Devlet altyapı yapsın üstünü tamamlarız

Güncelleme Tarihi:

Devlet altyapı yapsın üstünü tamamlarız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 01:43

Türkiye’de denizlere binlerce ton evsel ve sanayi atığı döküldüğünü ifade eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm için devletin desteği gerektiğini söyledi. Ulusoy, “Devlet altyapı yatırımı yapsın, biz üstünü tamamlarız” dedi.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ dönem yeniden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TÜRSAB) başkanlık koltuğuna oturan Başaran Ulusoy, 2013 yılı turizm sektörünü değerlendirdi. 2013’ün turizmde başarılı bir yıl olduğunu ifade eden Ulusoy, 2023 hedefleri için Türkiye’de özellikle çevre kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 3 tarafı denizler çevrili Türkiye’de denizlerin ‘ölüm döşeğinde’ olduğunu belirten Ulusoy, “Marmara denizi nefes alamıyor. Karadeniz tam anlamıyla öldü. Ege denizi çırpınıyor. Akdeniz ise boğuluyor. Karadeniz’e her yıl 10 milyon ton inorganik madde, 400 bin ton üzerinde petrol, 500 milyon metreküp evsel atık dökülüyor. Türkiye sahillerinden 10 milyon nüfusa eş değer, Yunanistan’dan ise 7.5 milyon nüfusa eşdeğer kirlilik Ege Denizi’ne dökülüyor. Ülke olarak çevreci bir şekilde hareket etmeliyiz. Suyu çok iyi kullanmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

TABİAT İNTİKAMINI ALIR

Denize dökülülenler nedeniyle tabiatın birgün intikamını alacağını dile getiren Ulusoy, “Güçlü bir dalga veya bir fırtına gelir o dolguyu darmadağın eder. Tabiatla oynamayacaksın. Denizlere dökülen çöpleri bertaraf etmek için Arıtma tesisleri kuracaksın. Karadeniz’de bir tane çöp fabrikası yok. Karadeniz çöp denizi. Balık kalmadı. Devlet altyapıyı yapsın üstünü biz yaparız. Denizler turizm sektörü açısından büyük önem taşıyor” dedi.

BİZ VİZE KOYACAĞIZ

Turizm sektörünün Türkiye ekonomisine büyük katkıları olduğunu ifade eden Ulusoy, “Dış ticaret açığının yüzde 14’ünü turizm sektörü kapatıyor. İhracatın yüzde 19,2’sini de sektör karşılıyor” dedi. Turizmin Türkiye’nin itibarı olduğunu söyleyen Ulusoy, “Hala Türkiye’ye vize koyan ülkeler var. Bu ülkelerle görüşmelerimizde ‘bize vize koymayın. Eğer böyle devam ederse bizim ülkemize girmek için biz sizden vize isteyeceğiz’ diyoruz. Çünkü artık Türkiye bekleyen ülke değil, gönderen konumda. 2002’de Türkiye’de içeride ve dışarıda gezen sayısı 568 bin kişiydi. 2012’de ise 12 milyon kişiye ulaştı. 2013’te 13 milyon, 2023’te ise 35 milyon kişiyi hedefliyoruz. Sadece kurban bayramında 78 ülkeye turist gönderdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tatile gidecekler tercihini Hürriyet ile belirliyor

TATİLE çıkanların seyahat yapmak istedikleri yeri nasıl seçtiklerine dair araştırmalar yaptıklarını ifade eden Başaran Ulusoy, Gazete ağırlıklı tercih yapanların bu konuda Hürriyet’i seçtiklerini söyledi. Tatil tercihini gazetelerden yapanların yüzde 70’inden fazlasının Hürriyet Gazetesi ve eklerinden yararlandığını söyleyen Ulusoy, “Hürriyet Gazetesi’ni Seyahat eki alanında en iyilerden biri. Tatilciler bu gazeteyi takip ediyor. Bu ek çıkmaya başladıktan sonra bir çok gazete bu işe girmek zorunda kaldı. Okuyucular da büyük bir alışkanlık yarattı. Büyük araştırmalara girmek yerine nereye tatile gideceğine Hürriyet Gazetesi’nden bakıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

34 milyon turisti geçtik

2012’de 30 milyon 400 bin turist sayısına ulaşıldığını hatırlatan Ulusoy, 2013’te 34 milyonu aştığını söyledi. Türkiye’nin gelir sıralamasında dünyada onuncu, sayıda ise 6. sırada olduğunu söyleyen Ulusoy, “2023’te hedef 50 milyar dolara ulaşmak” dedi.

Galataport bitirilmeli

TÜRKİYE’de limanların yetmediğini belirten Ulusoy, “Cruise turlarında çok ileri seviyelere geldik. Yunanistan’ın gemilerini kiralıyoruz. Galataport limanının yapılmamasının Tür-kiye’ye maliyeti her yıl 1 milyar dolar. Bir an önce bitmeli” dedi.

‘Erken’de hedef 6 milyon

2013’te 4 milyon kişinin erken rezervasyonla seyahat ettiğini söyleyen Ulusoy, 2014’te ise hedefin 6 milyon kişi olduğunu belirtti. Ulusoy, “Erken rezervasyonda 2023 yılında 35 milyon kişininbu alandan faydalanmasını istiyoruz” dedi.

4 milyon

Haberin Devamı

2013’te erken rezervasyonla tatile çıkan kişi sayısı.

34 milyon

2013’te ulaşılan turist sayısı.

6 milyon

2014’te erken rezer-vasyonla tatile çıkması beklenen kişi sayısı.

78 ülke

Kurban Bayramı tatilinde gidilen ülke sayısı.

13 milyon

2013’te tatil yapan Türk turist sayısı.

%14

Turizmin dış ticaret açığının kapanmasındaki payı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!