Yanlış

Güncelleme Tarihi:

Yanlış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2014 01:31

Sarıkamış Harekatı’nın 99’uncu yıldönümü törenlerine katılan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ve ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sadece gönüllülerle yapılan anma etkinliğinin artık ülke geneline yayılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sönmez, TOKİ’nin Sarıkamış’ın doğusuna yaptıracağı 99 metrelik Sarıkamış Şehitleri anıtıyla ilgili ise eleştirilerde bulunarak şunları söyledi: “Anıtın konumu da mantığı da yanlış. 99 metre uzunluğunda bir anıt üzerine 200 metrekare bir bayrak düşünüyorlar. Böyle bir bayrağı muhafaza etmek mümkün değil. 99 metre yüksekliğindeki anıta 200 metrekarelik bayrak asarsanız bunu her gün ya da birkaç gün arayla değiştirmek zorundasınız. Bu bayrak yaklaşık 50 kilogramdır ki ıslandığı zaman ağırlığı 2 katına çıkar. Orman ve Su İşleri Bakanlığı şu anda Sarıkamış’ta 7 bin metrekarelik bir alan üzerine 2 bin metrekarelik büyük bir müze planlıyor. Tam harekatın, savaşın olduğu yere Kafkas Cephesi Araştırma ve Tanıtım Merkezi kuruyorlar. Çok mükemmel. TOKİ’nin düşündüğü anıt ise savaş alanına uzak olduğu gibi anma törenleriyle de hiç ilgisi yok. Anma törenleri Sarıkamış’ın batı ucunda, anıt doğu ucunda. Mantık olarak da niye 99 metre yükseklikte, bunun cevabı yok.”

Haberin Devamı

Gence’deki sancak

AZERBAYCAN’ı 1918 yılında Ermeni Taşnak ordusunun işgalinden kurtaran Nuri Paşa komutanlığındaki Kafkas İslam Ordusu’nun ay yıldızlı sancağı, Gence şehrinde bulundu. Azeri araştırmacı-gazeteci Nicat Dağlar, konuyla ilgili şunları söyledi: “2’nci Dünya Savaşı’nın Azerbaycan asıllı ilk SSCB Kahramanı İsrafil Memmedov’la ilgili araştırma yapmak için Gence’deyken bayrağı tesadüfen buldum. Memmedov’un yeğeni Fizuli Hüseyinov bana evlerinde Nuri Paşa’nın bayrağının bulunduğunu anlattı ve sundu. Onun babası Ali Hüseyinov 1918 yılında Gence’de silahlı çatışmalar sırasında zarar gelmemesi için bayrağı eve getirmiş. Aile komünist yönetimin eline geçmemesi için bayrağı evin çatısındaki toprağın arasında saklamış. O dönem çok sıkıntılıymış. Ali Bey daha sonra bayrağı nerede sakladığını unutmuş. Oğlundan bulunduğu takdirde bayrağı göz bebeği gibi korumalarını istemiş. Daha sonra vefat etmiş. Oğlu birkaç yıl önce evini tamir ederken çatıdaki toprakların arasından bulmuş. Bayrağın bir kısmı çürümüş durumda. Hüseyinovlar Ailesi, eseri ilgili kurumlara vermeye de hazır” diye konuştu. Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın emriyle kurulan Kafkas İslam Ordusu, 1’inci Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi’nde yer aldı. Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Paşa’nın komutasındaki Ordu, 1918 yılının mayıs ayında Azerbaycan’ı Ermeni Taşnak çetelerinin işgalinden kurtardı. Gence’de Ermeni çeteleri püskürten Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918’de Bakü’ye girdi. Çıkan çatışmalarda 1130 Mehmetçik şehit oldu. . - CİHAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!