalgası çerçevesinde 7 işadamının ve 2 şirketin mallarına tedbir konma kararı verilmişti. 'Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nun 2. Dalgasında 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına konan tedbir, soruşturmayı devralan savcılar tarafından kaldırıldı.

Haberin Devamı

25 Aralık'ta başlayan ikinci dalga operasyon çerçevesinde, Sabah gazetesini satın alan Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding'in sahibi Ömer Faruk Kalyoncu, Bosphorus 360'ın sahibi Cengiz Aktürk, Abdullah Tivnikli, Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Mehmet Cengiz ve Üsame Kutub'un mallarına koyulan tedbir kararı savcılar tarafından kaldırıldı.

"YARIM SAATE KARAR VERİLDİ"

Savcılar İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu, İrfan Fidan ve Murat Çağlak imzası taşıyan kararının gerekçesinde, çok kapsamlı bir soruşturma dosyası olmasına rağmen hakimliğin yarım saat gibi kısa bir sürede tedbir kararı aldığı belirtildi. Kararda şu ifadeler kullanıldı: “UYAP kayıtlarında yapılan incelemede Cumhuriyet Başsavcılığımızın tedbir kararı istemine ilişkin talebi dosyanın çok kapsamlı olması, 54 klasör ve 1005 sahifelik fezleke ihtiva etmesine rağmen, hatta tespitlerimize göre klasörlerin 32 tanesini ihtiva eden çuvalların halen mühürlü olup okunmaksızın yarım saat gibi kısa bir sürede TMK 2 Nolu Hakimliği tarafından şüphelilerin suçla ilgisi olup olmadığına bakılmaksızın bütün mal varlıklarına el konulmasına dair karar verilmiştir"

Haberin Devamı

"İLERİDE TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLARA SEBEBİYET VERİLMEMESİ" İÇİN TEDBİR KALDIRILDI

Şüpheli avukatlarının itirazı üzerine inceleme yapıldığı belirtilen kararda, TMK 2 No'lu Hakimliği tarafından, şüphelilerin suçla ilgisi olup olmadığına bakılmaksızın, bütün mal varlıklarına el konulmasına dair karar verildiği belirtildi. Mal varlığına tedbir konulması için isnat edilen suç ile elde edilen mal varlığı arasında irtibat bulunması gerektiği vurgulanan kararda, şüphelilerin avukatlarının talebinin kabulüyle "ileride telafisi imkansız zararlara sebebiyet verilmemesi açısından şüphelilerin mal varlıklarına el konulmasına ilişkin kararın kaldırıldığı" ifade edildi.

MASAK'TAN HERHANGİ BİR RAPOR ALINMAMIŞTIR

Kararda şu ifadeler kaydedildi: "Halen soruşturma sürdürülmekte, kapsamlı olan evrakın incelenmesine devam edilmekte ve soruşturma dosyasına girmesi gerektiği değerlendirilen evrakın mahallinden talep işlemleri devam etmektedir. Şüphelilerin mal varlıklarına elkonulması tedbiri bakımından ise şüphelilere veya sanıklara dair para, fon, menkul, gayrimenkul, hak ve alacaklar gibi mal varlığı hareketleri izlenmemiş ve herhangi bir kayıt getirilmemiştir. Şüphelilere isnat edilen suçlar, suç tarihinden ve bu suçlardan elde edilen kazanç miktarlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekirken böyle bir tespite gidilmeksizin ilgili talepte bulunulmuştur. MASAK'tan herhangi bir rapor alınmamıştır. Dosyada suçlara yönelik yetkili bir kurumdan veya bilirkişi den alınmış başka bir rapor da bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

EL KOYMA KARARI HANGİ MALLARI KAPSIYORDU

* Tüm bankalarda bulunan her türlü TL ve döviz cinsi hesapları.

* Bono, tahvil, yatırım enstrümanı ve kiralık kasaları.

* Gayrimenkulleri ve taşınmazları.

* Kara, deniz ve hava ulaşım araçları.

* Merkezi kayıt kuruluşlarında bulunan hak ve alacakları.

* Üzerlerine kayıtlı ve hisse sahibi oldukları tüm şirket ortaklıkları.

* Sermaye piyasasında işlem gören tüm hisseleri.

* Sigorta şirketlerinde bulunan hak ve alacakları.

KARAR METNİ:

7 işadamının mallarına koyulan tedbir kararı kalktı

7 işadamının mallarına koyulan tedbir kararı kalktı

BU İTİRAZ TEDBİRİ KALDIRDI

Bu arada mal varlıklarına koyulan tedbir kararının Bosphorus360 şirketinin yaptığı itiraz üzerine kaldırıldığı öğrenildi. İşte o itiraz dilekçesi:

Haberin Devamı

7 işadamının mallarına koyulan tedbir kararı kalktı

KİM NE YAPIYOR?

Mal varlıklarına konulan tedbir kararı kaldırılan işadamlarından Mustafa Latif Topbaş BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Cemal Kalyoncu Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, Ömer Faruk Kalyoncu Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu üyesi , Mehmet Cengiz Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Abdullah Tivnikli de Türk Telekom ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

6 MİLYAR DOLARLIK CİROYU YÖNETİYOR

Rizeli işadamı Mehmet Cengiz, 1980’de altyapı, taahhüt işleriyle başladığı iş yaşamını 1990'larda turizm yatırımlarıyla devam etti. 2004 yılında da Eti Bakır A.Ş.’yi ardından Eti Alüminyum’u alarak madencilik sektörüne adım attı. Bugün inşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Mehmet Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığı ile Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketinin de sahibi. Limak ve Kolin'in yanı sıra Kanyon ve MaPa ile birlikte 3. Havalimanı ihalesini de kazanmıştı. Yine üç ortak Akşam Gazetesi, SkyTürk360 ile radyo ve dergileri 60 milyon dolara alacaklarını açıklamış ancak daha sonra bundan vazgeçmişlerdi.Mehmet Cengiz ismi kamuoyunda en son özel jet alımıyla dikkat çekmişti. Dassault'un uzun mesafeleri duraksız uçabilen yeni modeli, Falcon 5X isimli özel jetin Türkiye'den ilk müşterisi Mehmet Cengiz olmuştu.

Haberin Devamı

SABAH'I SATIN ALDI

Mallarına el konulduğu iddia edilen işadamlarından Orhan Cemal Kalyoncu ve Ömer Faruk Kalyoncu son günlerde Sabah ve ATV'yi satın alarak gündeme gelmişti. Adını altyapı inşaatları ile duyuran Kalyon İnşaat'ın Taksim yayalaştırma projesi, Metrobüs ulaşım hattı, Mecidiyeköy katılımı Çağlayan Kavşağı Yol Yapımı Bakırköy Adliyesi Binası, 3. havalimanı projesi ve Ataköy Atık Su Arıtma Tesisi gibi projelerde imzası bulunuyor. Şirketin şimdiye kadar devletten aldığı ihaleler 100 milyar TL düzeyinde.

BİM'İN KURUCU ORTAĞI

Mustafa Latif Topbaş 1994 yılında BİM’in kurucu ortakları arasında yer aldı ve İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev üstlendi. 2005 yılından itibaren İdare Meclisi Başkanlığı, Ocak 2010’dan itibaren ise İcra Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor. 21 mağaza ile işe başlayan BİM’in bugün 3009 mağazası bulunuyor. 2005’te 1 milyar 673 milyon lira olan cirosu ise 2010’da 6 milyar 573 milyon liraya çıktı.

Haberin Devamı

ABDULLAH TİVNİKLİ:

Eksim’in patronu Abdullah Tivnikli, Albaraka Türk’ün kuruluş sürecinde yer aldı. 1989’dan beri Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev alan Tivnikli, halen Eksim Grubu’nda Murahhas Azalık, Türk Telekom’da da Yönetim Kurulu üyeliği görevleri var.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!