Artık yargının gökten yere inmesi lazım

Güncelleme Tarihi:

Artık yargının gökten yere inmesi lazım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2014 02:37

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Bizde yargıyı, yargıcı kutsayan bir anlayış var, onu bir türlü aşabilmiş değiliz. Artık yargının gökten yere inmesi lazım” dedi. HSYK için “RTÜK” benzeri model düşündüklerini anlatan Şentop, Hürriyet’e şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da HSYK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesini önermiştik. Meclis, üçte birini doğrudan, üçte birini de yargının belirleyeceği üç katı aday arasından seçecek, üçte biri de Cumhurbaşkanınca seçilecek. Detaylardaki bazı ihtilaflara karşılık aslında bütün partiler, nihai olarak Meclis’in seçmesi konusunda uzlaştı. Orada, iktidar ve muhalefete, Meclis’teki temsil oranlarına göre kontenjan ayrılması da konuşuldu. Kota uygulaması temsilde çoğulculuğun sağlanması anlamında da makul görülüyor. Tabii partiler kendi üyelerini seçmeyecek, seçileceklerde, belli bir süre yargıç, savcı ya da avukat olarak görev yapmış olmak gibi belirli nitelikler aranacak. Bu olduğunda HSYK’da, bugünkü gibi tek bir ses, diğer ufak tefek sesleri bastıran tek bir güçlü ses olmaz, çoğulculuk olur.

HSYK birçok karar veriyor ama millet şikâyetçi, peki şikâyetçi olan millet HSYK’yı değiştirebilir mi, değiştiremez, hesap sorabilir mi, soramaz. Millet adına yargı yetkisi kullanıyor, ama milletle münasebeti nedir, yok. HSYK üyeleri milleti mi temsil ediyor, hayır; kendisini seçenleri, yargıyı temsil ediyor. Aslında bizde yargı bağımsızlığın ötesinde, sorumsuz. Hiç kimseye karşı sorumluluğu yok, millete karşı da yok. Böyle olduğu için de keyfileşiyor. Kendi içinde popülizm var, bugün teftiş denetim mekanizmaları çalışmıyor, kendilerini seçenleri nasıl denetlesinler? Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Ama Meclis seçtiğinde, ileride bir sorun yaşandığında Meclis bir daha seçmeyecek o üyeleri. Halk böylece bir ölçüde sürece dahil olmuş olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!