Komisyon’da Eminağaoğlu önlemi

Güncelleme Tarihi:

Komisyon’da Eminağaoğlu önlemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 13:22

HSYK yapısının değiştirilmesine ilişkin TBMM Adalet Komisyonunda yapılan görüşmelerde günlerdir devam eden gerginlikler nedeniyle bugünkü toplantı öncesi özel önlem alındı.

Haberin Devamı

TBMM görevlileri, görüşmelerin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu salonuna “görevli kartı” bulunmayan ve komisyon başkanlığınca davet edilenler dışında kimseyi almadı.

TBMM’DE KİMLİK KONTROLÜ

Görevliler bu amaçla kimlik kontrolü yaptı. Bu önlem, komisyon toplantılara katılan ve AKP milletvekillerinin tepkisiyle karşılanan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na yönelik bir önlem olarak yorumladı.


ÖNLEM DEĞİL RUTİN UYGULAMA İDDİASI

Hürriyet’e konuşan görevliler, söz konusu uygulamanın rutin uygulama olduğu iddiasında bulunarak, “Görevli kartı olmayan kimseyi almıyoruz. Milletvekili danışmaları ellerindeki evrakları teslim ettikten sonra salonda ayrılmak zorunda. Ayrıca komisyona davet edilen bir kişi var ise, bu durum komisyon başkanına bildiriliyor. Komisyon başkanı izin vermesi halinde salona alınıyor” dediler.

Haberin Devamı

YENİ SALON BULUNACAK

Türkiye’nin gündemini belirleyen Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu kanun teklifi görüşmeleri için yarın yeni bir salon aranacak. Teklifin şu anki görüşmeleri fiziki imkanları daha iyi olduğu için Adalet Komisyonu yerine Plan ve Bütçe Komisyonu’na ait salonda yapılıyor. Ancak yarın itibariyle Plan ve Bütçe Komsiyonu’nda torba kanunun internet yasaklarını düzenleyen maddeleri görüşülmeye başlanacak. Komisyon yetkilileri, “Kendi kanun tasarısı görüşmelerimiz olduğu için HSYK görüşmelerinin başka bir salona kaydırılması gerekecek” dedi.


SALONDA GERGİNLİK BİTMEYECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda yarın itibariyle gündem HSYK yerine internet yasakları olacak. Ancak salondaki gerginliğin bitmesi beklenmiyor. Torba kanunda “internette sansür” iddialarına neden olan maddelerin görüşülmesine başlayacağı için Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki toplantıların yine tartışmalı ve yüksek gerilimli geçmesi bekleniyor.

TİB’E KORUMA KALKANI

Torba kanunun internetle ilgili maddeleri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na “koruma kalkanı” getirirken, internet siteleri için de “jet hızıyla kapama” dönemini başlatıyor. Tasarı, TİB Başkanı ve Ulaştırma Bakanı’na da internet sitesine erişimi engelleme yetkisi veriyor. Söz konusu yetki, özel hayatın gizliliği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması gerekçelerine dayalı olarak kullanılabilecek. Özel hayatın gizliliğini ihlal iddiası gündeme geldiğinde, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın 4 saat içinde yayın yasağı devreye sokulacak. Geçtiğimiz hafta ise söz konusu düzenlemelerin yanı sıra AK Parti TİB’e yeni yetkiler getiren bir yasa teklifi daha verdi. Son 20 gün içinde verilen bu üçüncü teklifle, TİB Başkanına, “fuhuş” ile ilgili şikayetlerde de mahkeme kararı olmadan erişimi doğrudan engelleme yetkisi getiriliyor.

GENEL KURULA BU HAFTA GİTMEYECEK

İnternet yasaklarını da içeren torba kanunla ilgili komisyon görüşmelerinin hafta boyunca sürmesi bekleniyor. Torba kanunun genel kurul görüşmelerinin ise HSYK teklifinin durumu da dikkate alınarak gelecek ele alınması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!