Sesi, soluğu ve dostluğunu sahneye taşıyacaklar

Güncelleme Tarihi:

Sesi, soluğu ve dostluğunu sahneye taşıyacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2014 01:12

2012’de aramızdan ayrılan, bozlak geleneğinin son önemli temsilcisi ozan Neşet Ertaş, 10 Ocak’ta İstanbul’da özel bir konserle anılıyor.

Haberin Devamı

Ozanın sağlığında dost meclisinde düzenlenen türkü akşamlarına katılan Cengiz Özkan, Olgun Şimşek, İsmail Altunsaray bu atmosferi İş Sanat’ın sahnesine taşıyacak.

Yazar Yaşar Kemal’e göre ‘Bozkırın Tezenesi’ydi. Müzik çevrelerinde Abdal geleneğinin, bozlakların son önemli temsilcisi olarak tanındı. Bu niteliğiyle 2009’da UNESCO’nun somut olmayan Dünya Kültür Mirası programı kapsamında ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ilan edildi…
Kendisi ise “Babam Muharrem Ertaş’ın gölgesiyim. Gölgenin gölgesi olmaz” diyordu sanatını değerlendirirken. ‘Garip’ mahlasını seçmişti. 2012 Eylülü’nde, 74 yaşında, prostat kanserine yenik düştüğünde geriye ondan 15 CD’lik geniş bir külliyat, ‘Neredesin Sen’, ‘Hapishanelere Güneş Doğmuyor’ gibi onlarca unutulmaz deyiş kaldı...
Ölümünden yaklaşık 1,5 yıl sonra Neşet Ertaş’ın yakın dostları, ailesi bir araya gelip, ozanın sağlığındaki müzik buluşmalarını andıran özel bir anma akşamı düzenledi. ‘Dostlar Neşet Ertaş Söylüyor’ adlı akşamın programını hazırlayan, ozanın sağlığındaki türkülü buluşmaların da mimarı; Neşet Ertaş’ın yakın dostu ve prodüktörü Hasan Saltık “Canı sıkıldığında telefon edip, ‘Ben İstanbul’a geliyorum’, derdi. Cengiz Özkan, Olgun Şimşek gibi genç dostlarıyla birlikte benim evimde müzikli akşamlar düzenlerdik. Uğur Yücel, Şener Şen de katılırdı. Neşet Ertaş’ı bu dost akşamlarının ruhuyla anmak istedik. Bugüne kadar düzenlenen birçok anma programına içerik ve üslubuna katılmadığımız için ailesiyle birlikte karşı çıktık. Örneğin memleketi Kırşehir’de turistik tanıtım amaçlı bir festival gibi anma düzenlendi. Sözleriyle, müzikleriyle Türkiye’de nefret söylemini yaygınlaştıran kişiler davet edildi. İlk kez dostlarıyla birlikte onu hatırasına uygun şekilde anmak üzere bir araya geleceğiz diyor.”

SÜRPRİZ İSİM

Haberin Devamı

Anma akşamının solistleri Neşet Ertaş’ın ‘Benim Garip’im’ diye hitap ettiği Cengiz Özkan, Kırşehir’de ozanın veliahtı ilan edilen İsmail Altunsaray, türkülere meraklı oyuncu Olgun Şimşek, sağlığında ozanla konserler veren Kardeş Türküler, sürpriz solist ise bozlak kültürünün geleceğini temsil eden 13 yaşındaki Kırklarelili Ali Şahin… Geçen ay ‘Yetenek Sizsiniz’de söylediği bozlakla dikkat çeken Ali Şahin, 2013’te keşfedilen bir yetenek. İsmail Altunsaray, internette izlediği bir videoda dinlemiş ilk kez Şahin’i. Ve TRT Müzik’teki programı ‘Dilde Can’a davet etmiş. Programda söylediği bozlağın, internetteki video paylaşım sitelerinde son iki ayda 200 bin kişi tarafından izlenmesi Şahin’in bir anda ulaştığı popülerliğin göstergesi.
İş Sanat’taki özel akşamda Can Dündar’ın çektiği ‘Garip’ adlı belgeselden de kesitler gösterilecek. Ayrıca anılar anlatılacak. Gecenin ses ve görüntü kayıtları da yapılacak, ancak şimdilik yayımlanması planlanmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!