Mogan Gölü'nde atıkların arasında yaşam mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Mogan Gölünde atıkların arasında yaşam mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 01:19

Barınma, üreme, konaklama amaçlı olarak 227 kuş türü tarafından kullanılan Mogan Gölü’ndeki çevre felaketi dehşet verici boyutlara ulaştı. Yüzlerce canlı, soğuk havaların etkisiyle donan göle dökülen atıkların arasında yaşam mücadelesi veriyor.

Haberin Devamı

Barınma, üreme, konaklama amaçlı olarak 227 kuş türü tarafından kullanılan ve 40’ı bölgede üreyen, 30’unun ise bütün yıl gözlendiği Mogan Gölü’ndeki çevre felaketi dehşet verici boyutlara ulaştı.
Ankara Hürriyet, Gerder Mahallesi’ndeki ‘Andezit taş ocaklarından’ Sukesen Deresi kanalıyla dökülen atıklar nedeniyle kirlenen Mogan Gölü’nü yeniden görüntüledi. Önceki aylarca defalarca gündeme getirilen çevre kirliliği ile ilgili olarak hiçbir önlem alınmamasına Gölbaşı halkı da tepki gösterdi.

KİRLİLİK HIZLA ARTIYOR

Başkent’in doğa harikası Mogan Gölü’ndeki kirlilik her geçen gün artmaya devam ediyor. Soğuk havanın etkisiyle donan gölde, taş ocaklarından gelen atıkların oluşturduğu ‘atık yarımadası’ da kirliğin boyutlarını gözler önüne serdi. Donan gölde beslenmeye çalışan yüzlerce canlı, buzun üstünde göle dökülen atıkların arasında yaşam mücadelesi veriyor. Kirliliğin görülmemesi amacıyla Sukesen Deresi etrafına çekilen perde de Mogan Gölü’ndeki çevre felaketinin önlenmesine yetmedi. Vatandaşlar ise yetkililere, “Yüzlerce canlı türünün yaşadığı Mogan Gölü’nü kurtarın” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

KORUNMASI GEREKEN TÜRLERİN EV SAHİBİ

Türkiye’nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi Annex II’de (Kesinlikle Korunması Gerekli Türler Listesi) Mogan’da yaşayan alaca balıkçıl (Ardeola ralloides) ve küçük balaban (Ixobrychus minutus), dikkuyruk (Oxyura leucocephala) ve küçük kerkenez (Falco naumanni) bu alanda korunması gereken mutlak türler arasında gösteriliyor.

BELEDİYE YETKİ İSTEMİŞTİ

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, sürekli kirlilikle gündeme gelen Mogan Gölü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki isteyerek, “Doğal hayatın devamı ve Ankara için büyük öneme sahip olan gölümüzün yetki belirsizliği ve bürokratik engeller sonucu temizliği ile rehabilitasyonuna yönelik proje ve çözüm üretilmesinde çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır. Gölbaşı Belediyesi koordinasyonunda gölün temizliği ve rehabilitasyonunun yapılmasına yönelik projeler üretilerek hayata geçirilmesi için belediyemize yetki verilmesini istiyoruz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!