Kılıçdaroğlu hukukçularla buluştu

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu hukukçularla buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 11:39

Kemal Kılıçdaroğlu bazı hukukçular ve gazetelerin Ankara temsilcileriyle 2 saatlik toplantı yaptı. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'de herkes tarafından bilinen ciddi bir devlet krizinin yaşandığını savundu.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Anayasa'nın 138. maddesinin çöktüğünü söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Üç erkten biri olan yargı bağımsızlığı, yargıç güvenliği ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi çöken bir devlette kriz var demektir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerin çok daha önce yapılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ama Sayın Cumhurbaşkanı şimdi takdir buyurmuşlar. Gidip görüşeceğiz. Kendi görüşlerimizi aktaracağız" diye konuştu.

ANKARA'DAKİ BULUŞMADAN KARELER

Sorular üzerine hukukçularla yaptığı toplantıyı da değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Güzel bir toplantı oldu. Siyasetçi olarak biz bazı şeyleri eleştiriyoruz. Ama istedik ki siyasetçilerin ötesinde yıllar yılı bu ülkede hakim, savcı, hukukçu yetiştirmiş bilim insanları da olsun. Onlar Türkiye'de yaşanan krizin boyutlarını, olası tehlikelerini anlatsınlar. Bunlar yapıldı, düşüncelerini anlattılar. Yargı dünyasından üç değerli başkan davet edilmişti. Onlar da geldiler, kendi düşüncelerini anlattılar. Demokrasinin hepimizin ortak paydası olduğu ve bunu geliştirmemiz gerektiği konusunda bir görüş birliğimiz oldu. Bu toplantı bize göre çok önemliydi."

Haberin Devamı

"Teklif yasalaşırsa Anayasa Mahkemesine gideriz"

Bir başka soru üzerine Kılıçdaroğlu, HSYK ile ilgili teklifin mevcut haliyle yasalaşması halinde kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine gideceklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Teklif bu haliyle çıktığı zaman Anayasa'ya açıkça aykırılıklar var. Bunu zaten hükümet de biliyor. Bilmemesi mümkün değil. Bu tabii ki Anayasa Mahkemesine gidecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"Anayasa değişikliğiyle ilgili masaya oturmak için ön koşulunuz bu teklifin geri çekilmesi mi?" sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, iki ön koşulları bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bu teklif geri çekilmeli. Anayasa Uzlaşma Komisyonu Sayın Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanmalı ve suratli bir şekilde HSYK veya bir başka alanda oturulur, çalışma yapılır.

İkinci ön koşulumuz yolsuzluk soruşturmalarına hükümet müdahale etmesin, bıraksın savcılar görevini yapsın. Hırsızın savunulduğu bir ülkede demokrasi olmaz. Kim kul hakkı, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemişse bunun üzerine gidilir. Bütün bu rezaletler yolsuzluk olaylarının üzerine gidilmesin diye yapılıyor, bu ortaya çıktı. Bunlar doğru değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!