Feyzioğlu Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde

Güncelleme Tarihi:

Feyzioğlu Başbakanlık Çalışma Ofisinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2014 15:21

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek için Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geldi. Feyzioğlu, saat 14.40 sıralarında ofise girdi.

Haberin Devamı

Ayrıntılar geliyor...

TBB'DEN ERGENEKON VE BALYOZ REÇETESİ

Dün Türkiye Barolar Birliği Başkanı tarafından açıklanan reçeteye göre Balyoz ve Ergenekon davalarında yeniden yargılanma yolunu açacak ayrıntılar dile getirilmişti. İşte TBB'nin o reçetesi...

METİN FEYZİOĞLU BAŞBAKANLIK ÇALIŞMA OFİSİNDE



AF VE ŞARTLI SALIVERME YOK

Feyzioğlu, “Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzücü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir. Diken battığı yerden çıkarılır. Toplumsal vicdan kanadığı yerden tedavi edilir. Ortak akla ulaşacağımıza ve bir büyük toplumsal kucaklaşmayı sağlayacağımıza inancım tamdır” dedi. Feyzioğlu, yangına benzin yerine su dökülmesi, halkın yargıya güvenin bir an önce tesis edilmesi gerektiğini aksi halde devletin çökeceği uyarısında bulundu. Feyzioğlu’nun açıkladığı 7 maddelik çözüm paketi şöyle:

Haberin Devamı

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALDIRILSIN

ÖYM’lerin kesin hükümle sonuçlanana kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerine ilişkin geçici madde derhal kaldırılsın. Davalar genel yetkili mahkemelere gönderilsin. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan yargıdaki çift başlılık bitsin.

ÖYM’LERİN MAHKÛMİYET KARARLARI BOZULSUN

Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş kararlarını kapsayacak (Ergenekon, KCK davası gibi) şekilde bir düzenleme yapılsın. Mahkûmiyet kararlarının sırf bu nedenle, görev yönünden bozulabilmesi kanun hükmüne bağlansın. Böylece, ÖYM’lerin henüz kesin hükümle sonuçlanmamış davalarda adil yargılanma hakkına aykırı uygulamalarına devam etmeleri önlensin. Yargıtay görev yönünden bozma kararları verir. Tahliyeler başlar.

KANUNLA YENİDEN YARGILAMA ZORUNLULUĞU

ÖYM’lerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmelidir.

TMK KALDIRILSIN

Terörle mücadele mahkemeleri ihtisas mahkemesi değildir, toplumun adalet duygusunu zedeledikleri ortadadır. Terörle mücadele mahkemeleri de, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılmalıdır. Bir sonraki aşamada TMK ivedilikle kaldırılmalıdır.

Haberin Devamı

GEREKÇESİZ MAHKÛMİYET TUTUKLAMA TAZMİNATINI HÂKİM ÖDESİN

Gerekçesiz mahkûmiyet ve tutuklama kararları, keyfiliktir. Bu keyfilik sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce ve Anayasa Mahkemesi’nce bireysel başvuru sonucunda hükmedilen tazminatlar kusuru bulunan hâkimlere rücu edilmeli. Böylece, adil yargılanma hakkını, bireysel özgürlükleri koruyan düzenlemelerin yargı organlarınca süratle benimsenmesi sağlanabilir.

KATALOG SUÇTAN TUTUKLAMA DA KALDIRILSIN

Tutuklamada gerekçe gösterme zorunluluğunu sağlamak için CMK Madde 100/3’de yer alan katalog suçlar kaldırılsın. Gerekçesiz katalog suçtan derhal tutuklamaya son verilsin.

ADLİ KOLLUK TEŞKİLATI KURULSUN

Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı ‘Adli Kolluk Teşkilatı’ oluşturulmalıdır. Bu teşkilat mensuplarının tayin- terfileri dahil tüm özlük işlemleri güvence altına alınmalıdır. Bu şekilde kolluğun Cumhuriyet Savcısı’nın emirlerini yerine getirmeme, savsaklama, soruşturmayı savcıdan bağımsız yürütme uygulamaları da son verilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!