GeriSeyahat 36 saatte Güney Miami sahili
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Güney Miami sahili

36 saatte Güney Miami sahili

Ocak ayında Kuzey Yarımküre’nin gündeminde kar, kış, Florida Eyaleti’nin sahillerinde ise buzlu margaritalar, güzelliğiyle göz kamaştıran şortlu kızlar var.

Güney Miami sahili, Gale, Lord Balfour, SLS South Beach gibi yepyeni otelleri, Yardbird Southern Table & Bar, Khong River House, Tongue & Cheek yepyeni restoranlarıyla kıştan kaçan tatilcileri ağırlıyor. Kıyıda her ihtiyaca uygun plaj bulmak mümkün. Aileler, bekârlar, eşcinseller, huzur arayanlar kendi cennetlerini yaratmış. Kendinize uygun olanı seçin, sizi kış uyuşukluğundan kurtaracak heyecanlı bir tatile adım atın.

Cuma

16.00
Adım adım alışveriş

Güney Sahili, yürüyerek ya da bisikletle turladığınızda ferahlık veren bir mekân (Saati 12, günlüğü 48 TL’ye DecoBike kiralayabilirsiniz. www.decobike.com). Alton Sokağı ile Washington Caddesi arasındaki trafiğe kapalı bölgede pek çok cazip mağaza, restoran sıralanmış. Sahile uyum sağlamanızı sağlayacak Havaianas stili kristal süslü tokyolardan tropik desenli pareolara ne ararsanız var. Kahveciler, dondurmacılar, sanat galerileri, barlar, kulüpler, ünlü modaevlerinin şubeleri, Anthropologie, Madewell and Kiehl’s gibi zincir mağazalar... Kısacası giderken bavulunuzda boş yer bırakın.

19.00
Freskolu akşam yemeği

Kimileri için Ocean Drive kaldırımlarındaki kafe masalarından birine oturup, içine baş aşağı iki Corona birası yerleştirilmiş (evet gerçekten bunu yapan var) sürahi büyüklüğündeki bardakta margarita yudumlamak kadar saçma bir iş olamaz. Kimileri için ise büyük keyif. Bu turistik sahilde sıralanan restoranların kentin en leziz mönülerini sunduğu söylenemez. Fakat en yaratıcı kıyafetleriyle, kimi zaman da yarı çıplak şekilde okyanus kıyısında geçit yapanlar açısından çok zengin. Altamare ve YUCA gibi kaliteli restoranlar Lincoln Sokağı’nda (lincolnroadmall.com). Açıkhavadaki en iyi deniz ürünleri restoranlarından SushiSamba’da sizi iştah açıcı, dayanılmaz görüntüleriyle Japon usulü kızartılmış kaya karidesi tabağı (35 TL), Ezo (somon, kuşkonmaz, soğan, susam, gevrek karides, wasabi mayonezi; 26 TL) gibi deniz ürünleri dürümleri bekliyor.

21.00
Otellerde turlama

Karanlık çöküp bronzlaşmış tenleriyle dolaşanlar sahildeki yerlerini gölgelere terk edince rotanızı değiştirip başka bir yürüyüşe çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu kez Ocean Drive’daki Colony, Boulevard gibi art deco mimarili, Starlite gibi rengârenk neonlarla ışıklandırılmış otellerin bulunduğu bölgeye yönelin. Kısa bir yürüyüş yapın, hava alın. Sonra Cameo, Mansion, Nikki Beach gibi kulüplerden birine girebilirsiniz. Şıklık yarışı yapılan mekânlardan hoşlanmıyorsanız bir zamanlar Gianni Versace’nin yaşadığı köşkü geçip Hotel Victor’a gidin. Kaldırımdaki bir masaya oturun. Bir kadeh şarap söyleyin. Sahnedeki müziğe kulak verin. Biraz daha kuzeye yürürseniz karşınıza eşcinsel bar ve restoranı Ocean to the Palace çıkacak. Şansınız varsa kaldırımda en iddialı kıyafetleriyle adeta şov yapan travestilere rastlarsınız. Zarafet ve kalite arayanların ise Collins Caddesi’ne ulaşıp, buradaki klasik Miami otellerinin barlarını görmelerinde yarar var. Karanlık köşeleriyle Delano, daha iddialı bir mekân için masmavi ışıklarıyla Fontainebleau en popüler seçenekler.

Cumartesi

09.00
Sabah okuması

Güne News Cafe’nin kaldırımdaki masalarından birinde dünya basınını okuyarak başlayın. Bu bar, restoran, gazete bayii 24 saat açık. Efsane günleri geride kalsa da masalar turistlerle dolu. Makul fiyatları, sahil görünümüyle kent ahalisinin de uğrak yeri. Çifte yumurta, sosis, salam, meyve suyu, ekmek, kahve ya da çaydan oluşan özel kahvaltı 21 TL. Kızarmış ekmek, çörek, Belçika waffle’ı 15 TL (newscafe.com). Daha zengin bir brunch için (11.30’da başlıyor) kuzey yönde birkaç cadde ilerideki Beatsy Hotel’deki (thebetsyhotel.com) BLT Steak’e gidebilirsiniz. Yenilenen yapı geçmişin parlaklığını yansıtıyor. Mönü standartların ötesine uzanıyor: Tarçınla karamelize edilmiş muz, kızarmış ekmek (28 TL), kaymaklı, yabanmersinli, portakal çiçeği şerbetli kek (24 TL), BLT Popover (haşlanmış yumurta, beşamel, gruyer peyniri; 28 TL).

11.00
Güneş ve sörf

Rahatlamak, denizle kucaklaşmak için kilometrelerce beyaz kumsal sizi bekliyor. Ücretsiz, halka açık kumsallardan birini seçin (liste: Miamiandbeaches.com). Güney Sahili adlı bölge Ocean Drive ile Beşinci Cadde’den başlayıp 21’inci Cadde ile Collins Bulvarı’na kadar uzanıyor. Lummus Park’ta çocuk parkı ve voleybol sahası var. South Pointe Park’ta interaktif su oyunları, gözlem terası, çocuk bahçesi bulunuyor. Her ikisinde de tuvaletler ücretsiz. Yemek için uzaklaşmanız gerekmiyor, sahil boyunca restoranlar sıralanmış. Havlunuzu bile toplamadan, bir koşu restoranlardan ya da süpermarketten bir şeyler alabilirsiniz. Şık bir atmosfer, müzik, güzel genç kızlar için SLS Hotel South Beach gibi otellere göz atmanız gerekiyor. Gece kulübü Hyde Beach, öğle yemeğinde şef José Andrés’in hazırladığı mönüyü sunuyor (burgerler 40 TL, ton balıklı deniz ürünleri tabağı 35 TL). Sadece kaloriye değil, fiyatlara da dikkat...

14.00
Sanat ve mimari

Miami’nin geniş Art Deco bölgesinde 1920 ve 1940’lardan kalma, dönem mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan pek çok tarihi bina bulunuyor. Art Deco Welcome Center’ın her gün düzenlediği rehberli yürüyüş turları saat 10.30’da başlıyor. Perşembeleri 18.30’da ek tur var. Katılımcılar otel, restoran ve diğer tarihi yapıları hakkında bilgi alıyor (40 TL). Aynı turu kulaklıktan bilgi alıp, tek başına da yapabilirsiniz (30 TL). Merkez kentteki eşcinsel (30 TL) ve Yahudi (40 TL) kültürünü anlatan tematik yürüyüşler de düzenliyor (mdpl.org/welcome-center). Eğer yağmurlu bir günse Bass Sanat Müzesi’nde Rubens, Botticelli, Ghirlandaio gibi ustaların eserlerini görebilirsiniz (bassmuseum.org, giriş 15 TL). Sanayi Devrimi’nden 2’nci Dünya Savaşı’na kadarki dönemden objelerin sergilendiği Wolfsonian-Florida International University Museum (giriş 14 TL) ve Florida Yahudi Müzesi aynı bölgede. Ayrıca taksiyle kısa sürede ulaşabileceğiniz Wynwood Sanat Bölgesi’nde pek çok galeri, bar, antikacı bulunuyor.

18.00
Panoramik manzara

Ocean Drive’ın kitsch atmosferinden epeyce uzakta, 3 bin metrekarelik bir restoran ve bar Juvia. Japon, Peru, Fransız mutfağından oluşan mönüde somon dürümleri, baharatlı ızgara tavuk gibi seçenekler dikkat çekiyor. Restoranın panoramik manzarası soluk kesici. Özellikle dolunayda, ay elinizi uzatsanız tutacakmışçasına yakın. Juvia, geçen yıl çarpıcı dekorasyonuyla James Beard Vakfı Ödülü’nü kazandı (juviamiami.com).

19.30
Küçük bir gece müziği

Güney Sahili’nde pek çok müzik mekânı bulunuyor. Şef Michael Tilson Thomas’ın kurduğu orkestra akademisi New World Symphony, özel bir mekân. Frank Gehry’nin tasarladığı sıradışı binayı bulmakta zorlanmayacaksınız. Bazı konserler 2 bin metrekarelik duvar perdesinden ücretsiz yayımlanıyor. Diğer türlerdeki müzikler ve tiyatro oyunları için Art Deco üslubunda inşa edilmiş Colony Theater’a bakmanız gerekiyor (colonytheatremiamibeach.com).

Pazar

10.00
Okyanus sahilinde egzersiz

Kilometrelerce uzunluktaki Güney Sahili’nde, okyanus kıyısında sıralanan açıkhava spor alanlarından bazıları diğerlerinden çok daha güzel. Örneğin 17th Street Beachwalk tabelasını gördüğünüz yerde durun. Koşucuların yanı sıra tekerlekliler de burayı tercih ediyor. Paten, bisiklet, zencefil gibi tekerlekli araçları yakındaki firmalardan kiralayabilirsiniz. Daha sakin bir yer arıyorsanız Miami Beach Botanik Bahçesi’ne gidin. Tropik bitkiler arasında yürüyün. Giriş ücretsiz (mbgarden.org).

14.30
İspanyol lezzetleri
Espanola Way’i görmeden

Güney Sahili’nden ayrılmayın. 1925’lerden kalma İspanyol sümürge mimarisi üslubunda binalarda birçok restoran, mağaza bulunuyor. Oh! Mexico’da atıştırabilir, dondurma tadabilirsiniz. İspanya ve Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki yerleşimlerinden esinlenerek oluşturulan huzurlu köy bir zamanlar Al Capone gibi kumarbazların uğrak yeriydi. Günümüzde New York’taki Little Italy’nin karaokesiz hali (myespanolaway.com)...

Nasıl gidilir

Ocak ayının üçüncü haftasında, İstanbul’dan Miami’ye bir aktarmalı gidiş-dönüş uçuşlar, İsviçre ile Kanada Havayolları’nın ortak seferinde 1770 TL’den başlıyor. İngiliz Havayolları, bir aktarmalı 1800 TL’ye uçuyor.

False