Herkes yaktığını ödedi, 3,6 milyon cepte kaldı

Güncelleme Tarihi:

Herkes yaktığını ödedi, 3,6 milyon cepte kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 13:11

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara’da ısı payölçer sistemine geçilen binalarda enerji tasarrufu araştırması yaptı. Çalışmayla, uygulama sonrası ortalama yüzde 27,5 daha az enerji tüketilerek, toplam 3 milyon 650 bin lira tasarruf sağlandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda “herkesin yaktığı kadar ödemesine” dayanan sistemle yüzde 27 tasarruf sağlandı. Isı pay ölçümüyle, Ankara’daki bir vatandaş evinde yılda ortalama 357 lira tasarruf etti. Bakanlık, enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısıtılan binalara getirilen “ısı paylaşım zorunluluğu” sisteminin enerji tasarrufuna etkilerini belirlemek üzere detaylı çalışma yaptı. Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’de yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin hizmet verdiği binalarda yapılan çalışmayla, sistemin enerji tasarrufuna etkileri ortaya konuldu.

BİR EVDE 357 LİRA TASARRUF

Bu illerdeki 361 binada bulunan toplam 11 bin konut dikkate alınarak yapılan kıyaslamada, ısı pay ölçümü sonrası ortalama yüzde 27,5 enerji tasarrufu sağlandığı belirlendi. Buna göre, yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketilerek, ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı sağlandı.
Sistemle Ankara’daki bir evde yılda ortalama 357 lira tasarruf edildi.
Çalışmayla, ısı kontrol ve ölçüm cihazları için yapılan harcamanın, elde edilen enerji tasarrufuyla 2 yılda amorti edilebileceği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Merkezi sistemlerle ısıtılan bağımsız bölümlerdeki sıcaklık, en az 15 derece olarak ayarlanıyor. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 70’i, bağımsız bölümlerin ölçülen tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Yüzde 30’u ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletmeden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor.
Merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde tüketim ölçülmüyor. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhi sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi zorunlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!