Ufukta gaz zammı yok

Güncelleme Tarihi:

Ufukta gaz zammı yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2014 00:36

2014 yılında iki önemli seçimin yapılacağını hatırlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, doğalgazda fiyat artış yapılmaması yönünde bir politika izleneceğini belirtti.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla gerçekleştirilen bir dizi toplantının ardından, 2014 yılı içerisinde doğalgaz tarifelerinde herhangi bir artış yapılmayacağı yönünde irade ortaya konulduğu kaydediliyor. Enerji IQ’nun haberine göre, bir süre önce doğalgaz ithal eden firma temsilcileriyle bir araya gelen Müsteşar Metin Kilci, iki önemli seçimin yapılacağı 2014 yılı içerisinde doğalgazda fiyat artış yapılmaması yönünde bir politika izleneceğini belirtti.
Doğalgazda fiyat ayarlaması en son 2012 yılında yapılmıştı. BOTAŞ’ın satış fiyatına önce 1 Nisan 2012’de zam yapılmış, ardından da 1 Ekim’de de yüzde 9.8 artış yapılmıştı. BOTAŞ’ın kesintisiz serbest satış fiyatı Ekim 2012 tarihinde yapılan zamla 0,650460 TL/Sm3’ten bugünkü değeri olan 0,717783 TL/Sm3’e yükselmişti. Son 16 ayda dolar kurundaki yüzde 21.7’lik artışa karşın, iç piyasa satış fiyatlarında artış yapılmaması, piyasa dinamiklerini 2014 yılı süresince de zorlayacak yorumları piyasada yükseliyor.

TOPTANCILAR ZORDA

İthalatçı şirketlerin, son kullanıcıya satış yapmak yerine ithal ettikleri doğalgazı tümüyle toptan satıcılara satması da bu yıl toptan satıcı şirketlerin zorlu bir dönemden geçmesine neden olacak. Kur ve dengesizlik risklerini üstlenen toptan satıcıların, ekonomi ve sanayideki olası bir daralmanın etkisiyle azalacak talep karşısında oldukça zorlanacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

ELEKTRİKTE TARİFEYE DİKKAT EDİN

ENERJİ sektörü analisti Emre Ertürk konuyla ilgili şunları söyledi: “Doğalgaz fiyatlarına zam yapılmazsa, BOTAŞ’ın zararını azaltmak amacıyla YI ve YID’lere sattığı doğalgaz fiyatını arttırmasını bekliyorum. Barajlardaki su seviyesinin düşük olması ve kuraklık nedeniyle bu durumun elektrik tarifelerini de mutlaka yansıyacağını düşünüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!