Avrupa Parlamentosu Snowden'ı dinleyecek

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu Snowdenı dinleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2014 13:21

ABD'nin Avrupa'daki gizli dinleme programını araştıran Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi, skandalı ifşa eden ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski çalışanı Edward Snowden'ı dinleme kararı aldı.

Haberin Devamı

Komitedeki oylamada, Rusya'ya sığınan Snowden'la canlı video bağlantısına sadece iki üye karşı çıkarken 36 parlamenter destek verdi. Snowden kabul ederse tüm AP üyelerine açık oturumun şubat ayında düzenlenmesi bekleniyor.

Washington yönetiminin vatana ihanetle suçladığı Snowden, ABD'nin İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi işbirlikçileriyle küresel ağ oluşturup telefonları dinlediğini ve interneti gözetlediğini ortaya koyan belgeler sızdırmıştı.

Snowden'ın ifşaatlarıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonunun bile dinlendiğinin ortaya çıkması gerginliğe neden olmuş, bazı Avrupa ülkeleri Washington'dan yeni bir istihbarat anlaşması talep etmişti.

ABD yönetiminin gizli dinleme programının terörle mücadele amaçlı olduğunu savunması Avrupalıları ikna etmemiş görünüyor. Bugüne dek onlarca uzmanı dinleyerek skandalı araştıran AP Sivil Özgürlükler Komitesi'nin taslak raporunda, ABD'nin yaygın dinleme ve izleme programının "ekonomik espiyonaj, sanayi casusluğu ve siyasi profilleme" için kullanıldığı şüphesi uyandırdığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu arada ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers, Edward Snowden'ın 1,7 milyon gizli belgeye erişerek ABD tarihinin en büyük istihbarat hırsızlığına imza attığını ve sızdırılan bazı belgelerin görev başındaki Amerikan askerlerinin hayatına mal olabileceğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!