Geleceğin televizyonunu tasarladılar

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin televizyonunu tasarladılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 09:19

Üniversiteliler, Geleceğin Televizyonu Tasarım Yarışması için farklı boyut ve özelliklerde televizyon tasarladılar. 64 başvuru arasından finale kalan 9 projeden ilk üçe giren öğrencilerin ödülü ise Amsterdam Philips tasarım stüdyosunu ziyaret oldu.

Haberin Devamı

Geleceğin Televizyonu Tasarım Yarışması’nın birincisi ‘Box’ adlı projesiyle Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencisi Yalçın Çelikdemir oldu. İkinciliği ‘Extend’ adlı projesiyle Scuola Politecnica Üniversitesi, endüstriyel tasarım yüksek lisans öğrencisi Mehmet Oğuz alırken, üçüncülüğü de ‘Hologram’ adlı projesiyle Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi İdil Kantarcı aldı.
İlk üçe giren tasarımların sahipleri ödül olarak, Dutch Design Week’e katıldı ve Amsterdam Philips tasarım stüdyosunu ziyaret ettiler. Son oylamaya kalan 9 tasarım 27 Kasım – 01 Aralık tarihleri arasında Küçük Çiftlik Park’ta düzenlenen İstanbul Design Week’te sergilendi. Maçka Küçükçiftlik Park’ta, TP Vision Türkiye Genel Müdürü Faruk Kocabaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte ilk üçe giren öğrenciler, tasarımlarının hikayelerini anlattı. Yarışmanın jüri üyelerinden Derin Sarıyer, DDF Kurucu Başkanı Arhan Kayar ve Kale Grubu Başkan Yardımcısı Sertaç Ersayın da bulundu. Öğrencilerle yarışmadaki başarılarıyla birlikte, gelecek planlarını, tasarıma meraklarını konuştuk.

Haberin Devamı

Estetik ve ikonik bir ürün

Birinci olan Yalçın Çelikdemir, yaz tatilinde 10 günlüğüne İstanbul’a ailesinin yanına geldiğinde yarışmadan haberdar oldu. Bir hafta içinde açılır, kapanır ve rulo olabilen bir televizoyn ekranı tasarladı. Bunun nedenini ise, “Televizyon ekranları giderek inceldiği için bu fikrin tutacağını düşündüm” sözleriyle açıkladı.
Çocukluğundan itibaren çizim yapmayı sevdiğini belirten Mehmet Oğuz ise, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı 2012 mezunu. Scuola Politecnica Üniversitesi, endüstriyel tasarım yüksek lisans öğrencisi Mehmet Oğuz, Extend adlı tasarımının özelliklerini şöyle anlattı: “TV denilince genellikle dikdörtgensel bir form aklımıza geliyor. Ama ben bu algıyı kırmak istedim. Tasarıma farklı bir şekilde yaklaştım, estetik ve ikonik bir ürün ortaya çıkardım. Tasarımda yanlardan çıkan lazer ışınları ile istediğimiz boyutta Tv seyredebiliriz. Bu sayede daha büyük boyutta tv almamıza gerek kalmıyor. Sol ve sağ taraftan çıkan lazer ışınları ile iki ayrı kanalı aynı anda izleme imkanı sağlıyor.”

Haberin Devamı

Farklı pencereden bakmamı sağlıyor

İdil Kantarcı ise yarışmada 3’üncü oldu. Geleceğin Televizyonu Yarışması’na Hologram Televizyon tasarımıyla katılan Kantarcı, çalışmasının özelliklerini şöyle anlattı: “3D-Vision, lazer ışınlarına dayanılarak gerçekleştirilen, üç boyutlu görüntü veren holografi tekniğini temel alıyor. Görüntü, alışıldığı gibi iki boyutlu değil, gerçekçi bir derinliğe sahip olan üç boyutlu görüntü olarak izleyiciye aktarılıyor. Hologram tekniği ile üç boyutlu görüntü veren 3D-V, duvar gibi dikey bir yüzey yerine, masa gibi yatay bir yüzeyde konumlandırılıyor. Bu yenilikçi yaklaşım televizyonu yaşam alanımızın ortasına çeker. Bunun yanı sıra kablosuz ses ve enerji aktarımı teknolojisi, 3D-V’ye hareket serbestliği kazandırarak, kullanım kolaylığı sağlıyor. 3D-V’nin kumandası, akıllı telefonlardır. Philips TV kumanda aplikasyonu akıllı telefonlara yüklenerek televizyon ile senkronize edilir. Böylece cihaz kalabalığı ortadan kaldırılıyor. 3DV’nin tasarımında kullanılan malzemeler titanyum ve camd. Bu malzemeler insan sağlığına zararlı olmayan, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!